uzay zamandan ziyade biz insanlar için olan. yıl dediğin şey, dünyanın güneş etrafında 1 tur dönüşü. bütün evreni bu temel birim üzerinden ölçmek ne saçma

edit: ne çok aptal var aramızda. "evreni yılla ölçmüyoruz, ışık yılıyla ölçüyoruz" demiş sığır.


 

zaman var tabii ki. ama bizim zamanı algımız diğer 3 boyutu algılamaktan farklı.

evreni ölçmek konusundaki fikrine katılmıyorum. hatta çok saçma. çünkü evreni zaman ile ölçmüyoruz. 1 ışık yılı denilen mesafe ışığın 1 yılda aldığı mesafedir. ışık hızı da gözlemciden bağımsız olarak sabittir. dolayısıyla ışık yılı da sabittir.

1 ışık yılı: 9.460.730.472.580 km mesela.

himmet dayi

"biz insanlar için olan" diyorsan pragmatik düşündüğünü kabul etmek zorundasın.

biz insanlar için zaman var evet, olmalı. çünkü hayatımızı kolaylaştırıyor

ancak bilimsel sorgulamaya gideceksek öncelikle "zaman nedir"in cevabının bulunması gerekir. zamanla eşdeğer sözcükler kullanmadan zamanı tanımlayamıyorsun bile

isimsiz uye

bu sorudan önce hiç düşünmemiştim, bunu güneşe göre ayarlamak tuhaf geliyor, kabul. ama yine de evrensel mesafeler için bir ölçü kullanmak zorundayız.

hani ışık yılı, ışığın 365 günde değil de 1000 günde aldığı yola göre ölçülsün desen de senin sıkıntı bitmiyor ki. o zaman da niye dünyanın kendi etrafında dönmesi temel alınıyor ya da niye onluk taban kullanılıyor da altılık taban kullanılmıyor da denebilir.

bir referans olarak işimize yarıyor ve bir bakımdan da gayet insani bence bu bir yıllık düşünme tarzı.

nickalangeronimo

@himmet dayi +1

Bizim yil dedigimiz sey ile olculmuyor, evrenin hizi. isik hizi ile olculuyor.

Zaman biraz da icinde oldugumuz konumu anlamlandirmak icin kurdugumuz subjektif bir ongoru. Mesela tam su an Dünya gezegeninden 150 milyon isik yili uzakliktan Dunyaya bakan biri, Dunya uzerinde yasayan canlilar olarak dinozorlari gozlemliyor.

Fakat su an burada biz yasiyoruz. Yasiyoruz? Hayir, MS 2000'lerdeki rolu oynuyoruz yalnizca. etc.

acediac

ben bunun gun icin olanini dusunmustum. ama gunes doguyor ve batiyor demek ki yenilenen bir "zaman" var yani sifirlaniyor bir sure sonra yeniden basliyor falan. ama bu boyleyken yil olarak da mevsimleri baz aliyoruz dunyanin donusu falan. neden kisitlaniyoruz diye dusunmustum ama boyle dusununce de ok diyorum mesela kabulleniyorum. ama bu dunya icin boyle tabi. dusun ki plutondaydin.

tiredpanda

madde ve zaman birbirinden ayrı düşünülemez. madde ve zaman iç içedir, bitişik, birleşik, tümleşiktir.nerede zamandan bahsediyorsan orada maddeden ve nerede maddeden bahsediyorsan orada uzaydan bahsediyorsun demektir. zamanın olmadığı maddesel bir uzay düşünülemez. zamanın olmadığı bir uzay tahayyül edilebilir ancak maddesel olmayacaktır.

AWD
1

mobil görünümden çık