jquery biliyorum ancak diğer kütüphaneleri bilmiyorum.
sorum ise şu; şu canlı chat sistemleri hangi sistem ile çalışıyor?
örneğin destek chat sistemleri diyelim.
karşı tarafın bastığı her harfi anı anına görüntüleyebiliyorsunuz. jquery manığı ile söylersem; client side tarafını güncellemek için yapabileceğim tek şey, setinterval ile "500ms de bir yenile" diyebilmek. halbuki bu canlı chat sistemlerinde yazılan her harf, admin tarafına gözüküyor (henüz entera basılmasa dahi).
2 client tarafı, birbirinin bilgisayarını nasıl tetikleyip, gelen yeni datalara göre kendini güncelleyebiliyor?
herhalde jquery değil başka javascript teknolojisidir ama bunun adı nedir?
JavaScript teknolojisi değil aslında, iletişim protokolü bu. "websocket" adı. Genelde kullanılan bu. Elbette dediğin gibi polling ile de yapılabilir ama çoğu site bunlardan uzaklaşıyor artık.
socketio diye bir kütüphane var, ben Node.js ile bunu kullanıyorum. Eğer tarayıcı desteklemiyorsa yazdığın kodun fallback ile arkaik (hep kullanmak istemiştim, bugüne kısmetmiş) iletişim modellerini de deneyip en ilkel tarayıcıda bile çalışsın için uğraşıyor. Yani tek kod yazıp olabildiğince geniş bir kitleyi desteklemiş oluyorsun.
socket.io adresi bu.
Bunun bir de alternatifi var, webrtc adı. İşin sadece p2p ise webrtc sayesinde p2p iletişimi sağlayabiliyorsun ama sunucu tarafına veri aktarmak için sinyal işleme için yine websocketi araya sokman gerek.
Webrtc gerçekten çok güzel bir teknoloji ama henüz hazır değil, belki de hiç olmayacak çünkü Google tarafından geliştiriliyor. Rakip şirketler yüzünden desteği websocket protokolüne göre çok kötü. Safari hiç desteklemiyor, Microsoft'un tarayıcısı kafasına göre takılıyor, vb. Kullanıcıya ek bir şeyler yükletirsen bunlarda da oluyor bildiğim kadarıyla ama çoğu kişi o zahmete girmez. Ben yazılım geliştiriyorum, ben yüklemem yani. "Üç mü lan o" diyen ortalama kullanıcı hayatta yüklemez : ))
iswebrtcreadyyet.com webrtc desteği burada
Herhangi bir konuda yanılıyor olabilirim, varsa düzeltin.
Onu bilmem de, eskiden icq da vardı bu. kim hangi harfa basarsa düz yazı halinde görünüyordu. Enter tuşuna basmadan tabi. Wordde iki klavyeyle yazmak gibiydi yani.
Bi zamanlar icq vardı be...