Bilmeyenler için Taner Ceylan: twitter.com
surayi takip edebilirsiniz. hemen her hafta bir resimi anlatiyor. baslangic icin guzel bence.
sanatabasla.blogspot.co.at
görme biçimleri +1
ama bu sadece bir başlangıçtır. gerçekten bir resmi okumak istiyorsan iyi bir sanat tarihi birikimine sahip olman gerek. ek olarak resmin yapıldığı dönemin siyasi yapısını ressamın hayatını, grüşlerini de bilmek gerek.
örnek vereyim, üniversitede bir hocamız rönesans döneminde yapılmış bir resmin okumasını yapmıştı bize. resimde bir din adamı/aziz elinde incille manastırdaki odasında resmedilmiş. bir takım simgeler var, arka planda gölgede kalmış bir aslan, manastırın küçük penceresi, dışarıda güzel bir hava var falan fişman gibi. şimdi bunlar aslında çift anlamlı simgeler. aslan soyluluğu asaleti temsil eder ama gölgede çizilmiş yani aslında din adamının ve kilisenin soyluluğunu kaybettiğini anlatıyor. pencereden gözüken güzel hava manastır yaşamını hapishaneye benzetiyor falan gibi. zaten ressam da sonradan yakılarak öldürülmüş kilise tarafından. demek istediğim bir resmi okumak için gerçekten iyi bir kültürel birikime sahip olmak gerek. çok araştırmalı, incelediğin ressamın hayatını, dönemin politik yapısını, ressamın fikirlerini bilmen gerek.
yanlış hatırlamıyorsam ohn fleming in 1000 sayfalık dünya sanat tarihi diye bir kitabı vardı. elinin altında başvuru kaynağı olarak bulundurabilirsin. biraz pahalı bir kitap, ancak görme biçimlerini mutlaka okumalısın. bu konudan bağımsız olarak ufuk açan bir kitaptır.
Zerrin boynudelik in kitaplarına bak.