mesela bir şey içiyorsam üçlü prize su/kola dökülür diye ya da yemek pişirirken ocağın gözünün kapağı yerinden çıkar diye çok korkuyorum. bu durumlardaki tehlike ne boyutta acaba? teknik olarak yangın çıkma ve patlama olayı olur mu?
herhalde hiç yangın çıkmamış ama bu şans işi mi?
iki farklı durum ve soruyu belirtiyorum.
prize su dokulurse carpilma olayini kenara koyarsak sigorta atmasindan baslar, sigortanin durumuna gore daha ciddi sorunlara varabilir. ocagin kapagi cikarsa bisey olmaz.
1- yoksa kaçak akım rölesi taktır eve. parmağını soksan sigorta gene atar. kısa devre olur sigorta atar. yangın çıkmaz, yanacak pek bişey de yok zaten.
2- oldu o kapak çıktı diyelim, hem patlamaz hem de düğmeyi çevirip kapatabilirsin.
madem korkun var, öncelikle indiksiyonlu ocak kullanmaya başla, tüp yoksa patlama da yok. ikincisi tekli ve kapaklı prizlerden(banyo prizi diye de geçer) kullan, su dökülme riskini sıfıra indir.
ocak gözü çıktımı bişey olmaz. çıkart kendin çak çakmağı. anormal bişey değil. diğerinde de sigorta atar muhtelemen.
prize su dökülürse hiç bir şey olmaz sadece ıslaklığa çıplak el ile dokunmaman yeterli.
yangın çıkma ihtimali sıfır.
ocağın gözünün kapağı da yerinden çıkamaz. bahsettiğin şekilde çıkması patlaması için özellikle kapağın altındaki hazneye uygun oranda gaz hava karıştırıp ateşlemen lazım ki o durumda bile hacim çok ufak olduğu için pof eder kalır kapak belki 5-10 cm fırlar. istesen uğraşsan yapamayabilirsin yani bunu.
elektikte yangın ihtimal yüksek enerji çeken radyatör, klima, elektrikli ısıtıcı gibi cihazların uygun olmayan uzatma kablosu ve prizle kullanılmasında var. bunun olması içinde dakikalar boyunca çıkan koku ve dumanı fark etmemen lazım. yani 5 saniyede alev alıp yanmaya başlayamaz.
gaz konusunda riskli durum gaz kaçaklarıdır. mutfağa bir gaz alarmı alabilirsin. gece yatarken gaz vanasını kapalı konuma alabilirsin.