1. mayıs ayında ehliyet kursuna yazılsam; tüm her şeyi ilk seferde yaptığımı farzederek ne zaman ehliyet sahibi olabiliyorum?
2. hiç direksiyon tutmamış biri olarak, araba sürmeyi nasıl öğrenirim? sürücü kursuna yazılmak yetmez herhalde. özel ders de mi lazım?
3. ehliyet kursu ve ehliyeti elime alana kadarki süreç toplam ne kadar maliyet yazıyor?
4. özel dersler aşağı yukarı ne kadar tutuyor? (istanbul)
tekrar sorayım: sizce 28 yaşımdan sonra, bir kere bile direksiyon tutmamış biri olarak ehliyet alma işi mümkün mdür?
tabi ki mumkundur ama mutlaka ozel direksiyon dersi de ekle. Cunku sinavlar artik zorlasti. Araba kullanmak hic de zor bir sey degil, bisiklet gibi, birkac seferde iyice ogrenirsin.
surucu kurslari direksiyon dersi veriyor ama senin gibi hic alakasi olmayan birine yetmeyecektir, o yuzden teklif etmezlerse bile soyle ekstra ders almak istedigini.
3 numarali soruya cevap; artik herkes ayni fiyattan vermek zorunda. Devlet belirliyor miktarini. B tipi (yani normal otomobil icin) muhtemelen 2000-2500 tl'ye falan gelecektir.
bir de artik otomatik veya manuel vites olarak aliniyor ehliyetler. Sen otomatik alirsan ekstra direksiyon dersine de ihtiyacin kalmaz. Ama sunu da unutma, manuel vitesli arabayi otomatik ehliyetiyle kullanamazsin.
son soruna cevap, evet mümkündür. 67 yaşındaki teyzem geçen ay ehliyet aldı. 28 oldukça erken bir yaş yani :)
2. ehliyetimi 21 yaşımda aldım ben de, daha önce kimse çalıştırmamış ya da kullandırmamıştı. direksiyon dersleri başlamadan önceki hafta babama yalvardım beni çalıştırsın bir gün diye. bir pazar sabahı boş bir otoparka gittik. arabayı biraz hızlı kaldırdım ve korkup el frenini çekti anında :D bir de frene basarken debriyaja basmam gerektiğini bilmediğim için ilk duruşumda arabayı da durdurmuş oldum tamamen, bu önemli bir bilgiymiş :)
bu şekilde babam ile çalışmamız 10 dk sürmüştür. sonra kursun dersleri ehliyeti almama yetti. özel derse gerek kalmadan. önce bir bakın duruma, ihtiyaç hissederseniz o zaman başlarsınız özel derslere.
1- 28/31 Mayıs'ta E-Sınav var, Mayıs'ın 10'una kadar bir kursa kayıt yaptırırsanız E-Sınava girersiniz Haziran ayı içinde de direksiyon sınavına girer sertifikanızı alırsınız.
E-Sınav'a girme durumu yoksa yazılı sınav 29 Temmuz'da olacak bunun için ister mayıs ister haziran ayında gidin fark etmez. 29 Temmuz Sınavının direksiyon sınav tarihi takvimde 19-20 Ağustos görünüyor buna göre Eylül başı ya da ortası gibi sertifikanızı alırsınız.
2- Sürücü Kursuna yazılmak yeter, 14 akan trafik 2 Simülatör olmak üzere 16 ders eğitim vermeleri gerek, simülatör yoksa biraz ısrar edip o iki dersi de akan trafiğe çevirtebilirsin.
Bu dersler hiç bilmeyen kişiyi sınavdan geçirir ama kendine güvenin yoksa özel ders de alabilirsin.
3- Kurs: 1500, Yazılı Sınav Harcı: 70 Direksiyon Sınav Harcı: 80 Vergi+Kart: 570 Toplam 2.220 TL.
Bunun haricinde direksiyon sınavında kalırsan sonraki her sınav için 240 TL ödemen gerekir; 160 ders + 80 Sınav Harcı olarak.
4- 80-100 arası değişir. Yazıldığın kurstan alırsan indirim yaparlar ya da direksiyon hocan kurs harici özel ders veren biriyse ondan al diye kursun altında fiyat verebilir.
