[q]
(8) 

bizde neden yok

douglas #1177651
italya ve fransada yüzyıllar önce başlamış sanat akımlarının devamını görebiliyoruz. heykelcilik için yunanistanı örnek veremesemde fransa hala modanın başkenti italya hala sanatın beşiği. ama nedense türkiyede bunun gibi hiçbir şey göremiyorum. başlattığımız sanat akımları yada dalları yokmu hiç? yoksa sürdüremedikmi yoksa güncel bağnaz atmosfermi izin vermedi aklımda sorular




 

edebiyatta yok muyuz? şiir, roman alanında falan?

blue eyes white dragon

Cunku paramiz yok Anadolu insani sanat dusunemiyor. Heykel ve resim zaten gunah. Edebiyatta da buyuk sansur var. Yeni bir olay da degil bu.

Traveller

moda ve insan sureti yapmak, heykelcilik vs. dinen hoş görülmeyen kavram ve uygulamalardır. dinen giyimde kapanma (tesettür) esastır. bunun disinda bir giyim sekil ve tarzina izin yoktur. dinen insan her zaman baska din ve inanislardan farkli giyinmek zorundadir. saç, sakal trasi da onlardan farkli olmak zorunda. biz baslatmis sayilmasakta onlara göre dogu/ortadogu tarzıni/yasami oryantalizm olarak adlandiriliyor. yine de bunun yaninda cesitli süsleme, tezhip, hat ve mimari konularinda müslüman sanatcilarin ayri bir yeri vardir.

1adam

Allah belamızı vermiş çünkü lanet bir coğrafyanın ürünü olarak doğduk neyse cok doluyum burayı gördüm yazayım dedim saygılar

fıytfıyt

Cumhuriyet tarihi mimarisinde Wikipedia sayfasında bazı akımlar var, birinci ulusal mimarlık akımı falan gibi. Bunlar biraz yenilikçi olmakla beraber Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden etkilenmiş. 50'lerden sonra liberal politikalarla beraber gelen yozlaşma, şehirlerin görünüşünü de zevksizleştirmiş. Orantısız iç göçler, plansız yerleşim derken iğrenç iğrenç şehirler oluşmuş. Yoksa belli tarzlar üretilmiş zamanında.

grv

Tamamen yok diyemeyiz. Çini ve ebru sanatı var görsel olarak. Kökenleri çok eskiye dayanıyor. Mimar Sinan'ın da kendine göre bir tarzı vardı. Divan edebiyatı da başarılı bir sanat. İtalya'yla kim karşılaştırılsa zaten geride kalır. Bu topraklardaki insanların böyle şeyler düşünmek için pek fırsatları olmadı. Bir ülkede ekonomik anlamda refah varsa insanlar sanat düşünebilir. Antik Yunanistan ekonomik olarak gelişmişti. Deniz ticareti vardı. Bolluk olunca kafalar çalışıyor tabii.

dissendium

osmanlı'da resim sanatına dönem dönem bazı padişahlar sıcak baktı. son dönemde ise Paris'e gidip eğitim alan sanatçılar oldu.
mesela 1933'te D Grubu kuruldu. ondan önce de osmanlı ressamlar cemiyeti falan vardı.

Ama plastik sanatlarda ilk zamanlardan beri batı örnek alındığı için kendine has bir dil oluşturulamadı. bu sonucun birçok sebebi var elbette.

Osmanlı dan günümüze sanat vs gibi aratıp kaynaklara ulaşabilirsin.

a man alone

Çünkü bizde sanata destek verilmiyor.

Hem, sanat para yiyen bir alan. Para da kazandırmıyor zaten. Niye boşuna paramız gitsin?

!!!

MaNOfTheYear
1

mobil görünümden çık