Efendim yakında minik bir kedi sahiplenecegiz, yavrular erkek arkadaşımın ablasının kedisinin yavrusu. Ablanın kedisi erkek, hayatımda gördüğüm en uysal, akıllı kedilerden biri. Biz de ona bakarak erkek sahiplenelim diye dusunduk. Bir erkek yavruya da çok sıcaklık besliyoruz diyebilirim. Fakat dün veteriner görmeye geldi 'ben kendi evime dişi sahiplenirim. Erkek kedilerin koku bırakma problemi olabiliyor, kisirlastirsak bile sorun cozulmeyebilir. İdrar yolları enfeksiyonu olma riski de yüksek. Dışı kisirlastirdiktan sonra hiçbir sorun yaşatmiyor' dedi. Sonrasında sözlükte, internette vs okudum, erkek kedilerden canavar gibi bahsetmişler :) durum böyle olunca bir korktum. Özellikle koku konusunda ziyadesiyle hassasım. Sokakta bulduğumuz bir kedi olsa cinsiyetine tabii ki bakmam ama bu kedi zaten piyango gibi oldu, ablası da istediginizi alın diyor. Bir yere gittiğinizde erkek olursa bana bırakırsınız ama dışı olursa zor olur vs diye de ekledi. Almadığımız diğer kedi de yuvasız kalmayacak zaten.

Bu durumda dışı kedi mi almak erkek kedi mi almak mantıklı? Her erkek koku problemi yasatiyor mu? Önlemenin bir yolu yok mu? Babası akıllı oğlu da akıllı olur diyebilir miyiz? Kedinin cinsi bu konuda bir etken olur mu? Her türlü öneriye açığız.

Teşekkür ederim şimdiden herkese.

 

Her erkek kedi, koku problemi yaşatmaz. Kısırlaştırma erken dönemlerde yapılırsa, koku bırakma gibi bi alışkanlığının olacağını sanmıyorum.

sylow

erkek kediler daha sosyal, daha hareketli, kısırlaştırma ameliyatları daha kolay.
her erkek kedi koku problemi yaşatmaz.

ama idrar yolu meselesinde erkekler daha dezavantajlı.

bunun yanı sıra, dişiler daha sakin oluyor.
tuvalet sorunları hiç olmuyor, ama kısırlaştırma ameliyatları hem bir tık daha pahalı, hem de daha zor.
erkek kediler bir günde ayağa kalkarken, dişiler 3-4 günde kendilerine geliyorlar.

genel olarak, cins kediler melez kediler kadar zeki olmuyorlar.
ayrıca cins kediler ve köpekler, sınırlı gen havuzu nedeniyle çok fazla hastalanıyorlar ve çok daha hassas oluyorlar.

eğer birden fazla kedi bakacaksanız, 2-3 kedi olacaksa, erkek.
çünkü sosyalleşebiliyorlar.

ama tek başına olacaksa, dişi diyorum.

blatta hiberna

Just, o kesin zaten. İkisinde de daha ilk dönemde kisirlastirma yaptıracağız. Ama işte dediğim gibi hep erkek dedik, bu koku problemi aklımı karıştırdı.

Blatta, büyük ihtimalle tek olacak. İdrar yolu problemi tam olarak ne oluyor erkeklerde? Ağır sorunlar mi yaşıyorlar? Dişide de kısırlaştırma esnasında ölüm riski yüksek oluyor diyorlar, ondan korkuyorum.

fraise

Erkek kedilerin hepsi koku bırakmıyor. Koku bırakma biraz bulunduğu ortama göre şekilleniyor.
Şöyle anlatayım, koku bırakma güç gösterisi, ben erkeğim ben burdayım bura benim, bu dişi kedi benim, bu alan benim, benim insanlarım vs demek oluyor:)
Benim kedim 12.ayında. Başka bir kediyle hiç karşılaşmadı. Dışarıda kedi sevdiğimde eve gelince kıyafetlerimi çıkarmadan ellerimi yıkamadan kedime yaklaşmıyorum. Yani ortamda koku bırakmasına sebep olabilecek bir şey olmuyor. Hep bu şekilde davrandım işe de yaradı gibi. Herhangi bir koku bırakma olayı yaşamadık.

Diğer kısırlaştırma olayına gelince, bizim veteriner çok yakın bir arkadaşımız. İdrar yolu problemi yaşamamamız için kısırlaştırma ameliyatı öncesinde yaşını doldurmasını beklememizi söyledi. Erkeklerde erken kısırlaştırmada bu problem daha çok oluyormuş. Size de tavsiyem o yönde.
Benim bir kaç kez erken kısırlaştırma isteğimi geri çevirdi. Kesinlikle yaşını yani üreme sisteminin tam gelişmesini bekleyeceğiz dedi.
Ama dişi kedilerde bu yaş olayı olmuyor, hatta ne kadar erken kısırlaşırsa o kadar iyiymiş.

artci sarsinti

Erkek kedi alın dişilerin kısırlaştırma işlemi daha zor daha üzücü.
Bir de koku bir kez oldu bizde ki dört ay azgınlıktan ağladı.

fasulyek

@fasulyek'e katılıyorum. dişi kısırlaştırması daha riskli. bir de genelleme yapmayayım ama dişi kediler evdeki kadınları pek sevmiyor, 1-2 örneğe rastladım. :D

erkek arkadaşımın ev arkadaşının kedisi benden nefret ediyordu.

piremses
1

mobil görünümden çık