Merhaba

Artık değer kuramında işçinin emeğinin patron tarafından gasp edildiği söyleniyor. Tüm karın işçiye ait olması gerektiği söyleniyor.

Lakin işçi patronun makinasında çalışarak metayı üreterek ücretini alıyor. Patron işçiden makineyi kullanmak için ücret talep edebilir teoride. Bu durum neden tartışma konusu olmuyor da üretim sonrası artık değer tartışılıyor?

Saygılar

 

Patron işçiden makineyi kullanmak için ücret talep edebilir teoride.

Üretilen malzemeyi işçiye verirsen talep edersin. Vermeden neyini talep ediyorsun?

blue eyes white dragon

Peki işçinin üretirken makineyi yıpratma payı yok mu?

Mehmet Ersoz

Oldukça kısa ve sade yazabileceğim ancak. Çünkü el koyma ve gasp etme üretim araçlarının yaratımı (bkz: ilkel birikim) sırasında da gerçekleşiyor. Bu tartışma sonsuz bir zincir ile ifade ediliyor: M-C-M'. Yani para-meta-artı değerli para. Makineyi almaya yarayan paradan önce de bir meta üretimi ve artı değere el koyma söz konusu.

protector

''Peki işçinin üretirken makineyi yıpratma payı yok mu?''

iktisat teorisi bu sorular üzerine hayatını idame ettiriyorsa vah haline.

var, işçi dediğin makineyi de bozabilir. Bunu yapacağın bir anlaşma ile yazılı hale getirirsin olur. ama işçi dediğin kişiyi, ''kardeşim benim bir makinem var, sen bu makineyi, günün belirli saatlerinde çalıştır ondan bir şeyler üret ve ürettiğini bana ver ben de sana her hafta/ay şu kadar ücret vereyim.'' diye çalıştırırsın.

blue eyes white dragon
1

mobil görünümden çık