aynen öyle.
abi matematiği nerede öğrendiniz siz. hani felsefe diyeceğim ama bu felsefe bile sayılamaz.
Yani sizin olasılık hesabınız Polyanna'da bile yok.
@cursor: yahu olasılık hesaplamalarını veya sözgelimi piyangonun çıkma olasılığının düşüklüğünü de biliyorum herhalde. ama yukarıda anlattığım gibi düşününce de tuhaf geliyor durum. ben de bunun için soruyorum zaten.
Yok, öyle olmuyor. Sayısal Loto oynadığında kazanma olsılığın 13.5 milyarda bir. Olasılık "Ya kazandım ya kazanmadım" değildir. Bir de matematikte probability ve possibility ayrımı var. Türkçeye olasılık ve ihtimal diye çeviriyorlar genelde ama birkaç farklı çevirisi daha var. Her ne kadar dilde olasılık ve ihtimali eş anlamlı kullanıyorsak, matematiksel olarak öyle değil. Bir şeyin olma ihtimali vardır, olmama ihtimali vardır. "Ya bar, ya yok" kısmı budur. Örnek, uzayı tanımlar. Aslında tam 0-1 değil ama kolaylık olsun diye 0-1 diyebiliriz. Olasılık ise o ihtimalin hangi oranda gerçekleşeceğidir.
Örneğin bşr zarı atarsın ve 6 gelmesi bir ihtimaldir, çünkü zarın 6 yüzü olduğundan 6 gelebilir. Bu 0-1'dir. Ama o zar hileli olsun ve 1000 atışta bir tane 6 gelsin. Bu durumda, tanım gereği o ihitmal var, çünkü zarı 6 yüzü var ama olasılığı 0.001 çünkü zar hileli. Zar hileli diyelim ama asla 0 gelmeyecek olsun. Bı durumda ihtimal var, yani %50-%50 ama olasılık 0. Çevirisi ile söylersek "Possible but not probable".
Olma olmama %50'dir.
Geri kalan olmanin veya olmamanin oranini belirler.
Olasilik kelimesinin iki anlamini birbirine karistiriyorsun ondan kafan karisiyor.
%50 olasilik demek su demektir: Mesela sayisal lotoyu 100 kere oynarsam 50 kere kazanacagim, 50 kere kaybedecegim.
Bu tabii ki yanlis, oyunun dizayni sebebiyle boyle bir durum soz konusu degil.
Mesela tavla zari atacaksin, tek zarda 6 gelme olasiligi 1 / 6 (%16 civari)
Yani zari 6 kere atsan 1 kere 6 gelecek. (uzun vadede, ortalama)
6 gelme olasiligi %50 degil. 6 gelecek veya gelmeyecek degil yani.
Kafani karistiran, turkce'de olasiligi "olabilecek opsiyonlar" anlaminda da kullaniyoruz. Bu anlamla matematiksel anlami birbirine karistiriyorsun ondan kafa karisiyor.
Cunku turkcede mesela "su kiza cikma teklif etsen olasiliklar neler? kabu leder veya reddeder" gibi cumlede kullanabiliyoruz. Bu, %50 ihtimal anlamina gelmiyor.
Bu her dilde boyle degil mesela, ingilizcede matematiksel olasilik "probability", diger anlamda olani "possibility" o yuzden kafa karismiyor.
Turkcede iki farkli anlamda kullanildigi icin kafan karisiyor. "Olur veya olmaz" anlamindaki olasilik ile matematiksel olasilik bambaska seyler, sadece turkce'de ayni kelime ile ifade ediliyor
O dedigin olasilik degil, sonuc. Oyna Iki hafta sayisal ol zengin madem yuzde 50.
sayısal loto örneği ne kadar basit ya.
her el aynı ihtimaller devam ediyor. her seferinde kazanma ihtimalin %50. yani bu hafta sayısal sana çıkmadıysa diğer hafta kazanacaksın diye bir şey yok. her seferinde şartlar ve ihtimaller yeniden oluşuyor çünkü. her seferinde %50'lik kazanamama ihtimaline yakalanıyorsun.
@m e b: yahu hiç öyle şey olur mu? @shadra basitçe anlatmış bir çıkacağa karşı milyonlarca çıkmayacak var. sen nasıl olur da diğerlerini tek alabilirsin ki? Hadi sadece bana çıkıp çıkmadığı ile ilgileniyorum desen de buna olasılık denmez.
@yazar
Her seferinde yakalaniyosan nasil yuzde 50 oluyo acaba?
@yazar yazmaz yazan yazar, evet süper örnek, kaç kolon oynadığın sana göre olasılığı hiç değiştirmiyor değil mi? evet, çok mantıklı.
Yuzde 50 demek ya olur ya olmaz demek degildir, bi kere bir secenek olur bi kere digeri olur demektir. Sayisal lotoda 2 tane secenek yok yazi turadaki gibi. Ondan yuzde 50 degil zaten.
Bazen Türkiye'nin yarısı Türkçe derslerinde terimler anlatılırken okulu kırıp kahveye ya da internet cafeye kaçmış gibi hissediyorum. :)
www.tdk.gov.tr
Olasılık ve teori kelimeleri bu konuda en çok acı çekenler oluyor sanırım. Bunlar bilimsel terimler. Matematikteki olasılık "bir şey ya olur ya olmaz" değil, olması durumundaki şartlar üzerinden hareketi belirtir. Aynı şekilde "evrimin teorisi"ndeki teori, kahvede ya da rakı masasında vs. üretilen teoriler değil, belirli yanlışlama süreçlerinden sağ çıkıp, deneysel ve gözlemsel olarak sağlam kaynaklar üzerine oturan bir açıklama anlamına geliyor.
aychovski +1
hiç bir hesap değişkeni nasıl gördüğüne göre yapılmaz. hani siz kafanızdan nasıl değerlendirirseniz, değerlendirin de, buna olasılık demeyin veya buna günvenmeyin.