Vasıfsız ve ortalama İşgücüne olan talebin gelecek 15-20 yılda hızla düşmesi bekleniyor, otomasyon ve yapay zekanın gelişimi ile.
Bu açıdan Türkiye gibi ucuz işgücüne bağlı ekonomilerin gelecegi de ciddi sıkıntı altında değil mi?

Yeni iş alanı açılsa bile yapay zeka onları da ort.dan daha iyi yapacak muhtemelen.

 

Makineler vergi ödemez ve tüketim yapamazlar. Devletler için kök sorun bu iki noktada başlayacak.

rastinon

Çok kısaca, hayır o tip değişimden biz ilk etapta etkilenmeyiz. Bizim hükümetin inşaat sektörüne destek vermek için pompaladığı 3 çocuk ve mülteci politikası yüzünden bizde çok kişi işsiz kalacak. Ama ileride, senin yazdığın nedenden ötürü işsiz kalan diğer ülke vatandaşları, daha ucuza bizde çalışmaya gelecekler falan. Nasıl 10 sene önce İstanbul'da Gürcüler kaçak çalıştılarsa, şimdi de Afganlar ve Suriyeliler çalışıyorlar. İleride büyük ihtimalle Hintli, Çinli, Pakistanlı falan gelecek...

malheiros

Rastinon +1

Dünyadaki üretimin tüketilmesi için halkların da para kazanması lazim. Böyle bir durumda toplumda büyük değişiklikler olması gerekecektir. Sürecin başında bu teknoloji yarışında önde olan ülkeler bunu ekonomik yaptırımlar uygulayarak gücünü arttırabilir de.

Novice

Yalnız tüketim düşerken üretimin maliyeti de inanılmaz düşecek talep azalırken bir noktaya kadar yıllarca bu şekilde gidemez mi?

Gelişmiş ülkeler için UBI seçeneği mevcut yani vatandaşlık maaşı. Ayrıca robotlardan vergi alınması da muhtemel öneriler arasında.

Peki Türkiye sizce vatandaşlık maaşı sağlayabilecek ekonomik güce sahip mi?

christopher nolan
1

mobil görünümden çık