Arkadaşlar. 2014 yili hukuk mezunuyum ama stajdi masterdi askerlikti derken meslege anca baslayacagim. Istanbul'da arastirmalarima devam etmekle beraber, yurtdisinda da Avrupa bolgesinde Hollanda, Isvec ya da Belcika basta olmak uzere ab ticaret/sirketler ve rekabet hukuku alaninda; asya bolgesinde ise tayland, malezya, myanmar, hong kong ve singapur dolaylarinda hukuk danismanligi gibi bir is bakiyorum. Biliyorum tecrube olmaksizin zor gibi ama ingilizcem gayet iyi duzeyde. Master diplomam Hollanda'dan. Bu tarz yerlerde yeni mezun statusunde bir avukat olarak is bulmam mumkun mu? Yonlendirebileceginiz burolar var midir?




 

sanıyorum o ülkelerin baro sınavlarını geçmeniz gerek. yine de uluslararası hukuk büroları en iyisini bilir.

rosencruz

ben hukukçu değilim, çok net de bilmiyorum ama zannettiğim kadarıyla yurtdışında master yapsanız da avukat olarak çalışamazsınız. orda lisans seviyesinde hukuk eğitimi alırsanız başka. ama avukat arkadaşlar daha iyi bilir.

bir de bildiğim kadarıyla oralarda hukuk eğitimi ve özellikle stajlar çok daha uzun ve avukatlık sınavı olanlar da var. denklik olarak da sıkıntı olacaktır yani direkt bir hukuk bürosunda başlayamazsınız türkiye'deki avukat statünüzle.

limoncello

uluslararasi alanda calismayan kisilerin anladigi anlamda avukatlik yapamazsiniz. yani 'yerel' mahkemede muvekkil temsil edemezsiniz ancak bu hukukcularin baska ulkelerde hizmet vermesi onunde bir engel degil. buyuk sirketler, hukuk burolari ve uluslararasi organizasyonlar da artik bu turde avukatlik hizmetinden 'uzaklasmis' durumdalar. uluslararasi alanda calismaya basladikca bunu goreceksiniz zaten.

ornegin birlesik arap emirlikleri'nde, seriat ve kita avrupasi hukuku karisimi bir hukuk sistemi olmasina karsin, ciddi anlamda common law hukuk burolari egemendir . bunun nedeni de, uluslararasi anlasmalari hazirlamak icin yerel hukuktan daha fazla sozlesmeler hukukuna hakimiyet, tahkim hukukuna hakimiyet, hangi alanda is yapiyorsaniz (insaat, enerji, ppp vs. vs.) o alana hakimiyet istiyor buyuk sirketler. yerel hukuk kismini yerel hukuk burolari ile hallediyorlar, ancak 'onleyici hukuk' sozlesmenin muzakeresi sirasinda gerekiyor, bunun icin de bir buyuk bir insaat isinde ornegin nasil sorunlar cikabilecegini ongorebilen hukukculara ihtiyac var, liquidated damage ne demek, liability nasil sinirlanir, bu sinira o captaki projelerde hangi hususlarin dahil edilmesi genel uygulamadir, hangisi degildir, bir enerji santralinde hangi garantiler istenir, bu garantiler sozlesmeye nasil eklenir, bunlari bilmeyen adamin sirkete bir faydasi olmuyor.

zira, buyuk isler yapan sirket sozlesme gorusmelerinde bunlari hallediyor ya da tahkime gidiyor. tahkimde de ozellikle uluslararasi projelerde ingiliz hukuku, isvicre hukuku ya da isin yapildigi yer hukuku tercih ediliyor, tahkime danismanlik yapan buro isim yapmis uluslararasi burolardan oluyor ve yerel bir firmadan arada gerek olursa danismanlik aliniyor. bu bilgiler okullarda ogretilmiyor, ancak deneyimle ogrenebilirsiniz. bir insaat/dizayn isinde 'fitness for purpose' garantisi nedir, nasil ifade edilir, sonuclari ne olabilir, sigorta edilir mi, bunlar ancak uluslararasi deneyimle ogrenilir. bu tur islerde kullanilan sozlesmelerin buyuk bir kismi da birbirine benzerdir, ornegin FIDIC sozlesmeleri, dolayisiyla isin uzmani oldugunuz surece, is bulamamaniz icin bir neden yok.

sizin icin sorun olan kisim, deneyimsizsiniz. yani ingiltere'deki ya da almanya'daki bir sirketin sizi alip egitmesi icin bir neden yok, zira uzman olmadiginiz icin sizinle ugrasip masraf yapana kadar oralardan birini alir. benim tavsiyem, ya disinizi sikip turkiye'de uluslararasi burolarda ciddi deneyim kazanin ya stajyer olarak icc, wto, un vs. gibi yerlere basvurun, ya da imkaniniz varsa yurtdisina gidip yerlesin ve oralardaki hukuk burolarinda once yine stajyer olarak ya da az bir para ile ise baslayin, sonra devam edin.

bir de UN ve ECHR, IAEA, UNDP gibi yerler var. ECHR duzenli ancak uzun araliklarla turk avukat ve/veya uluslararasi kamu hukuku ve insan haklari hukuku alaninda calisan avukat alir. UN, UNDP genelde hukukcu alacaksa hangi ulkeden mezun oldugundan ziyade insan haklari alaninda calisma sarti arar. bunlari da hem turkiye'de hem yurtdisinda takip etmenizi oneririm.

onemli olan dedigim gibi uzmanlasmak, mumkun oldugunca uluslararasi islerde calismak ve sabir.

kassiopeia

Esasen ben de yurtdisinda yerel hukuk alaninda degil de daha ziyade onleyici hukuk/tahkim alaninda calismayi dusunuyor(d)um. Zira ab rekabet hukuku cercevesinde de ab uyesi ulkelerden hangisinde calisirsaniz calisin, avrupa birligi adalet divaniyla muhatapsiniz. Dolayisiyla yerel hukukla bu yonuyle bir ilgi soz konusu degil. Zira benim amacim da bu tarz bir seydi. Ancak yine de turkiye'de deneyim elde ederek 2 yil olur 3 yil olur 5 yil olur, bu tarz bir isin olasilik seviyesini merak etmistim. Cevaplariniz ve emekleriniz icin tesekkur ederim.

finsidigi
1

mobil görünümden çık