bireysel değil de, mhp'nin altındaki milliyetçi kesimde atatürk'ü önderi ve başbuğu görmeyen bir anlayış, bir ülkücülük tarzı var mı? mesela siyasi tarzını müslümanlık üzerine kurmuş kesim atatürk'ün din düşmanı olduğunu savunuyor ya, bu gibi herhangi bir sebepten ötürü atatürk'e sempati beslemeyen, "ülkeyi kurtardı eyvallah ama şu şu sebepten sevmiyorum" diyenler var mı mesela.

bu tarzın çok yaygın olmadığını düşünüyorsanız atatürk'e direkt bağlılığını ve onun yolunda politikalar sürdürdüğünü dile getiren chp'ye niye "karşı" duruyor mhp, atatürk'e olan antipatisini her fırsatta dile getiren akp'ye nasıl yanaşabiliyor? son seçimdeki liderlerarası ittifaktan bahsetmiyorum, tabandaki yanaşmadan bahsediyorum. benim tanıdığım mhp'lilerin çoğu mhp'li kimliğini görmezden gelirsen atatürkçüden öte muhafazakar düşüncedeki insanlardı çünkü.

(bu sorulara cevabım var ama sizinkileri duymak istiyorum)

 

Var. Sevmeyen denmez de görüşlerini benimsememiş demek daha doğru olur. Bir kısmı BBP'ye kaydılar. Bu ülkede sağ çok basit. Sağ eşittir Atatürkçülüğü benimsememiş muhafazakar kesim. Bunun dışındaki sağ marjinal kalır. Tengriciler, hüdapar vesaire. Fakat ülkücüler benimsemeseler de asla laf ettirmezler vatansever oldukları için. Bak Sakarya'ya falan Atatürk heykeline saldıranları anında haşat ederler.

Batuhanolabilir

cok var. ulkuculerin arasinda merkeze muslumanligi da koymus olan kitle mevcut, ataturku sevmezler.

fakyoras

@Batuhanolabilir, e madem asıl ülkü vatanseverlik, laf ettirmeyip savunduğuna göre bu adamın da vatansever olduğunu düşünüyorlar. sorun nerede o zaman? tamam, uygulama farkları olabilir ama bu demek değil ki akp gibi tam zıt kutba yaklaşasın? kafası karışık kesim mi demek lazım o zaman bunlara?

Bruce

mhp tabanında islamcılığa daha yakın/türkçülüğe daha yakın olanlar var. ağırlığını da islamcılığa yakın olanlar oluşturur ve bunlar kentli/eğitimli olanlardır. mhp seçmeninin kentlerde (yozgat, erzurum demek istemiyoruz elbette) ne oranda olduğu da malum.

akp ve yaklaşık 16 yıllık iktidarı ülkede; toplumun hayatında, toplumun bilincinde, değerlerinde, kurumlarda... her alanda ne kadar büyük kırılmalara, savrulmalara yol açtığı malum.

mhp seçmeni özelinde, islamcı tarafı ağır basan/tek adamı, otoriteyi seven bir kısım seçmen akp'ye gitti. bir kısım milliyetçi/laik/atatürkçü ise chp'ye. bunların tamamı gitti demek değil. yine değişik hassasiyetlere sahip seçmeni var mhp'nin ama ağırlıklı olarak, akp'nin darmadağın ettiği bir taban. bahçeli'nin katkılarıyla...

misal ben, ortaokulda mhp/ülkü ocakları ile tanışmış, çevresindeki hemen herkes mhp'li, en azından milliyetçi olan birisi olarak artık sadece o partiyle değil, o düşünce ve yaşam tarzıyla da ilgim yok.

chp'ye daha yakın duran, yaşam tarzı olarak da muhafazakar ortamdan fersah fersah uzak birisiyim artık. milliyetçi yönüm halâ ağırdır ama arkadaşlar artık bana komünist diyor :)

runagain

Bruce

ae01.alicdn.com


Çok uzun ve sıkıcı bir hikaye ya star wars gibi boşver

Batuhanolabilir

mhp akp'nin stepnesi olduğu için tabi ki de vardır.

nothing in my way

MHP lilerin %99 u potansiyel ak partili ve ideoloji karmaşası içindeki 15-30 yaş arası kesimdir. Kendilerine müslüman ve Osmanlı torunu deyip cuma namazından çıkıp twitter da atsız sözleri paylaşan, yeşil hayranı bir kitle.

O kitlenin herhangi bir konu veya kişi hakkındaki düşüncesini ciddiye alma. Kulaktan dolma konuşurlar. Başlıca yakıtları ise gaz.

fyodor fyodorovic

sakarya ile ilgili yanlış bilgi var. onu düzelteyim dedim.

www.cumhuriyet.com.tr

baal

Sakarya ile ilgili yanlış bilgi yok. Okuduğunu anlamazdan gelenler var.
Düzeltmesek de olur ama neyse
m.cagdasses.com

Batuhanolabilir

MHP'nin içinde her tipten adam var, o nedenle mümkün ama milliyetçi görüşü benimsemiş insanlar arasında pek yok.

angelus

Hem Atatürk'ü sevmeyen hem de dindar olmayanları da var. Çeşit çeşit mhpli var.

fasulyek

mhp biraz atanamayan islamcı gibi bişey.

bryan fury
1

mobil görünümden çık