Tam tersi sıkıntı olurdu.
ne kadar inançsız olduğuna ve senin ne kadar inançlı olduğuna bağlı şimdi.
bir de sen neye inanıyorsun hangi dine yani?
Türkiyeden örnek Sen müslümansın ama eşin koyu ateist ise imkansız değil olabilir ama mutlaka sıkıntılar er geç baş gösterir.
Birbirinizi seviyorsanız aşılamayacak bir sorun yoktur ama.
selamlar,
kuran' ı kerimde;
allaha inanan birinin, ateist biri ile evlenmesi haram olarak gösteriliyor.
Eş seçimi demişsiniz yani ciddi bir ilişkiden bahsediliyor, buna göre yanıt vereyim;
İnançlı olsam inançsız biriyle birlikte olur muydum? Hayır.
İnançsızım, inançlı biriyle birlikte olur muyum? Hayır.
Her şekilde sıkıntı olur. Şimdi olmazsa ileride olur.
aynı dinin mezheplerinden olanlar bile anlaşamıyorken inançlı birinin inançsız biri ile aynı çatı altında yaşaması çok zor. imkansız demiyorum ama çok zor. bi kere inanç deidğimiz şey zaten hayatın tümüne kurallar koyup şekillendiren bişey. karşındaki buna neden uysun, nasıl uysun?
ha tabi inancın ve inançsızlığın ne noktada olduğu da önemli.
bu çok kişisel bir soru yani herkese göre farklı senaryolar gelişebilir. ama genel kanım sevdikten sevildikten sonra sıkıntı yaratmayacağı. birbirine saygı duyan insanlar bunu sorun etmeyecektir.
ama evlilikte ne kadar ortak noktada buluşulursa o kadar rahat olunuyor tabii ki. mesela ben kendimce namazlarımı kılmaya çalışıyorum, eşimde öyle. sinemaya vs ye gideceksek eşim planları ona göre yapıyor bu da benim için artı oluyor. sonuçta ibadetlerimi yapabildiğim zaman daha mutlu oluyorum bundan daha doğal bir şey olamaz. ama evlenmeden önce bunlara hiç bakmamıştım zaten evlendikten çok sonra başladım bazı şeylere eşiminde benimle aynı fikirde olması güzel bir artı benim için.
inanca olan mesafeleri ile ilgili spesifik bir durum. mesela inançlı olan kişi inandığı değerlerin tamamını yaşamına entegre etmeye çalışıyorsa inancıyla çelişmemek adına inançsız olanla bir evlilik bağı kurmaz. teoride inanıp pratikte uygulamıyorsa, ya da kendine göre yorumlayıp yaşıyorsa her koyun kendi bacağından diyerek eş seçimini inancına karşı meşrulaştırır. din dogmadır, insan pragmatik. dinden fayda görüyorsa inanır, dinle çelişiyorsa bir yolunu bulur. o yüzden inanç hayatında ne kadar yer kaplıyor,ne kadar ciddiye alıyorsun,kararlarında ne kadar etkili önce bunların cevabını bulup ondan sonra bu soruyu sormakta fayda var.
böyle bir evlilik olacaksa öncesinde gerçekçi bir konuşma yapıp, ileride yaşanacak muhtemel sorunları belirlemek lazım, mesela çocuk yetiştirmek.
Etiketten bağımsız olarak aynı/benzer ahlaki değerlere inanmadığım biriyle birlikte olmak istemem.
Başlarda sıkıntı olmasa da bir gün patlıyor.
Nasıl oruç tutmazsın yaaa? bari cumaya git?
şimdi sen xxxxx'e inanmıyo musun? ve içinde bilimum "şüphesiz" kelimesi geçen ama şüpheli cümleler.
sıkıntı tabi ki.
bi kere inanmayan adam kafirden beterdir.
cehennem narında cayır cayır yanacaktır.
hiç doğru bulmuyorum.
inançlı, abdestli namazlı bir eş tercihi daha doğru olacaktır.
bu konuda yüce kitabımız kuran-ı kerimde ayet vardır, Allah yasaklamıştır.
Allahın nefreti onların üzerindedir, iki dünyada da rahat yüzü görmeyeceklerdir.
kendini yakma.
çok iyi, çok dürüst, çok ahlaklı olsa dahi bir ateist ile evlenme ve arkadaş olma.
