[q]
(9) 

Kitap okuyup anlamak

Depik #1184386
temel psikoloji kitapları okumaktan hoşlanıyorum. Kitabı okurken, okuduğumu anlıyorum lakin kitap bittikten sonra ne okudun deseniz 2-3 dakika anca konuşurum öyle çok fazla bir şey söyleyemem. Hele üstünden ay geçsin ne okuduğumu zor hatırlarım. Size de oluyor mu yoksa ben mi malım?




 

Ben de tam aynı şeyi düşünüyordum. Kitap bittiğinde başını çoktan unutmuş oluyordum. Başını geçtim, son 10 sayfadan öncesi iptal bende. Bir de hızlı okursam, bir gecede falan bitirdiğim bir kitapsa, piii, 1 hafta sonra kitabın konusunu bile unutmuş oluyorum. Bazen 'Ben bunu lisede okumuştum' diyorum ama konusu, herhangi bir karakter falan kesinlikle yok. Bülbülü Öldürmek çok güzel kitaptı diye hatırlıyorum ama ne anlattığını ve konunun ne olduğunu zerre hatırlamıyorum örneğin. Geçen gün biri 'Irkçılıkla ilgili' dedi, 'Valla mı' dedim. Okumamış insanla birim.

Psikolog olan ve sosyoloji yüksek lisanslı bir arkadaşım var, onunla konuşmuştum bu durumu. Dedi ki 'Hatırlamana gerek yok. Şu an hatırlamıyorsun ama o içine işlemiştir. Filmler, kitaplar senin aslında başkasının gözünden gördüğün tecrübeler ve bilgilerdir. Ne olduğunu hatırlamasan bile beynin onu 'Böyle bir olay yaşandı' diye kaydeder. Dolayısıyla, oradan süzdüğün tecrübe seninle yaşıyordur zaten. Bir kitaptaki bilgi de lazım olduğunda aklına gelir. Sanki hissetmiş gibi bilirsin'. O yüzden çok da sallamıyorum hatırlamamayı artık.

aychovsky

Ayço +1
Buna kitapların yanısıra filmleri de ekleyebilirim.

manuel mandalina

kitap bitince aklında kalanları yazmak etkili bir yöntem. geri dönüp o yazdıklarını, bi de kitapta altını çizdiğin kısımları okuyunca belli bir süre sonra, kitapla ilgili diğer ayrıntılar da zihninde canlanıyor

vacigok

+1 öyle bende de. Onun için altını çiziyorum. Tekrar okuyorum.

Pleiades

Ben tam olarak bu sorundan dolayı okuduğum kitapların özetlerini yazmak içim bir defter aldım kendime. Okuduğum her kitapla ilgili 1 sayfa kadar bir şeyler karalıyorum bitirince. Özeti, neler hissettirdiği, hakkında neler düşündüğüm, hoşuma giden alıntılar vs. Unutur gibi olursam açıp o sayfaya bir bakıyorum, o zaman geri geliyor. Öneririm.

bugunku antremanda goz dolduran futbolcu

Çok güzel bir soru sormuşsun bence. Tekrar yapmazsan hatırlayamazsın, bu zihinsel bir gerçek. Okurken sende yarattığı içsel değişiklikler de olacaktır, bunlar için tekrara pek gerek olmaz. Hatırlamanı gerektirecek ve can alıcı bilgileri kısa kısa not düşebilirsin okurken. Kitap bitince yazmak mantıklı olmaz çünkü anlatılan noktaların aklına gelmesi imkansız, çok ilginç ve önemli olanlar hariç.

hümanist tabutçu

aynisi bende de oluyor. kitaplar ve filmlerde. kitabi okudugumu veya filmi izledigimi hatirliyorum ama konusunu sorsan bisey anlatamam. bazi filmler oluyor ki filmin yarisina geldikten sonra ben galiba bu filmi izlemistim diyorum.

sonrasinda aklimda kalan tek sey begenip begenmedigim oluyor, onu unutmuyorum.

bazi insanlar kare kare hatirliyor kitaplari filmleri. ben ki hafizam cok iyidir diye gecinirim, tek bir kare bile hatirlamayinca kendime sinir oluyorum. sonra da "bunlarin hepsini beynimde tutsam baska seyleri hatirlamaya yer kalmaz ondan unutmam iyi bisey" diye kendimi avutuyorum.

in vino veritas

ben de böyleyim ve tezimi bu şekilde savunamayacağımdan yüksek lisansı bırakmayı düşünüyorum.

cevahir

+1
Aynı durumdayım. Ara ara youtube'da okuduğum kitapların özetleri varsa bulup özet anlatımları izliyorum. faydası oluyor. Çok nadirde altını çizdiklerimi tekrar okuyorum. daha iyi hatırlamak için bir ara bende yöntem aramıştım, bir kere öğrenip ömür billah unutmayan insanların kullandığı bir yöntem buldum; feymann technique. biraz zahmetli ama denemek isterseniz burada anlatımı mevcut;
www.youtube.com

elvan abeyiylegezse
1

mobil görünümden çık