Kapalı alanlarda çıkan yangınlar sırasında kaçış yolu olduğu halde yoğun duman nedeniyle kapana kısılıp ölenlerle ilgili çok hikaye var. Böyle bir durumda kaçmaya kalkışınca içinize çektiğiniz ilk duman dolu nefesle birlikte olduğunuz yerde bayılmanız mümkün sanırım. Acaba büyükçe bir alışveriş poşetini kafamıza geçirip bir elimizle boğaz bölgesine gelen poşet ağzını sıkıştırsak, kısa mesafeleri aşmaya yetecek kadar zaman kazanır mıyız? Bu şekilde fazladan 2-3 nefes kazanırsak hayati bir fark yaratabilir. Bu konuda fikriniz nedir ve bu konuyu kurcalayan link paylaşabilirseniz de güzel olur çünkü ben bulamadım.

* poşetin erime sorunu yok, çünkü sorumuz ateş değil duman.
* poşetin görüşü engelleme sorunu da yok, ağır duman varsa zaten görüş olmayacak.

 

direkt ateş teması olmasa bile ortam sıcaklığı oldukça yüksek olacağı için bi şekilde eriyebilir poşet. böyle durumlarda oksijen karbondiokside göre daha hafif bir gaz olduğu için dibe çöker, bu yüzden yangın durumlarında kaçmak için yerde sürünerek gitmek tavsiye edilir. bir de bulunabiliyorsa bir bezi(tişört vs de olur) ıslatıp ağız ve burunu kapatmak

nundu

şuan boşta bi denesene bakalım kaç nefes kazanacaksın? oturma odasını yakmaya gerek yok denemek için.

önerin çok saçma ona hiç girmiyorum.

okullarda nefes eğitimi verilebilir. hem sağlıklı, hem ne zaman lazım olacağı belli olmaz nefes tutmanın.

hasmetizm 2046

Birkaç solumada zarar görmezsin ama soluma süresi uzarsa kanın PH değeri düşüp asidik derecesi artıp kandaki oksijenin yerini karbondioksit alırsa zehirlenip ölebilirsin. Onun dışında ölmeden kurtulursan kalıcı sinir sistemi sıkıntıları da yaşayabilirsin fakat işin asıl sıkıntılı kısmı şu: Karbondioksit soluduğun zaman solumada bir güçlük çekmiyorsun, yani halüsinasyon görüp bayılana kadar karbondioksit soluyabiliyorsun. Bu aşamada "Lan nasıl olsa nefes alabiliyorum bu şekilde devam edeyim en iyisi" dersen kurtuluş yok o işten.

angelus

@...
keşke yanıt yazmadan önce bi okuyup ne dendiğini anlamaya çalışsaydınız. Şimdi aynı şeyler bir daha yazsam anlamı yok, okumuyorsunuz çünkü.

mikro patlama

Bunun için yere yakın olun eğilerek kaçın diyorlar. Alt tarafta oksijen daha fazla.

jazzabel

teknik olarak mümkündür ancak bu sistemi el yordamıyla kurana kadar harcayacağınız efor size 2-3 nefesten fazlasını kaybettirir, pratik kullanımı olmaz. adrenalin yüzünden hızlı nefes alıp vereceğinizi de hesaba katın. ciğerlerinizin hava kapasitesi 4-6 litre arasıdır. bulunduğunuz yerdeki hava kalitesi hala yüksekse, hızlı hızlı nefes al-ver yapıp son bir derin nefesle kanı oksijene mümkün olduğunca doyurursunuz. orayı en kısa zamanda terk etme çabasına girişirsiniz. bunu yaparken de, boğazınızda poşeti tutmaya harcayacağınız eliniz de dahil tüm imkanları kullanarak, eğilip sürünerek, çok çok hızlı ilerlemeyi tercih edersiniz. kafada bir poşetle zor olur bunlar. şurada örnek senaryoyu bir çöp poşeti için yanıtlamış arkadaş.

www.quora.com

kaichi

@kaichi: Ortada sistem, efor yok, sadece poşet var. Bir elle poşeti tutmak yavaşlatır, katılıyorum, yalnız hızlı nefes alıp verme konusunun önemi yok, poşet olmasa da aynı durum geçerli. Kısaca poşetsiz 1 nefes, poşetle boyuna göre diyelim 5-10 nefeslik zaman var, ikinci durumda hayatta kalma şansının artacağını düşündüm. Bu konuda nette dönmüş tartışmalar olması lazım ama bulamadım birşey.

mikro patlama

@mikro patlama o tartışmaları ararken denk gelen videolardan içime daral geldi :) ortalama bir nefes sonrası poşetin yüze nasıl yapıştığına dikkat, poşetteki hava ciğerlerin hava alma kapasitesini karşılamaya yetmiyor.

youtu.be

belki kafaya geçirildiği anda, çok mükemmel zamanlamayla dumanın ortasına dalınacaksa size birkaç nefes fazladan sağlayabilir. onun yerine şöyle şeyler var

www.laweekly.com

kaichi
1

mobil görünümden çık