( her boku açıklayamayan atayiz )
sikinti olur net, birbirinizi sevmekle falan da asamazsiniz. cocuk oldugunda eger ben cocugumun herhangi bir dini inancla yetismesini istemiyorsam, karsimdaki da camiye/kiliseye gitmesini, oruc tutmasini, dua ogrenmesini vs. istiyorsa iste bu ciddi sorun, asilacak bir sey de degil. taraflardan birinin kendi cocugunun yetistirilme tarzi icin ciddi anlamda odun vermesi, kendini degistirmesi lazim ki, o da yanlis zaten. sevgi bu degil.
Evet.
yani benimle çatışmayacaksa sıkıntı olmaz. ben ortodoks biriyle evlenirim evlenecek olsam. bana tutup yok çocuğu vaftiz ettirmeyiz, çocuğu kiliseye gidemezsin yok estek yok köstek derse o iş olmaz. zaten başta konuşulup okey almazsam bu topa girmem o da var.
Sıkıntı olur. O kadar güçlü bir aşka inanmıyorum.
Olur. Hayatı beraber yaşayacağız, birçok temel konuda ortak veya paralel değerleri paylaşmak gerekir. Yoksa o evlilik savaşa dönüşür.
Bir kişi gerçekten dindar bir müslümansa zaten inançsız biri ile evlenilemeyeceğini bilir. kültürel müslüman ve seküler hayat süren biri için inançsız olmasının çok da önemi yok.
inançsız taraf inançlı tarafa sabırlı yaklaşıp inandıklarının saçmalıktan ibaret olduğunu anlatsın, sıkıntı olmaz. kalan ömbür kuşlar gibi özgür geçer ne güzel.
islami olarak zaten bir müslümanın evlenebileceği kişiler belli. ateist biriyle evlenemez. mesela müslüman bir kadın sadece müslüman erkekle, müslüman bir erkek sadece ehli kitap kadınlarla evlenebilir. bunun dışında insanın inancı, mesleği, hobileri, kazandığı para hayat tarzını belirliyor. bu yüzden aslında çoğu şey uygun eş konusunda belirleyici olabiliyor. inanç gibi önemli bir şey çok daha belirleyici olur. yaşam tarzları farklıdır bir kere.
Bu tarz uyumsuzluklar işin içine çocuk ve iki tarafın da aileleri gireceğinden evlilikte problem olur. İlişkide olmayabilir ama.
inancına göre değişir.
olabilir de, olmayabilir de.
biz biri inançlı biri inançsız iki kişi evlendik, bir sıkıntı olmadı.
p.s. evlilikte 5 yılı devirdim ve şunu öğrendim. 1-2 kural hariç gerisini siz koyuyorsunuz. yani inanç meselesi evlilik kurumu için sorun olmaz, siz ve evlendiğiniz kişi için sorun olursa olur. bu tamamen kişilere bağlı. evliliğin karakterini tamamen evlenenler belirlerler.
Zaman nasıl da değişiyor. Benim zamanımda faişistle komünist evlenirse nasıl olur, olur mu olmaz mı konuşulurdu. Şimdi inançlı inançsız konuşuluyor. Sizin çocuklarınız neler konuşacak kim bilir. Onların payına Mars'a gelin gitme meselesi düşebilir gibi...
Birbirlerine "neden inanmıyorsun/neden inanıyorsun bla bla" demeyecek kafa yapısındalarsa sorun olmaz. Düşüncesine, inancına saygı duyarsa, değiştirmeye yönelmezse niye sorun olsun ki.
Çocuk olduğunda inanç konusundaki tutumlarını önceden belirlemeleri iyi olur tabii. Biri anya biri konya derse çocuk için nasıl olur, önceden tetkik etmek lazım.
Sorudaki "sizin için" ifadesine ilişkin ufak bi not:
Evliliğin çalışma prensibine göre; bir şey sizin için sorun oluyorsa o sorun karşı tarafın da sorunudur aynı zamanda.
Benim için sorun olurdu.Müslümanım ve inançsız biriyle evli olmak istemezdim.en büyük sorun dini nikah kısmı ve çocuk yetiştirme olurdu.
Sorun yasamam diyen yalan söyler.
Düsünemedim. Öyle iliskilerin yürüdügünü görmedim.
Bu kadar olumsuz cevap sasirtti beni, yadirgamadim ama beklemiyordum.
Cok fazla varyasyon var ancak buyuk oranda sorun yasamam gibi geliyor.