Cumhuriyet kurulduktan sonra hizla modernlesme, batililasma adimlari atiliyor, bildigimiz gibi. Bununla birlikte, osmanli'nin son donemlerinde de modernlesme yolunda atilan kucuk adimlar var.

Asker sinifinda (subaylarda vs.), aydinlarda bir modernlesme birikiminin zaten oldugunu ve cumhuriyet ile birlikte de bunun hayata gectigini dusunuyorum.

Ancak, arastirmak istedigim konu su: modernlesme birikimi tam olarak hangi kesimlerde var? Askerleri ve aydinlarin ne kadarinda var? En merak ettigim ise halkta boyle bir birikim var mi, varsa ne kadar ve hangi bolgedeki halklarda var?

Bu konulari arastirmak istiyorum ama nasil ilerleyecegim, nelere bakacagim, ne okuyacagim, tavsiyesi olan?

 

kpss tarih bilgisi ile hatirladigim kadariyla 16 ya da 17. yy ile basliyor her sey.

temel bilgileri bu sekilde alsanız ve daha genis bilgiyi de ayrica kitap okuyarak halledebilirsiniz.

ilk yenilesme batililasma donemindaha cok askeri yöndeydi diye hatirliyorum.

blue eyes white dragon

Bernard Lewis - Modern Türkiye'nin Doğuşu

Niyazi Berkes - Türkiye'de çağdaşlaşma

Erik Jan Zürcher- Modernleşen Türkiye'nin Tarihi (Bir sürü daha eseri var konuyla ilgili)

feroz ahmad modern türkiye'nin oluşumu

carter v findley- modern türkiye tarihi

bahcemaruf

Modernlesme birikimi sözünden hicbir sey anlamamakla beraber, cok basit cevaplamaya calısacagım: Aradıgınız sey Tanzimat Devri ve sonrasının tarihi. Kücük adımlar yok Osmanlı son donemlerinde, aksine batılı manada devlet kurulmaya calısılmıs. Modern Türkiye sanki topraktan cıkan patates gibi anlatılıyor, Osmanlı'daki her seyi kötü, eski ve Dogulu gosterme hastalıgının ürünü maalesef.

Aydınlar derken(?), Ulema sınıfı var, bu yeniliklere karsılar, cünkü sosyal pozisyonları tehlikeye düsüyor Ilmiye sınıfının.

Modernlesme devlet eliyle yapılıyor, zaten devlette batılılasmayı da, batılı tarzda egitim gormus yeni aydın sınıfı yapıyor büyük oranda. Halk ama hangi halk? Batılasmanın getirdigi yasaların müslümana etkisi baska, gayrimüslime.

Kaynak onerisi, bahcemaruf'un saydıgı basvuru kitaplarına ek olarak:

Mardin, Serif: The Genesis of Young Ottoman Thought.

buf-e kür
1

mobil görünümden çık