genel olarak orta halli bir ogrenci kuzenim. yani universite sinavlarinda cok buyuk bir sicrama yapmazsa yine orta halli bir bolum kazanabilir. muhendislik, tip, hukuk vs gibi bolumleri kazanmasi zor gorunuyor. cok basarili olmasa da derslerine calisir. ben turkiye'deki liselerin sistemini pek bilmiyorum, zaten bilsek de 3-4 senede bir degisiyor.
internetten biraz baktim, bu liselere gidenler 2 yillik bolumlere direkt geciyormus. e saglik da olunca issiz kalma ihtimali biraz daha duser dedik. 'anestezi uzmani ya da hemsire olabilirim aslinda' dedi kendisi de.
siz ne dersiniz? saglik meslek lisesine gitmek mantikli bir tercih olur mu yoksa anadolu liselerini mi yazsin? tesekkur ederim simdiden herkese.
Çok bir sıçrama yapamayacağını düşünüyorsa gitsin. Garanti meslek. Bundan 5 yıl önce benim kuzenim en iyi sağlık meslek lisesinin anestezi bölümüne kendi puanı yüksek diye burun kıvırmıştı. Orta bir anadolu lisesine gitti ve üniversite sınavında hemşirelik kazanacak puan bile alamadı. Sonra tekrar hazırlandı ve şu an dandik bir bölüm okuyor. Keşke o zaman anesteziye gitseydim diyor.
Burada cinsiyet önemli biraz. Bizim evin yakınlarında bir tane Anadolu sağlık meslek lisesi var. Bir tane kız grubu tanıyorum bu okuldan. Sağ olsunlar, bizim apartmanın merdivenlerine oturup müzik falan dinliyorlar bangır bangır. Yılın önemli bir kısmında ciddi staj yaptıklarını biliyorum. Teorik ve pratik eğitimin aynı anda görüldüğü okullardan biri sağlık meslek liseleri. Çok kolay değil yani orada okumak. Kızlar genelde böyle şeyleri daha severek yapıyorlar. Erkekler pek sevmiyor böyle işleri. Biraz biyoloji kitaplarına göz gezdirsin. Konuları eğlenceli bulursa gidebilir. Sağlık çalışanı olmak da kolay değil. Karar vermeden önce acil serviste ya da devlet hastanesinin en yoğun bölümlerinden birinde bir süre vakit geçirsin. Ondan sonra karar versin. Günde 100 kişinin tansiyonunu ölçmek de pek hemşirelik yapmak olmuyor.
gönderin
Sağlık meslek lisesine gidip konuşun. 4 yıllık hemşirelik kazanan bile çok nadir, okul tarihinde 1 kişi belki. Çalışkan olanlar sınavsız geçişle 2 yıl üzerine okuyorlar. Meslek dersi görüyorlar, meslek lisesinin amacı zaten kısa yoldan meslek edindirmek. Liseyi bitirince de üniversite sınavında bir başarı beklemeyin yani. Eski yıllarda olsa önerirdim ama şu an okulla gidip görüşmeniz gerek. Sağlık meslek liseleri kaldırılıyor. Yeni girenler hemşire değil hemşire yardımcısı olarak mezun olacak. Ne iş yapacakları belli değil.
mesleğinin devamını getirecek bir lisans okumayacaksa ileride devlette lisede okuduğu bölüm ile ilgili çalışamaz.
lisede hemşirelik okudu, sonra gitti üniversite okumaya karar verdi ve hemşirelik yerine sallıyorum pc mühendisliği okudu. hem mezun olursa eğer kpss'ye ortaöğretim düzeyinde giremez hem de lise hemşirelikle ilgili çalışamaz kamu kurumlarında.
saglik meslek lisesine giderse o meslegi devam ettirecek. zaten normalde de saglik alaninda bir meslek yapmak istiyordu. liseye gitmisler, begenmis gibi. anestezi bolumunu secip sonrasinda da o bolumun 2 yilligini okumayi dusunmus.
Hemsirelik icin bazi degisikliklere gidildi, gondermeden once mutlaka bir bilene danisin. Bizim tanidigimiz hem kizini hem oglunu hemsire yapti ama artik bir degisiklik nedeniyle her hemsire yogun bakim hemsiresi olamiyormus ornegin ve kizi ambulans hemsiresi olarak calismak zorunda kaldi, oglu bir sekilde yogun bakim hemsireligine gecebildi. Yani ilerde haklari ne olacak tam olarak hangi hemsirelikleri yapabilecek mutlaka bilen birine danisin. Ama bu degisiklige kadar hic is sikintisi cekmediler.
Bunun disinda bence gayet mantikli, ara eleman acigi zaten hep var, herkes illa bir dort yillik bitireyim derdinde sonra issiz kaliyorlar. Kadin ya da erkek olmakla da bir alakasi yok ayrica, saglik gorevlisi olmak isteyen olur, bu tur ilgi alanlari/beceriler kadin ya da erkek olmaya gore dogustan gelen ozellikler degildir.