Rahim kanserine yol açan hpv'de prezervatif koruma sağlıyor mu? Eğer cevap hayır ise. O zaman bu çok eşlilik olayı, aldatmalar vs kadınlar için baya riskli şeyler demi. Düşündüğümüzden daha da ciddi bence Türkiyede durum. Çok fazla artış var bu tür hastalıklarda. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?




 

Evet oldukça riskli, zira erkeklerde hiçbir belirti (siğil vs) olmasa da asemptomatik taşıyıcı olabiliyorlar ve bu nedenle hızla yayılıyor. Ancak yabancı siteleri vs okursanız sadece Türkiye için değil dünya geneli yüksek istatistiklere sahip olduğunu görebilirsiniz. Prezervatif koruma için yeterli değil kasık teması bulaşması için yeterli oluyor, mümkün olduğunca erken cinsellik evresinde (hatta hiç cinsel hayata başlamamışken) aşı olup düzenli her sene smear kontrolleri ihmal etmemek gerekiyor. Tabi ki partner sayısı arttıkça risk de artıyor. Partner sayısı arttıkça Hpv virüsü ile karşılaşma olasılığı artıyor ve eğer bulaştıysa aşının bulaşan tipe karşı koruyucu etkisi de kalmıyor. Bu nedenle erken aşılama önemli. Ancak dikkati çeken bir diğer istatistik şöyle ki; rahim ağzı kanserine yakalanan kadınların çoğu birkaç sene üst üste smear testlerini ihmal edenler. Yani hpv değil de esas geç kalmak öldürür diyebiliriz.

Bir de devlet hastanelerindeki doktorlar çok fazla önemsemiyor, burada bile yazanlar oluyor genital siğilim var doktor önemli bir şey deyip yolluyor filan diye. Halbuki onların hepsi bulaşıcı özellik taşıyor.

neferkitty

Virusun alt tipleri var.Her tip kanser yapmıyor, 10 sene gibi bir süreden bahsediliyor aşağı yukarı düzenli takiplerde erken aşamada yakalanabiliyor. Bir de etkin aşıları var ver TR'de de yapılıyor. Uyanık olmak lazım da paranoya yapmaya gerek yok.

doxanikee

4 kişiden 3'ünün virusu taşıdığı söyleniyor(tabi birden fazla tipi var herkeste farklı farkli, bazılarında birden fazla tip). Ve evet prezervatif koruma sağlamıyor.

rucka boji

Ülkemizde yeteri kadar önemsenen bir konu değil maalesef, konusu açıldığında insanlardan cehalet akıyor, aman canım siğil işte yaktırıyorsun geçiyor diyorlar.

Aşısı var ve 12-26 yaş aralığında, henüz cinsel birliktelik yaşanmadan evvel yapılırsa çok büyük bir koruma sağlıyor. Piyasada iki çeşit aşı var; 0-1-6. ay veya 0-2-6. ay olmak üzere üç dozdan oluşuyor ikisi de. Bahsi geçen yaş aralığında olup bu aşıdan habersiz olan sürüyle insan var. Bir de, haberdar olup maliyeti sebebiyle aşı olamayanlar var tabii; pahalı ve sigorta tarafından karşılanmıyor. Herkesin evlenince birliktelik yaşayıp ömür boyu tek eşli kalacağı varsayımından mıdır nedir ne bir kampanya, ne bir kurum anlaşması var.

Aşı sadece kadınlara uygulanmıyor, erkekler de imkan varsa olmalılar.

pike

cinsel hayatı olan kişilerin (ömründe toplam birkaç kişiyle olsa yeter, her gece başkasıyla değil) ömründe en az bir defa hpv virüsü kapma ihtimali %50'den fazla.

Bu virüsün rahim kanseri yapma ihtimali ise %1'den daha az. çok eşlilik "baya riskli" değil o yüzden. Gittiğin evde cüzdanının çalınma ihtimali, ya da dayak yeme ihtimalin daha fazla.

ayrıca hpv'nin kanser yapması için sadece bulaşması yetmiyor, kontrollerini ihmal etmen, erken teşhis koydurmaman, doktorun söylediklerini görmezden gelmen gerekiyor. kanser yapabilecek hpv'ye sahip olup da kanser olmamak gayet kolay, bilinçli olduğun sürece. çok ihmalkar veya şanssızsan kansere çevirmesi kaçınılmaz olabiliyor ancak boğazına maydonoz kaçtığı için ölme ihtimalin de var. maydonozu dikkatli yiyeceksin, jinekoloğa gitmeyi de ihmal etmeyeceksin.

harzem

öncelikle rahim değil serviks kanseri.
kondom %100 koruma sağlamaz.
çok eşlilik risk faktörüdür evet.
AŞI AŞI AŞI.

shotgunwoman
1

mobil görünümden çık