Selam

Mesela "bilişsel bilimler" var, "Cinsel işlev bozuklukları içinde yer alan vajinismus, bilişsel davranışsal öğeleri içinde barındıran psikolojik boyutu da olan bir sorundur." cümlesindeki şekilde kullanımı var, mutlaka felsefede de biraz daha farklı bir kullanımı/anlamı vardır...

Bu bilişsel kelimesini ben nasıl anlamalıyım, "bilişle/bilmeyle ilgili" şeklinde mi, daha kolay algılayabileceğim bir kelime var mı? Bilişsel denince oturup 5 dk düşünmem gerekiyor ki ne dendiğini tam olarak anlayabileyim.

Nedir bu yahu bi etraflıca anlatsanız??

 

Tanimlamak yerine örnek vererek açıklayayım:
Ornegin sen cocukken babandan tokat yersin bunun etkisi sende travmatik bi etki yaratırken başka biri için cok onemli bir etki yaratmaz. Yani onemli olan yaşadığın olaylara senin ne anlam yüklediğindir.
Vajinismusta da kişi yasadigi olumsuz bir yasantiyla birlikte (bu dogrudan cinsellikle ilgili de olabilir ya da farkli bir olay sonucunda bunu cinselliğe yansitabilir) cinsellikle ilgili rasyonel olmayan inançlar geliştirmesi demeye çalışiyor.

coca cola

@coca cola

o zaman "inançsal" denmesi gerekmez mi? Bilişsel biraz daha "olduğu gibi kabul etme" tarzı görünüyor bana, inanç ise biraz daha "bilgi denilen temelin üzerine bina kurmak" gibi görünüyor, anlatamadım gerçi ama??

Mesele vajinismus değil, genel olarak bilişsel kelimesini gördüğüm yerde düşünce akışım duruyor, bu yüzden sorguluyorum bu kelimeyi.

yaren

Ordaki inanca takilma düşünce süreçlerinin hatali olmasi sonucunda oluşan şemalar, algilar, inançlar falan filan demeye çalışiyorum.
Kisacasi biliş, düşünce süreclerimizle ilgili herşey.

coca cola

Öğrenme, hafıza, sebep -sonuç ilişkisi kurma,yorumlama gibi zihinsel süreçlerin hepsi bilişsel oluyor inançsal ile alakalı değil, cognivite olarak geçiyor literatürde yani tamamen öğrenme süreci ile alakalı zihinsel süreç.

angelus
1

mobil görünümden çık