Geçen yıl 58 yaşında bir amcaya ehliyet verdim ben, yazılıyı 4. hakkında direksiyonu 2. hakkında geçti.
Mümkündür.
1: Kursa yazılman bir şey ifade etmiyor aslında; dersler dönem dönem başlıyor. Yani mayısta kursa yazılıp 10 gün sonra da derse başlama ihtimalin var 2 ay sonra da. Onun dışında, teorik dersler hemen hemen 1 ay sürer, onun sonlarına doğru pratik dersler var, o sanırım 12 saatti ama bir ders gününde 2 saat ders yapılıyor. Yani teorik+pratik dersler de toplamda 1,5 ay sürer. Bunlar bitince teorik sınav var, MEB'in belirlediği bir tarihte o sınava gireceksin, geçersen pratik sınav var, o da teorik sınavdan ortalama 1 ay sonra oluyor. Onu da geçersen ehliyet almaya hak kazanıyorsun. Tüm bu olaylar ortalama 3-5 ay sürüyor. Dediğim gibi; kursa yazılman bir şey değiştirmez, önemli olan derslerin başlama tarihi. Dönemi kaçırırsan en az 2 ay beklersin. Tabii bir de senin sıfır şoför oluşun var. Senin durumundaki öğrenciler ilk direksiyon sınavında genelde kalıyorlar, zira eskiden 100 metre sürdürüp bırakıyorlardı, ki ben ehliyetimi aldığımda 2. vitese bile geçememiştim sanırım aracı kaldırıp 20 metre gitmiştim tamam sınav bitti demişlerdi öyle geçmiştim. Şimdi 30 dakika kullandırıyorlar, onun içinde paralel park L manevra 25 metre geri gidiş vs. hepsi uygulanıyor. Baya zor yani. Kalırsan ara sınav 15 gün-1 ay sonra oluyor. Yani 1 ay da öyle hesap et. Diyelim ki hepsini geçtin, şu sıralar ehliyet randevularında baya yoğunluk olduğunu söylüyorlar. Ben yenileme için randevu alayım dedim 2 ay sonrasına randevu verdiler. Öyle öyle bi 5-6 ayı gözden çıkar sen.
2: Şimdiki sistemde öğrenir, hele bir de iyi bir hocaya denk gelirsen ekstra ders almadan kullanmayı öğrenirsin. Dediğim gibi; direksiyon sınavı bildiğin trafikte yapılıyor şu an, 30 dakika kullanıyorsun. Yanından kamyonu da geçiyor tırı da, eğer bu şartlarda ehliyet alabilmeyi başarırsan zaten kullanıyorsun demektir. Şoförlük sonradan kazanılan bir yetenektir, pratik yapa yapa yeteneklerini geliştiriyorsun.
3: Şu an kurs fiyatları fix 1300 lira, sınav ücretlerini tam hatırlamıyorum ama teorik pratik sınav ilk ücretleri 80+80 liraydı sanırım. Fakat direksiyon sınavından kalırsan tekrar girmek için bir 80 lira daha ve bununla birlikte, 2 saat ders almak zorunlu olduğu için 160 lira da ders parası ödüyorsun. Yani 160+80 lira. Bunlar bittikten sonra 3 kalem harç ödüyorsun, onlar da 570 liraydı sanırım tam emin değilim.
4: Özel ders fiyatları ortalama 80 lira.
5: İnsanlar şu pratik dersleri çok sallamıyor ama pratik tersleri aksatmaz öğrenmek için biraz çaba harcarsan almaman için bir neden yok, yaş çok önemli değil bu anlamda. Hatta belli bir yaşın üstündeki insanlar biraz daha olgun oldukları için olayı daha ciddiye alıp daha rahat bir şekilde ehliyet alabiliyorlar. Benim de 45 yaşındaki amcam 2 sene önce aldı ehliyeti, onun da şoförlüğü sıfırdı kursa gitti derslerini aldı, sonra birlikte birkaç pratik yaptık baktım her şeyi öğrenmiş zaten girdi sınava ilk hakkında geçti hepsinden. Kendine güven.