Cok degisken var mobilden uzun surer anlatmasi ama airbus boeing diye bir olay yok
Tekniğinden hiç anlamakla birlikte yüzlerce uçuş sonrası basit olarak diyebilirim ki küçükler daha önce teker ayırıyor pistten. Ama mantıklı olan da bu. Büyük bişey kaldırmak için daha çok hıza ihtiyaç var.
Her uçak türü için bir kalkış hızı vardır. Bu da türüne, ağırlığına, karşıt rüzgara, hava sıcaklığına vs. göre değişir.
Take off olayi bir cok parametreye bağlı. Basit olarak; agirlik arttikca daha gec kalkmis olur. Ayni ucak biri izmir biri milan gitse milan giden yakit daha fazla alacağı icin daha gec kalkabilir ama burdan cikarimlarda bulunmak zor. Arabaya kiyasla 100mt kac sn'de cikar hesabi olmaz.
Ucak turune ve deha bir cok seye gore degisir, Airbus ve Boeing dedigin 2 cesit ucak degil, ikisinin de bir suru modeli var.
Bilimsel aciklamasi tabii ki var ama tek bir degisken yok, bir suru degisken var etki eden. Hepsini anlaman icin oncesinde bir suru seyi anlaman lazim.
Tek bir ucak modeli var elimizde diyelim, yine de degisken. Ucagin yukune, ruzgarin siddetine, ruzgarin yonune, hava sicakligina, havaalaninin bulunudugu yerin rakimina falan filan bir suru seye bagli.
Surekli ayni ucaga da binsen kalkis suresi degisir. Cok merak edersen daha ayrintiya girerim.
Rüzgar motor tipi uçağın yolcu bagaj yakıt yükü meydanın denize göre ittifakı hava sıcaklığı Uçuş planı önden kalkan uçağın Tail wind i gibi girdiler değiştirir. Herşey eşit olduğunu varsayarsak Boeing daha hafif olduğu için 737 ve 320 ailesi kıyaslamasinda Boeing daha çabuk havalanir
mantıki olarak uçağın altındaki havanın kaldırma kuvveti üstünden fazla olunca uçak havalanıyor, bunun için de hava akımına ihityaç var, hava akımı için ise hıza, yani özetlersek her uçağı kaldıracak kuvveti sağlayacak limit hızlar olur, bunu sağlayan kalkar; air crash investigation'dan bildiğim kadarı ile yolcu uçakları için bu hız 80 knot'dı, ama modele, ağırlığa, hatta o günkü hava durumuna göre değişebilir.