Neden olmasın demeyin lütfen.
"Safsata bunlar yalan dolan" cevap olarak kabul edilmemektedir.
Cok gaddarca oldugu icin.
İslamdaki cehennemden bahsediyor isen dinin kurulduğu ve yayıldığı coğrafyanın fiziki koşullarında en büyük sorunun ve korkutucu şeyin aşırı sıcaklar olduğu için olabilir.
Diğer mitler ve dinlerde daha farklı cehennem tasvirleri ya da cehennem tasviri hiç olmaması gibi şeyler bulmak olası.
Arap yarım adası iklimi yüzünden. Soğuk görmemiş adamı soğukla korkutamassın. İskandinav ülkesinin birinin dininde cehennem tasviri olarak dondurucu soğugun kullanıldığı bir yazı okumuştum.
Soruyla cevap vermek istiyorum. Yanmak gerçekten yanmak mı acaba? Gerçekten fiziksel bir ateşten mi söz ediliyor, yoksa bahsedilen manevi bi ateş olabilir mi? Insanı fiziksel acılardan daha çok yakan, canını acıtan şeylerin var olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sözü geçen ateşin bir betimleme olabileceğine inanıyorum. Ufacık bir zerresinin bile verdiği acı çok büyük olduğu için belki de ateş olarak betimlenmiş olabilir.
@yadigar cehennem ateşinin siyah olduğunu hatırlıyorum birisi söylemişti okulda iken,sanırım din bilgisi hocası idi,
Peki o zamanlar insanlara neden böyle imalı betimsel şeyler söylemeyi tercih etmiş peygamber? Direk yanmak yerine büyük acılar çekilecek vs dese olmazmıydı?
"Cehennemde bir yer vardır ki, Zemherir derler. Yani, soğuk Cehennemdir. Soğukluğu pek şiddetlidir. Bir an dayanılmaz."
"Din cahilleri, İslâmiyete, yalan ve iftira ile saldırırken; "Peygamberler, hep sıcak memleketlerde geldiği için, Cehennem azabının ateş olduğunu söylemişler, hep ateşle korkutmuşlar. Kutuplarda, soğuk memleketlerde gelselerdi, buz ile azap yapılacağını söylerlerdi" diyorlar."
"Dinimiz, hem Cehennemde soğuk azaplar olduğunu bildiriyor, hem de Peygamberlerin yalnız sıcak memleketlere değil, yeryüzünde, sıcak ve soğuk, her memlekete gönderildiğini haber veriyor. Kur'ân-ı kerim, Peygamberimize sorulan suallere, soranların bilgilerine ve anlayışlarına göre cevap vermektedir. Ahiretteki bilinmeyen varlıkları da, dünyada gördüklerine, bildiklerine benzeterek anlatmaktadır. Mekkeliler, kutupları, buz memleketlerini duymadıkları için, Cehennemin soğuk azaplarını onlara bildirmek, faydasız olurdu."
İsteyen hayatın sadece dünyadan var olduğuna, herşeyin buradan ibaret olduğuna, dini aklına fikrine göre yorumlayıp kabul edip ya da etmemeye özgür. Ben hakkımı dünyanın burdan ibaret olmadığına ve hesap gününün geleceğine inanarak kullanıyorum. Hayat-dünya o kadar basit değil, olamaz.
Diyebilirdi ama dememiş ve bunun cevabına ne derece ulaşabiliriz, emin değilim. Sadece cehennem azabı konusunda değil, bir çok konuda net olmayan, tam açıklanamayan çok yargı var. Ahiret, anlatılan kadarıyla bile idrak kalibiyetimizin çok ötesinde bir yer. Belki de bu yüzden insanların algılamasını kolaylaştırmak içindir. Dünya hayatı içindeki en şiddetli fiziksel acılardan biriyle betimlendiğinde, "Bizim için yanmak bu kadar korkutucuyken bir de aklımızın çok üstünde düşünmekte zorlandığımız o yerde bu ateş kim bilir nasıl bir şeydir?" Şekli şemalinde sorgulamalarla bakabilmemizi kolaylaştırmak için..
yanmaktan daha büyük acılar da var zaten cehennemde. zina yapanlar için derilerinin soyulması ve bunun tekrarlanması, kadınların memelerinden asılması gibi betimlemeler hatırlıyorum. araştırılınca çıkar, yanlış bilgi de vermek istemiyorum. kuran'ın son cüzü okunabilir.
ayrıca iskandinav cehennemi buz, arap cehennemi ateş diye coğrafi konumlara göre değişkenlik de gösteriyor.
Gehenna, suçluların ve lanetli kabul edilenlerin yakıldığı bir bölgedir. Gehenna'da insan yakmak gerçekten de pratik olarak uygulanıyordu. Daha sonra bir efsane halini alarak İbrahimi dinlere geçmiştir.
Gehenna veya İbranicesi Gehinnom yazarak epey bir kaynağa ulaşabilirsiniz.
"Büyük acı çekilecek" dese yetmez, çünkü sadece böyle demenin caydırıcılığı yok. Ayrıntı verdiğinde daha korkutucu oluyor.
Sana birinin "Çok güzel bir kız geçti" demesi ile "Vücudu kum saati gibi, memeleri şöyle, kalçası böyle, saçlar Liv tyler, dudaklar Angelina Jolie, gözler Adriana Lima" diye anlatsa hangisinin etkisi daha fazla olur? "Çok büyük acı çekeceksin" anlaşılır ama içini korkutan titretmez. Korkunun içine işleyeceği bir tasvir lazım.
Coğrafya diyecektim ben de ama o kadarla sınırlı değil. Bir de yanarak ölmek en acılı ölümlerden biri. O acının sonsuza kadar sürecek olmadı da iddialı, sağlam bir acı büyüklüğünü canlandırabiliyor. Bunun dışında bir de zemherir kısmısı var söylenen. Burada soğukluktan gelen bir ateşten söz ediliyor mesela ama onda da ateşte yanıyoruz, yani sıcak da olsa, soğuk da olsa ateş var.
norveçlilerin cehennem tasviri "sonsuz buzda yürümek" mesela. herkes cehennemde yanmıyor gördüğün üzere kültür farkı ;)
gehenna-hinnom vadisi +1
burada yakılmak o zamanların en kabus ölüm şekillerinden biriydi, yazarken de bundan esinlenmişler. fonetik benzerliğe dikkat çekmeye gerek yok sanırım...
gehenna-hinnom vadisi olayı biraz daha farklıydı benim bildiğim, sevan nişanyan'dan okuduğum kadarıyla daha doğrusu.
bu kelime araplara islam öncesi arap yarımadasının bolca yaşayan aramilerden geçiyordu ve aramilerde gehinnom denilen yere arapçada cehennom deniliyordu.
kelimenin geldiği yer ise eski kudüste paganların çocukları yakarak kurban ettikleri ya da arındırdıkları gehenna-hinnom vadisinden geliyordu. bu yüzden yanma olayı buraya bağlanabilir. (kesin bir şey var diyemeyiz, ama büyük olasılıkla böyle)
ayrıca islama göre cehennemde sadece yanma olayı yok farklı farklı işkenceler söz konusu.