az önce gördüğüm şu entry'nin ekşi sözlükte popüler olmuş bir başlığın en beğenileni olması beni bu tespiti yapmaya itti. üzülerek söylüyorum ki ekşi bitmiş, okeye dönüyor.
eksisozluk.com
bu ne abi, zamanının incisinde bile yazsan laf ederlerdi. hadi çok uzun zamandır bitmişti, format yoktu da; şu entry'yi en beğenilen yapacak insanların çoğunluğu ele geçirmesi sizce de başka bir çizginin aşılması demek değil mi?
Ekşi sözlük in 2017 LUL
Ohoooo çok oldu biteli zaten.
r.i.p
son derece boş, anlamsız bir entry idi. teşekkürler.
İlginç olan şu; sizin biten şeyin ekşisözlük değil de nesil olduğunu farkedememeniz. Ekşi sözlük bitmiyor sadece dönüşüyor, uyum sağlıyor.
sözlük dediğimiz yer; kullanıcı tabanlı anı/fikir beyan edilen bi' not defterinden farksız bi' yapı. hepsi bu.
Onu kıymetli kılan şey, yazarlarının kendi dünyaları. yani boş bi' deftere sen bişey yazarsın annen çöpe atar, aslen hollanda peyniri olan dostoyevski yazınca müzeye koyarlar.
Eski*'den yani internet bu kadar aktif bir yapı değilken, hatta sadece belirli bir sosyal-ekonomik kültürün ulaşım alanındayken offf çok uzun, bunu daha önce defaat ve defaatle anlattılar/anlattık zaten. yeniden pişirmeye gerek yok, anlamışsınızdır da zaten. Sözlük kıymetliydi çünkü o zamanlar internette hedef kitlesi değil kullanıcı kitlesi vardı, ve bu kitlenin sahip olduğu anlayış ve kültürel mirasları avamın üstünde olduğu için de kıymetliydi.
ama artık, internet hedef kitlesi olan, kalabalıkların yönlendirdiği platformların merkezi. Yani onedio diye bi'şey var halihazırda, adamlar tıklansın diye içerik üretiyorlar, online gazete manşetlerine bakın; tık almak için inanılmaz manşet atıp başlığa tıkladığınızda başlıkla kel alaka bir içerik girmiş oluyorlar. Bu yapının arz edenlerinin tarafındaki olaylar.
hadi şimdi talep edenlerinkine de bakalım; banyo aynasında, asansör aynasında poposunu geri atarak yandan fotoğraf çektiren hanım ablalarımızla, üstsüz ''takipçi'' kasan ''taylan''ların ve bu 2sini de yapamayıp da bunu yapanların ''fan'' gruplarının kullanım alanı internet. bu kişilerin öncelikleri, ilgi ve alakaları sosyal-kültürel birikimleri yönünde internet şekil alıyor.
Sözlükte kullanıcı odaklı olduğundan ve kullanıcısı da bu talep nesli olduğundan aslında bitmiyor ama onların yaklaşımı doğrultusunda dönüşüyor.
mesela hala, bir isim başlığında isim de '''albert einstein'ın xxx yyy zzz'si'' şeklinde bile başlık olsa altına birisi ''albert einstein de kim amk'' yazıp en beğenilen entry olabiliyor.
Bu einsteni bilmediğinden değil, ilgi budalası olduğu için ilgi çekmek adına yaptığı bi' aksiyonun diğer okuyucular tarafından refleks göstermesinden.
Yani aslında biten şey sözlük değil, sözlük dediğin dönüşüyor sadece. Ve evet şu noktada haklısın bu bizim çok canımızı yakıyor.
@bulunsun kenarda, yav ben imla kurallarına keyfimden mi takılıyorum, bu kuralların bi fonksiyonu olduğunu düşünmüyor musun? bu yazı mı akıcı, şaka mı yapıyorsun?
neyse, cevap vermene gerek yok çünkü aynı frekansı tutturamayız, temelden farklı düşünüyoruz; daha fazla karşılıklı diyalog olmasın. anladığım kadarıyla burası da ekşi hizasında ilerliyor, benim katkım olmasın.
ben sorumun cevabını sayende aldım ama, bişeyler yandı kafamda; hadi eyvallah.
@mete kudur + 1 ama ekşi bu piyasaya kapılıp gitmek zorunda değildi. bugün sözlüğün seviyesini dibe vurduranlar, gidip inci'de ne bileyim başka bir sözlükte ya da platformda takılacaklardı.
"halk bunu istiyor" lafı çeşhurdu hani bir zamanlar... halk televole istiyor, halk bbg istiyor, halk evlenme programları istiyor... ama inanıyorum ki o güzelim trt yıllarında da halk neler neler isterdi sorsan... zevzeklik, lümpenlik her zaman iş yapar ama eğer para, güç; imkan sahipleri, buna prim vermezse böyle gitmez ki bu devran...
avrupa'da zenginleşen burjuva sanatı, sanatçıyı kolladı. peki bizdeki burjuva ne yaptı, ne yapıyor? hoş bizdeki tam anlamıyla burjuva da değil kabul ama kendisi nasıl yaşar, nasıl müzik dinler, neler izlerken şu yaptıkları işler nedir birilerinin?
@runagain, piyasaya kapılıp gitmek zorunda değildi yorumuna öyle böyle katılmıyorum. zaten olayı buydu ekşi'nin, alternatiflik. bunun ekmeğini yiyip karnı doyunca yolunu değiştirmesi büyük kaypaklık. nedenini anlayabiliyorum ama amaç akıntıya kapılmak değil akıntıya yön vermek olmalıydı, ben sanmıyorum o zaman da aç kalsınlar. ekmek yemek yetmedi tabii, pastaya göz diktiler.
şimdilik istedikleri gibi gidiyor ama bu yolun yol olmadığını anlayan ssg'nin gemiyi terk etmesi bile bir gösterge bence.
@bruce, ben de aynı şeyden bahsettim. "piyasaya kapılıp gitmek zorunda değildi yorumuna öyle böyle katılmıyorum." demişsin ama katılıyorsun.
Karı maksimize etme amacı tek amaç oluyor bir süre sonra. Naif başladı sonra en iyi oldu, çok ciddiye alındı ülkede. Sonra da bundan faydalandı sahipleri. Sedat yine iyiydi be bu başak tam money hunter.
Ekşi Sözlük'ün düzelmesi için 10 binin üzerinde yazar uçurulmalı. Bahsettiğin çizgi çoktan aşıldı zaten. Bakınız vererek başlığın ilk girisine laf sokan adamlar bugüne kadar nasıl debe'ye girdi sanıyorsun? Sözlük daha da kötüleşecek. Ülkede herkese klavye satılıyor. Şimdi bir de mobil uygulama geldi, artık adamlar göbeğini kaşırlarken başlığa entry giriyorlar Facebook'ta durum paylaşır gibi. Böyle bir kitleden para kazanmamak saflık olur. Sözlük doğru yolda.
en azından içerik var, sözlüğün halini özetleyen çok daha kötü entry ve hatta bu entry'lerin forum gibi toplandığı başlıklar var :/
gündemden şöyle bi şeyapayım: ("dedirten" leri gözüm yaşlı es geçtim)
eksisozluk.com
(bkz: 69318078)
(bkz: 69315760)
(bkz: 69315325)
(bkz: 69293315)
(bkz: 69299647)
(bkz: 69300391)
(bkz: 69301144)
(bkz: 69302760)
(bkz: 69303950)