son 1-2 yılda bu konuda düşüncelerim netleşmeye başladı. kıyaslama yapmayacağım ama cumhuriyet'in bırakın en mükemmel olmasını, doğru bir yönetim şekli olduğunu bile düşünmemeye başladım. bunda bizim ülkedeki durumların da payı var ama genel olarak dünyanın durumunu düşündüğümde ve yaptığım tarih okumalarının da sonucunda bu kanıya vardım. siz ne düşünüyorsunuz?




 

Cumhuriyet ve demokrasi farkli seyler. Ben demokrasi istiyorum. Ingiltere gibi kralicemiz olacaksa ve demokrasimiz de olacaksa hic itiraz etmem.

Traveller

türkiye'nin sorunu koyu bir cahilliğe batmış olması. sadece sağcısını da demiyorum bak,solcusu şusu busu ben sen hepimiz aynı durumdayız. bu nitelikte insan topluluğunun üzerine ne koyarsa koy boka sarar.

kölelik yaşanmamış bu topraklarda, ben tarihsel kırılmayı ona bağlıyorum açıkçası.

dahili meddah

önemli olan yönetim şekli değil.
adaletin kendisidir
her anlamda ama. mahkemedeki adalet değil sadece
ülke kaynaklarının doğru kullanılması vs vs

aslında tüm yönetim biçimleri özünde iyidir.
sorun onların doğru kullanılmamasıdır.

ip man filminden alıntı yapayım: dövüş sanatları önemli değildir. önemli olan onu uygulayandır
iyi uygulayan kazanır

bana her yer cehennem

ulkenin cumhurbaskani, baskani, basbakani veya kralinin yargilanabilecegi, adalet onunde normal bir vatandas gibi hesap verebilecegi seffaf bir yonetim olsun da adinin ne oldugu onemli degil. cumhuriyet turkiye icin yetersiz.

bindokuzyuzkusur

Traveller + 1
Daha ne kadar aynısını söyleyebilirim bilmiyorum.

aychovsky

Bize uygun bir sistem değil dışarda olgunlaşıp gelmiş üstümüze olmamış

fasulyek

cumhuriyet için demokrasi gerekir ama demokrasi için cumhuriyet gerekmez. Ben demokratik cumhuriyetten yanayım, nasıl bir şeyse

AWD

Cumhuriyet için demokrasi gerekmez. Bu SSCB'de de böyleydi, Cin'de de böyle, Kuzey Kore'de de. Demokrasi için de cumhuriyet gerekmez. Batı Avrupa ülkelerinin en az yarısı krallık. Demokrasi ve kuvvetler ayrılığıdir o ülkeleri yaşanır kılan.

pinocchio

genel olarak istediğim cevabı alamamışım. arkadaşlar, isme takılmayın. demek istediğim, seçim yapılan bölgede(ülke, şehir artık neyse) bulunan bütün vatandaşların oy kullanarak her şeye karar verdiği bir sistem iyi bir yönetim biçimi midir?

çoğunluğun fikri ne olursa olsun vasat altı oluyor çünkü. bunu sağ veya sol adına söylemiyorum ikisi için de geçerli. çoğunluktan aykırı şeyler göremezsiniz. çoğunluk gelenekselcidir, tutucudur vs. vs.

pilavmaker

O halde soru şu "demokrasi iyi bir yönetim biçimi mi?". Yıllar önce Churchill cevap vermişti bu soruya. “Democracy is the worst form of government, except for all the others.”

pinocchio
1

mobil görünümden çık