Bugün, kişinin gelecek hakkında bir karara varırken göz önünde bulundurduğu tüm o olgular zamanla anlamını yitirebilir mi?




 

büyüdükçe ve okuyup öğrendikçce aslında değer o olgularının saçma veya yanlış olduğunu farkedebiliyorsun. belki kişisel gelişimin veya duygusal olgunluğun bir parçası desek yanlış olmaz.

ya da "yanlış değilmiş, ama daha iyisi varmış" diyerek yenilerini benimseyebiliyorsun.

bununla ilgil bir video izlemiştim ama şu an bulamıyorum, hatırlarsam haber veririm.

celeron 300a

bilgilendirme amacıyla söylüyorum, olgu nesnel gerçek demektir. mesela atatürk ün 19 mayıs 1919 da samsuna çıkması bir olgudur. dolayısıyla bizim bakış açımızdan ve düşüncelerimizden bağımsız olarak varolurlar ve zamanla anlamını yitirme gibi bir durumları olamaz veyahut saçma yada yanlış olamazlar.

bizim olgulara yüklediğimiz anlamlar ise daha farklı bir konudur ki burada sorduğunuz bu. cevabım evet, bu cevabı kendi hayatıma dayanarak veriyorum.

lakin insan beyni ve psikolojisi hakikatten çok ilginç. geleceğe dair değer yargılarınıza dayanarak aldığınız kararlar, değer yargılarınız değişime uğradıkça bu değişime paralel olarak evriliyorlar. yani bir anda DANK diye değişmiyor hiç biri. gençliğinizde koyu solcu iken bir gün bir de bakmışsınız milliyetçi bir partiye oy veriyorsunuz ve söylemleriniz hep bu geçirdiğiniz değişimle tutarlı olarak değişmiş :)

issiz karga

Gelecek hakkında karara varmak deyince ana başlıklar; insan olgusu, ekonomi olgusu, teknoloj ve bilim olgusu dersek;

Teknoloji ve bilim dünya genelinde uçuşlarda. Dudak uçuklatan gelişmeler oluyor. Bağlı olarak ekonomi çarkları da değişiyor. Silikon vadisinin dilini öğrenir, okuduğunu doğru anlarsan zaman lehine çalışır.

Ekonomi olgusu global olarak sizin nesil için özünde pek değişecekmiş gibi görünmüyor. Tabii çok eksterm bişeyler olmazsa.
Bireysel olarak ise özellikle Türkiye özelinde durum öngörülemez boyutta kaygan. Bugün altını çizdiklerinin yarın üstü çizilebilir. Herşeye hazırlıklı olmakta fayda var.

İnsan olgusu bütünde özünde pek değişmeyen biçimsel değişiklikler olan kısım. Klasikleri, şekspiri hala anlıyor, seviyor olmamızın nedeni de bu. Öznelde en değişen kısım da insan olgusunu anlamlandırmamız. Yaş aldıkça değişiyor, sen değiştikçe değişiyor.

Anlamlandırma şimdiye ait, sana ait. Herkesin anlamı farkılı:) Sen değiştikçe haliyle anlamlarda da değişiklik olacak, bir kısmı anlamını yitirecek, bir kısmı aynı kalacak, bir kısmı pekişecek.

Değer yargıları (normal şartlarda) oluştuktan sonra çok büyük değişiklik olmaz, Zamanın etkileri oluyor ama öyle uç noktalarda değil. Ama mesela ufak yaşta özel olarak alınıp belli bir değer yargısı empoze edildiyse ve sen sonradan bi şekilde onun sana göre olmadığını gördüysen uç noktada değişikliğe de gidebilirsin.

hayat aklini konusacak bir filozof uret
1

mobil görünümden çık