hapşırık sümüklü mü, kuru hapşırık mı? akıntısı var mı? kedinin yanında sigara içmesinler, hipoalerjenik mama kullansınlar, hipoalerjenik kum kullansınlar ve bir hafta kadar takip etsinler azalma var mı diye. azalma var ise veteriner hekime götürsünler desinler ki böyle böyle, veteriner hekim de eşek değilse herhalde virüs nedeniyle diyip geçiştirmez. azalma yoksa da hekim değiştirsinler, hayvancağızın yaşam kalitesini arttıracak hiçbir öneride bulunmamış çünkü anlaşılan.
@ evde liyakat kalmamis. Akintisi yoktu fakat son iki gundur hapsiriklari sumuklu olmaya baslamis. Veteriner de kortizona baslayalim demis.
çok benzer bir süreç yaşadım. Kedimiz 2 aylıkken aldığımızdan beri çok hapşırıyordu, bazen sümüklü/salyalı. Çinçila ırkı yani, genetik olarak burun biraz basık, solunum yollarında problem yaşaması yüksek bir ırk. Veterinerimiz bunu söylüyordu, doğruydu da. Uzun süre antibiyotik iğneler yaptırdık. Solunumunun rahatlaması için kapalı bir alanın içine koyup ilaçlı bir hava veriyordu içeriye yarım saat kalıyordu kedi. Burnunun içine temizlenmesi için serum gibi birşey veriyordu. Birkaç günlük rahatlamalar oluyor bir türlü tam/etkili bir iyileşme sağalyamıyorduk. Veterinerimiz kedilerde sürekli hapşurma problemiyle çok karşılaştıklarını, arkadaşlarının da benzer hastaları olduğunu, virütal bir durum olduğunu, bir türlü iyileşmediğini söylüyordu. İnterferon kullanmayı önerdi en son, kitaptan bulduğu teşhisi gösterdi falan ikna etmek için. Bu arada kötü niyetli olduğunu da düşünmüyorum iyi niyetle yardımcı olmaya çalışıyordu ancak bir türlü olmuyordu, sanırım mesleki yetersizliğinden. Annemin de ısrarıyla interferon gibi değişik bir tedaviye başlamadan önce farklı bir veterinere gösterelim dedik.Biraz internet araştırmasıyla civardaki yeni veterinimize gittik.
Sonuç kan tahlili ile bakterinin ve etkin antibiyotiği belirlenmesi, antibiyotik hapın 1 hafta kullanılması ve 3 aydır geçmeyen/geçmez denen hapşırığın tamamen kesilmesi.