Acil durumlarda bir grup insanın yönetim ve iletişim sorunlarını çözmesi
Soru şu: Bu tür durumlarda grubun nasıl lider (ve yardımcı görevliler) seçeceği, çatışmaya düşmeden nasıl iletişim kuracağıyla ilgili basit bir prosedür önerisi veya bu konuda araştırma vs. var mıdır?
* Prosedür olsa bile herkes bilmeyeceği için işe yaramayacağı iddia edilebilir ama eğer basit bir yöntem ortaya konur ve çeşitli eğitim kanallarında yer verilir, bilinirliği artarsa (örn. suni solunum gibi), gruptaki 1-2 kişinin bilmesi bile yeterli olur, çünkü bağımsız bir kaynakça tasarlanmış adil bir yöntemi herkes tercih edecektir.
Grubu seçen kişinin ataması lazım.
Dağa çıkan tim gibi, tim komutanı, tim k. yrd., dürbünlü silah sorumlusu, makineli s.s., sıhhiye, vb. gibi.
Harika bir fikir mikro ! Bu eğitim sosoyolojik olarak da çok büyük dönüşümlere neden olabilir toplumda. Yönetici olmaya aday kişilerin sahip olması gereken nitelikleri belirlemede, bunların temel kriter haline gelip öğrenilmesinde çok işine yarar ilerde toplumun. Aklına sağlık ! :)))
Lider kendini seçer zaten. Kadroyu işe yarar tipten yaramaza doğru seçer. Basit görev dagilimi yapar. Aradan is yapan 1 2 kisi anca cikar zaten.
Kizilay ilk yardım eğitimi veriyor. Isteyen gidip öğrenebilir. Beni şirket yolluyor çok memnunum aldığım bilgilerden. Orda da kriz yönetimi bilgileri alıyoruz
öncelikle sorun çok güzel. herkesin düşünmesi lazım bu konuyu.
Lidersiz bir yöntem şöyle olabilir.
Öncelikle, Rastgele yahut gönüllülük usülü prosedürü takip edecek biri seçilir.
1. Gruptaki bireyler kısaca yeterliliklerini anlatırlar.
2. Yapılması gereken işler brainstorming yolu ile ortaya konur, üstünde uzlaşılır.
3. Herkes yeterlilikleri ölçüsünde yapılacak işlerden pay alır, çalışabileceği kişilerle alt takımlar oluşturur.
Bu tip bir yapının dezavantajı bazılarının kolayca sorumluluktan kaçıp az iş yüklenmesi ve gruptan alınabilecek verimin düşmesi olabilir.
Torrent download sistemi gibi peer to peer bir yapı.
Peer to peer işleyen sistemler örn. bitcoin blockchain gibi sistemleri incelemeni tavsiye ederim.
@Trollziya, @hasmetizm
Yetkinliğe bakılır-niteliği olanlar görev alsın, lider işe yarar olanları seçer: Hepsi güzel dilekler tabi, tabiki bir işi en iyi yapacak olan kişi üstlensin, ama kim karar verecek, neden o karar verecek, neye göre? Kişiler rastgele biraraya gelmiş, bir geçmişleri yok. Benim bildiğim kadarıyla mevcut yönetim-kriz eğitimleri hep yöneticilerin baştan mevcut olduğunu varsayıyor. Ben öyle durumlardan zaten bahsetmiyorum.
Fikir vermek için kendi aklıma gelenleri yazayım:
Her şeyden önce aynı anda konuşmak, birinin sözünü kesmek yasak olmalı, önce bir sözcü seçilmeli ve tek görevi konuşmak isteyenlere söz sırası vermek ve bu yasağı korumak olmalı. Yani birincil problem olarak gördüğüm, -adil- iletişim problemi çözülmeli ki grup nitelikli insanların ve iyi fikirlerin farkına varabilsin, ayrıca güven oluşsun. Sözcünün seçimi zor değil çünkü yönetim anlamında yetkisi olmayacak.
abi zombie istilası olacak da, grup olarak mahsur kalacağız da, senin dediklerin lazım olacak. gezi zamanı katıldıysan eğer, rastgele oluşan grup olarak nasıl davranıldığını görmüşsündür. kaza yapan arabadan yaralı çıkarmaya çalışan bi dünya cahil yerine; dinleyen, muhtaç ve uyumlu insanlar olacaktır genel olarak. savaş çıkmadığı sürece sanmıyorum pek lazım olacağını artık böyle bi birlikteliğin.
afetlerde (yangın deprem vb) bilgisiziz, genel olarak birinin bize yol göstermesini beklememiz lazım.
trafik/iş/ev vb kazalarda bilgisiziz, profesyonel yardım (112) almamız lazım, ama bu olay her an çevremizde olabilecek bişey afete göre. ilk yardım eğitimi bu yüzden çok faydalı. bi hemlik (heimlich) manevrası ile hayat kurtarabilirsiniz, kalp masajının, suni solunumun aslında çok basit olduğunu öğrenebilirsiniz. ha iş o raddeye geldiğinde yapamayabilir insan heyecandan korkundan vs.