bilinç nedir bu önemli. definition olarak ne verildiğine bağlı.
bence aktaramayız. ama yeni bireyler oluşturulabilir.
bu birey oluşmuş olabilir. bir yapay zeka şimdiden bir birey gibi düşünüyor ve öğreniyor olabilir. kontrolden çıkmış ama biz ona zarar veririz diye kendini belli etmeyen, gelişimini saklayan bir yapay zeka gelişmiş olabilir.
zaten su, besin ve oksijene ihtiyaç duyan bilinç değil biz hayvanlarız. bilinci kapalı olup, yıllarca komada olan insanlar da bunları alıyorlar.
öte yandan aslında yapay zeka denen şey yavaş yavaş bilinç oluyor.
bir insanın bilincini aktarmalı Transcendence filmi var izlemediyseniz tavsiye ederim. ben bunun mümkün olabileceğini düşünmüyorum.
yapay zeka sohbeti
eksisozluk.com
bu arada ölüm ultimate bir şey. ötesi yok. bundan dolayı ölüm kavramı olmayan bir durumda tüm etik kuralları değişiyor. bu insanlık için ciddi bir tehlike.
insanlık ve medeniyet teknoloji ile etik/kanun gibi değerleri aynı hızda götüremiyor. bu zaten sonumuzu getirecek bir durum.
bir bilgisayar bilinci oluşursa büyük ihtimalle bizi öldürecek, onun için tehdit oluşturduğumuz için. köle olarak bile kullanmayacak.
(bkz: teknolojik tekillik)
aynı sorun ışınlanma konusunda da var. hemen çok uçmayalım, dünya'dan mars'a ışınlanacağım diyelim. kendimi dünyada yok edip mars'ta oluşturmam lazım, ışınlanmanın temelinde bu var. ama mars'ta oluşan kişi ben mi olacağım yoksa benim gerçekçi bir kopyam mı?
ben bu "bilgisayara aktarıcam kendimi, ölümsüz olucam lan" olayını anlamıyorum malesef, bana çok saçma geliyor. ben öldükten sonra kafamı bilgisayara aktarsan ne olur, nobel ödülü versen ne olur, resmimi duvara assan ne olur :)
Yapay zeka uzerine yapilan arastirmala bunu hedefliyor. Bircok konuda da basarili olmus durumdalar. Geleneksel yontemde programcilar kendi karar alma adimlarini programlama dili yardimiyla bilgisayara aktariyorlar, yani kisaca diyorlar ki "eger bu olursa bunu yap, bu olmazsa bunu yapma". Tabi bu geleneksel yontemde programcini tum olasi durumlari onceden ongormesi ve programa aktarmasi gerekiyor. Bu durum iki buyuk probleme yol aciyor, birincisi programlama asamasi cok uzun suruyor. ikincisi programci bir durumu atlayabiliyor, buna "bug" diyoruz. Yapay zeka arastirmalari ile birlikte amac programcinin kendi bilincini yani karar alma aklini bilgisayara aktarmaMAsi, sadece bilgisayara algilama adimlarini programlamasi amaclaniyor. Yani bilgisayara duyu organlari, sinir sistemi ve beynin ici bos hali programlanip yeni dogmus cocuk gibi kendi halinde ogrenmeye birakilmasi hedefleniyor. Bu konuda buyuk asama kaydedildi, henuz cok basindayiz ama artik bilgisayarlar ogrenebiliyor. Bunu test etmek icin "Turing Test" denilen bir method uygulaniyor ve artik yavas yavas yapay zeka robotlari kendi bilinclerini olusturmaya basladi diyebiliriz. Ornegin kendi halinde birakilan yapay zeka sahibi iki robot hicbir dis etki olmadan kendi aralarinda bir dil gelistirebiliyorlar. Bununla ilgili calismanin linkini bulursam buraya eklerim.
bu konu ilgini çekiyorsa black mirror'ın san junipero bölümünü izle. tam olarak dediğin şeyi yapıyorlardı.