üniversitede ders anlatan hocanızın nasıl olmasını isterdiniz eğitim olarak
x bölümünde okuyorsunuz ya da okudunuz ya içindeki bir a dersi ya da b dersini nasıl bir hocadan dinlemek isterdiniz.
burada olay kolay geçmek ya da kolay kalmak falan değil. tamamen eğitimsel bakacağız.
sırf prof diye o dersle ilgili çalışmaları olmasına rağmen yıllarca anlatmamış ama ilk kez o dersi o dönem anlatan birisi mi yoksa doktorasını yapmış o dersi en az 3 yıldır veren biri mi?
uzunca ama açıkça anlatmak gerekirse şöyle sorayım. üniversite kuruyorsunuz, yök size istediğiniz kadar kadro veriyor sınırsız diyor, siz de her bölümün her dersi için bir hoca alacağınızı belirtiyorsunuz. kıstasınız ne olurdu? türkçe ve ingilizce olmak üzere.
Amatör ruhunu kaybetmemiş birinden almak isterdim. Anlattığı konularla ilgili iyi kötü sürekli kendini geliştiren birinden.
ps: Malesef böyle bir hocadan aynı dersi iki kez almak hiç nasip olmadı. (geçtim çünkü o dersleri)
subjektif değil objektif kriter soruyorum daha çok. atıyorum, 5 yıldır ders anlatan, bunun 2 yılını o dersi vererek geçiren vs vs.
uzun yıllar aynı dersi veren ve ders içeriğini yenilemeyen hocalar katlanılmaz oluyor.
o nedenle, o dersi vermede tecrübeli ama dersin okumalarını ve yan temalarını 2 yılda bir değiştiren hoca tercih ederdim.
Yukarıda yazılanların tamamına katılıyorum. Kesinlikle alanla ilgili bilgisini güncel tutan, kendi araştırmalarını da buna göre yönlendiren biri olmalı.
Bunu nicel veriye çevirmek zor, ama o dersi en az iki dönemdir veriyorsa ve o dönemlerin syllabus'larındaki okuma listeleri az da olsa farklıysa buna bir işaret olabilir. Dersin ilk defa veriliyor olması her zaman içerik ile ilgili değil kimi zaman sadece dersin işleyişi ile ilgili problem çıkarabiliyor, o yüzden mutlaka çok deneyimli biri olmalı diyemeyeceğim. Zira hocanın güncel bilgisi ve bu bilgiyi paylaşma motivasyonu çok önemli.
Bunları kıstaslara çevirmek zor diye düşünüyorum. Bölüme hoca alınırken kişinin verdiği job talk bu yüzden çok önemli. Doktora eğitimi boyunca yeterince TA'lik yapmış biri nice deneyimli hocadan daha iyi ders anlatabiliyor. Bunu sadece CV'den anlamak zor.
1- üniversiteyi ben kuruyorsam ve yetkim varsa ders vermek eşit değildir akademisyenliği bilirdim. Sonuçta atıfından tut, hocanın proje getirme olasılığına kadar her şey etki eder eğer en tepedeki bensem bunları tartardım. Genelde alana hakim eski kurtlar projeler vs. parselliyor, atıflarda onlara atıf vermemek kabahat sayılıyor vs. o yüzden bu tip proflar tercihim olurdu. Tabi yeni doktorasını vermiş birinde bunları yapma ışığı varsa onu alırdım.
2- yıllardır ders almış inek öğrenci gözüyle bakarsam, her alanın popi hocaları vardır. Ne dese kanun diye bakılır. Onun öğrencisi olmak şereftir vs. Ama dersi kötü anlatıyordur, hiç yenilemiyordur vs. Eğer böyle bir hoca ise hiç bir şey öğrenememe pahasına yine alırdım o hocadan dersi
3- uzun vadaleli düşünen bir öğrenci isem günlük bakmaz daha uzun vadeli bakardım. Bugün yeni bir hoca alanda tanınmıyor olabilir ama ilerde çok iyi olacak. O kurt profların yerini alacak. e tabi o zaman kimse kıymetini bilmeden alayımda ilerde işime lazım olur derim.
4- tembel öğrenciysem kim daha önceki senelerde daha çok not vermişse onu alır geçerim.
5- bir vakıf üniversitesinin çakal rektörüysem en medyatik isimleri toplarım. ahmette bizde ders veriyor mehmette diyebilmek için.
6-ileri görüşlü bir vakıf üniversitesi rektörü isem gelecek vadeden isimleri toplar kadroya eklerim, sonra bir iki eski kurtlardan alırım öğretin bunlara değim. geleceğin kurtlarını kuruma bağlama derdine düşerim.
7-yine reklam seven ama başka bir vakıf üni rektörüyüm diyelim. yurt dışı doktoralıların reklamı daha iyi yapılıyor. tüm kadro bırak yurt dışını abd nin önde okullarından geliyor diyebilmek için eski kurt olan ama atıyorum odtü doktoralı birini almam direkt yeni ama harvard doktoralı birini kapmaya bakarım.
vs vs vs
Özetle sen alımda objektif kriter sormuşsunda kimin gözünden, nasıl birinin gözünden. O kadar çok değişken var ki anlatamam. daha bir yığın yeni perspektif bulabilirsin. sade senin istediğin pecereden alım yapılmaz. ondan dolayı illa subjektif yorum gelecektir. ikincisi dersler ilahi şeyler değildir, hani dokunulmaz sınırları olsun tüm hocalar aynı okutsun. Aynı sene aynı dersi iki şubede veren iki insan bile felaket fark eder. Bir bakarsın yıllarıdır vermiyor dediğin adam bir izlence yapar bir okuma listesi yapar ki bitiren herkes o dersi, o alanda uzman çıkar. yada diğeri yaptığı izlenceyi takip etmekten bile acizdir, kendisi bile okumamıştır okumaları vs. yada tam terside olur.