yıllık gelir 21000 tl nin altında ise gider makbuzu kullanılır,
yıllık gelir 24000 tl üzerinde ise serbest meslek makbuzu kullanılmalıdır.Bu bilgilerin ne kadar doğru bilmiyorum.
Bilen birileri(muhsebeci,mali müşavir) biraz bilgi verebilir mi ?
Kısaca, gider makbuzu karşıdaki şirket, serbest meslek makbuzunu verilen hizmet karşılığı siz kesersiniz.
Ama önce sizin durumunuz ne? Bir şahıs şirketiniz var mı?
@cursor hayır bir şahıs şirketim yok. çeşitli firmalarda kısmi süreli çalışıyorum ve boş zamanlarımda danışmanlık yapıyorum.Zaten sorum da o konuda;hangisini seçmeliyim.Şu liraya kadar şu gibi bir kriter var mı ?
İkincisi için zaten şahıs şirketi kurman lazım.
Gider pusulasını ise sana hizmet verdiğin yer hazırlar. Yani sizin hizmetiniz karşılığı bir nevi sizin yerinize onlar fatura hazırlar ve peşinen vergilerinizi stopaj dahil yüklenirler. Ama bir çok şirket masraflar artıyor diye gider pusulasına yanaşmayabilir. Yoksa hizmet ücreti gibi konularda, benim bildiğim kadarı ile gider pusulası için bir üst sınır yok. Hatta vakti zamanında bununla ilgili bir özelge bulmuştuk.
11bin tl civarında bir ödemenin toplam maliyeti 16bin civarında oluyordu diye hatırlıyorum.
Muhasebeci değilim sadece olayı tecrübe ettim. Eğer bilgi ve hesaplama konusunda bir hata varsa, konunun uzmanlarının düzelteceğini düşünüyorum.
gider pusulası sizin iş yaptığınız şirket tarafından siz mükellef değilseniz veya vergiden muaf esnafsanız size düzenlenir. yaptığınız iş süreklilik arz ettiği için sizin artık serbest meslek erbabı sayılmanız serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmekte. bunun için gelir vergisi mükellefiyetiniz olmalı. dışarıdan bulduğunuz faturaların sahte olması durumunda sizin de başınız ağrır bu yönteme başvurmayın derim.
Gider makbuzu değil de gider pusulası ismi.
Eğer sürekli yapıyorsanız bu işi hem firmaya maliyeti fazla oluyor bu işin( çünkü sizin adınıza bir de stopaj ödüyor devlete, yani sizin gelir verginiz. Hem de maliye buna sıcak bakmıyor. Süreklilik arz edince sizin kendı adınıza vergi kaydınızı açmanız ister.