1)Göçebe at üstünde çeviklik ve rahatlık için zırh büyük dezavantaj, Türklerin tüm orduları atlı süvarilerden (hafif süvari) oluştuğu düşünülürse, zırh kullanmadan nasıl bu kadar başarılı olmuşlar?
2)Özellikle uzun ucu sivri cirit benzeri çubuklarla atlıları perişan edebilirsin, Türkler bu dezavantajı nasıl çözmüş?
3)Madem Türkler başarılı olmuş Avrupalılar neden inatla zırh kullanmaya devam etmiş?
çok bilgili birisi değilim mantık yürütüyorum.
1- deriden yapılan çok daha hafif zırh kullanıyorlardır muhtemelen. bütün ordunun komple atlı olduğunu sanmıyorum pek mümkün değil.
2- vur kaçlar olsun, menzilli atış olsun (okçu atlılar vardır belki?) bulunmuştur bir şeyler.
3- paralı asker yoğunluklu avrupa askerleri kendisini korumaya düşkün olabilir. bir de avrupada kalelerin kullanımı çok yaygın. kaleyi savunan adamların çok mobiliteye ihtiyacı yoktur bence.
Deri-keçe yapımı zırh kullanırlardı.
Atlara da aynı malzemeden zırh giydirirlerdi.
Gelenek meselesi. Yani yüzlerce yıl bu şekilde savaştıktan sonra Türkler deri kullanıyor biz de kullanalım o zaman dememişler.
Ne özel olarak Orta Asya göçebelerini çalıştım ne de savaş teknolojisi. Ama az çok kendi cevaplarımı vereyim.
1) Çünkü atlıların özelliği hızlı mobilize olması. Yani ağır zırhlı orduları yakalanmadan taciz ve yağma ile ekonomik zarar yaratma veya ağır zırhlılardan oluşmamış orduları da göçebeliğin verdiği güçle yenme gibi. Göçebeler asker değillerdir ancak askerden daha iyi savaşırlar. Sebebi için İbn Haldun'dan alınan ve siyasal antropolojide bolca kullanılan asabiyyet kavramına bakılabilir.
2) Tarih boyunca göçebe akınlarını sadece zırh durdurabilmiştir. Çünkü şehir efsaneleri dışında, atlı okçular ağır zırhları delemezler. Örnek olarak Fransız (Arap), Alman-Cermen (Moğol), Leh (Türk), Sassani (Hun) ve hatta Yeni Mısır Krallığı (doğu akdenizdeki göçebe topluluklar) verilebilir. Eğer göçebeler bu ağır zırhlıların beslenmesi için gereken artı değeri yağmalayamazlarsa, göçebelerin ilerlemesi durur.
3) Avrupa'nın neden zırh kullandığının sebebi 2. cevapta yatıyor. Göçebelerin mobilizasyonunu durdurduğunda (ağır atlılar ya da duvarlarla) zaten konfederasyonları çöker.
1- Savaş kıyafeti şu şekildedir genel hatları ile. masivaturk.com
2- Bahsettiğin taktik cepheden alınan saldırılar için çok elverişli fakat kenarlardan yapılacak ataklara karşı çok zayıf. Türklerin kullandığı hilal taktiği tam da bahsettiğin taktiği mahvetmek üzere yapılan bir strateji.
3- Tahminime göre yine teknolojinin gelişimine bağlıyorum. Daha güçlü oklar daha keskin kılıçlar bunları gerektirdi. Göçebe hayat için uygun olmasa da, yerleşik hayat için gayet uygun geldi.
Avrupalilar, Islamiyet oncesi Turkleri Turk gormuyor. Onlarin kaynaklarini okursan zaten senin soruna da gerek kalmiyor.