ile ilgili az önce çook ilginç bir yazı okudum "seyler"de:

(git:seyler.eksisozluk.com )

ne düşünüyorsunuz? daha önce hiç böyle düşünmemiştim.

birkaç gün önce de söz konusu nutkun yer aldığı poster duyuruda konu edilmişti:

(git:eksiduyu.ru )

 

+1 ile katılıyorum. Söylenecek başka birşey yok.

pavlis

bence filmi yazan bu kadar farkında değildir verdiği mesajın, öyle söyleyeyim.

it oynamis yonca masarasi

şimdi tam olarak örneği hatırlayamadım ama şöyle bir şeydi.

bir ressamın sergisinde herkes bir resmin üzerinde toplanmış tartışıyor, biri resimdeki imzanın kuyruğunun kırmızı rengi ve zönünden ötürü komünist yanlısı olduğunu iddia ederken, diğeri ölüme vurgu yaptığını iddia ediyor etc. neyse sonra ressam geliyor ve soruyorlar, cevap: fırçam kaydı.

şeyh uçmamış mürit uçurmuş gibi işte.

kısaca bana bazen böyle derinlerde büyük resmi görenler ve sallıyorum illuminatik alt mesajları bulanlar garip geliyor. buradaki örnekte bana öyle geldi. gerçekten olabilir mi? elbette her şey mümkün ama çok zorlama geldi bana.

kurnaz

abi bu teoriyi her şeye ama neredeyse her şeye uyarlayabilirsin. o kadar çok benzerlerini duydum ki pek bir şey ifade etmedi bana. azıcık komünist düşünce yapısıyla ilgili şeyler okuyan herkesin farkında oldugu bir şey bu. bilinçli veya bilinçsiz yapıldıgı tartısılır. veya etkileri...

proletarier aller lander vereinigt euch

"filmin sonunda saim bey kızıyla konuşurken "yenildim" derken yalan söylemektedir. saim bey’ler hep kazanmaktadır. düzenin devamı için “yoksul aile miti“ seyircide üretilmiştir. mesaj çok nettir : saim bey’lere isyan etmeyin, evinizi, barkınızı elinizden alacak kadar güçlüdürler ama bunları kafaya takmayın, onlar mutsuzdurlar. siz bu kadar ezilmenize rağmen onlardan daha mutlusunuz. yoksulsunuz yoksul kalın, asla bunu sorgulamayın. sorgulamayın ki saim bey’lerin düzeni sonsuza kadar devam edebilsin. düzenin istediği adam olun, ferit gibi isyankar olmayın, kahramanlarınız yaşar usta'lar olsun."

Yaşar Usta'nın anti-kapitalist olması neden bekleniyor ben anlamadım. karakter öyle sabırlı, ailesine düşkün belki pasif yazılmış ama ben öyle seviyorum. 70'lerde çekilmiş ama alttan sistem köleliği mesajı veriyor büyük resmi zorlama. Yaşar Usta, Feyzo, Banker Bilo hepsinin yeri ayrı.


@mezarkabul

"yeşilçam sineması ideolojiktir ve her zaman burjuva düzenini korumaya çalışır. sürekli üretilen yoksul ama mutlu aile miti ile halk uyuşturulur. yoksulsunuz ama mutlusunuz, zenginler mutsuzdur isyan etmeyin propagandası yapılır."

Yorumlanan sadece film değil. Tüm Yeşilçam sineması bireyi köleleştirme gayesi güdüyor imiş. Büyük resim eleştirim o kısma. Yoksa filmi farklı okuma hakkına elbette sahip.

sporty

"büyük resmi görmüş" diye bir ironi yapmak doğru olmaz kanaatimce. bir eser ortaya çıktıktan sonra kaç kişiye ulaştıysa o kadar farklı yorum getirilebilir. Ayrıca senarist bunu kastetmedi diye bir söylem de doğru olmaz. Senarist kastetmemiş olabilir ama söylediği şey ekşi şeylerdeki gibi olabilir.

mezarkabul

Ciddiye alacagim bir yazi degil.

osssy

Nuri bilgi ceylana uzak filminden sonra bi seminerde sormuslardi, smart marka arabayi minimalizmi yansitmak icin mi kullanmistiniz filmde diye, yok o benim kendi arabam masraf olmasin diye onu kullandik demisti. Bu da Boyle bi animdir.

baldur2

soundcloud.com bu da var bir de.


Zaafler insnı otoriteye boyun eğdiriyor, düzene katkı sağlamaya itiyor gibi bir anlam var.

Cursed Chico

oysa ki biz vakit geçsin diye izlerdik filmleri. fular olsaydı anlardık olayları, ayıkırdık ama film sayesinde boyun eğdik hala fakiriz he.

valla şu filmlere bakıpta fakir insanın fakir kalmaya devam edeceğini, öyle olmasa bile alttan alttan bilinçaltına bunlar yerleşeceğini pek sanmıyorum. ki benelde kaç kişi filmleri izlerken kendini o kişinin yerine koyuyor ki (kötü adamın-fakir adamın). herkes izlerken o fabrikatör amcanın yerinde olmak isteyecektir. bir de o filmi izleyenlerin ne psikolojide ne durumda izlediğini bilmemiz lazım.

bana göre sanata dair ne varsa herkes farklı bir anlam yükleyebilir. saygı duyuyorum. ama ben film dizi izlerken vakit geçsin diye izliyorum. ordan gördüğüm şeyle gaza geleceksem, kendine bir şey addedeceksem reelde yapmış adamları görerek tek başıma uzaya çıkarım :)

qobel

Münir Özkul filmlerinin analizini yapan bir yazı okumuştum vaktiyle. Aradım ama bulamadım, bulursam atarım buraya da. Fakat özet geçeyim: Münir Özkul'un oynadığı roller, genelde işçi ve "işçilerin dert yanıp, çare istediklerii akıl danıştıkları baba" figürlerinden oluşuyor. Onun buna dair tavrı ise "isyan etmeyin, patronunuz size iş veriyor, olanla yetinin" minvalinde olmakta.

sevgikusunkanadinda
1

mobil görünümden çık