selam arkadaşlar. react hakkında hiçbir bilgim yok.
backend olarak php biliyorum, framework'süz. (yani laravel vs. yok)

neyse. şimdi herkes react konuşuyor, dahil olacağım bir web projeyi de bir sonraki safhada react'e geçirmeyi düşünüyorlarmış, o yüzden şimdiden başlayayım öğrenmeye diyorum.

ama react hakkında hem genel bilgi almak,
hem de giriş için türkçe, daha sonrası için ingilizce de olur, güzel onlnie dersler arıyorum. (ücretli olabilir)

yani bana şimdilik ders öneremeseniz de burada, react nedir? ne gibi avantajları, ne gibi dezavantajları vardır gene lbir bilgilendirme yapabilirseniz harika olur. react ile backend işleri nasıl yapılıyor bilme mne işte genel olarak bi üstünden geçerseniz çok sevinirim.

şu kurduğum cümleler arasında da konuyla alakasız şeyler olabilir, şimdilik cahilliğime verin.

 

Ben react konusunda deneyimli değilim ama Angular ile karşılaştırıp belirli konuları çok hızlı anlamanı sağlayacak birkaç şey yazacağım buraya. Gelmişken mesajım bulunsun diye yazdım, en az bir cevap gelecek yani duyuruna :)

React ile backend işleri yapılmıyor, kendisi front end kütüphanesi. http get post filan yaparsın tabi backend ile iletişime geçmek için. Kütüphane dedim çünkü Angular'ın aksine React'te her şeyi sağdan soldan topluyorsun, seçeneğin çok olduğu için React diğer her şeye göre öğrenmesi biraz daha, nasıl diyeyim, zor değil ama çetrefilli olur.

hayirsiz

@hayirsiz,

anladım çok teşekkürler. yani her hlaükarda php ile yazılmış bir api'ye ihtiyacımız olacak. backend'i kesinlikle kullanamıyoruz yani.

o zaman bu projede react'e geçelim falan derken neyi kastediyorlar ulan :) backend ile bir işi yoksa bana ne :)

tchuck

Front-End artik daha cok "single page" uygulamalarina dondugu icin her is asenkron yani ajax cagrilari ile back-end den veri alip gondermeyle yurur oldu. Bu nedenle de front-end tarafta kod kalitesini yuksek tutmak, degisiklik isteklerni kolayca uygulayabilmek, bir sure sonra kod karmasasi artip copluk olmamasi icin MVC (Modal-View-Controller) bakis acisi saglayan frameworkler ve kutuphanelere ihtiyac dogdu. Tabi bunun icin de tartismasiz front-end alaninin dili javascript ve uzerine kurulan kutuphaneler angular.js, react js, ve vue.js gibi bircok kutuphane ile saglaniyor. MVC bir konsept, her dil ile ulasilabilecek bir amac. Modal demek bir uygulamadaki data yi temsil ediyor. View ise bu datanin gosterimini. controller ise bu datanin yonetilmesini temsil ediyor. MVC gereklikliklerine uygun tasarlanmis bir uygulamada bu uc bolumun kodlari birbirinden ayri, mumkun oldugunca izole olur, bu sayede sayfanin moduler olmasi amaclanir, yani bir tarafta degisiklik yapinca baska yer bozulmasin. React da bunu sagliyor. Tabi back-end ile ilgili herhangi bir rolu yok reactin. Yine javascript ile back end tarafina girmek icin node.js gerekli.


React kullanilacak bir projede back-end gelistirciye niye ihtiyac duyulur? Ornegin php de back-end ve front-end birbirine baglidir, bir takim kod serverda cagirilir, data yani modal sayfaya yani view katmanina doldurulur sonra client e gonderilir. Ama react kullanilirsa araya bir servis girmeli. yani back-end data bir json formatinda front-end e iletmeli. json olarak front-end e data iletildiginde back-end tarafinin isi bitiyor. yani kisaca php ile gelen http requestlere gore json donecen, bunun icin gerekli degisiklikleri yapacaksin. back-end tarafta bunun icin javascript veya react bilmene gerek yok, ama web-servis yapini bilmen gerekebilir.

emrahday
1

mobil görünümden çık