yüzüklerin efendisinin bilinen 3 kitabı vardı zaten. bugün de
silmarillon
roverandom
hurin'in çocukları
hobbit
tehlikeli diyardan öyküler
5 kitabını daha aldım tolkien in. şimdi
ilk sorum bu kitaplar arasında yüzüklerin efendisiyle tamamen alakasız olan kitap var mı?
ikinci sorum ise, hangi sırayla okumam gerekiyor bu kitapları. malum 3lemeyi okudum ama onu da dahil ederek bi sıralama yaparsanız süper olur...
üçüncü sorum; yüzüklerin efendisi ile alakalı başka kitaplar da var mı?
içinizden kitaplar hakkında yorum yapmak isteyen varsa da dinleyebilirim.
teşekkürler.
en alakasız ikisi roverandom ve tehlikeli diyardan öyküler bu iki kitabı tolkien'in yarattığı dünyanın taslağı gibi okumak lazım.
bence ilk olarak hobit'i okuyarak başlayabilirsin. yüzüğün bilbonun eline nasıl geçtiğini anlatır. burada yüzüklerin efendisindeki bazı karakterleri de görmek mümkün.
daha sonra silmarillion'u oku. arda ve orta dünya'nın oluşumu hakkında bilgi edinmiş olursun.
hurin'in çocukları ise silmarillion'daki bir hikayenin uzatılmış şeklidir. bu kitabı silmarillion'dan sonra okuman daha iyi olur.
hobbit yüzüklerin efendisinin hemen öncesini, bilbonun yüzüğe sahip olmasını anlatır, serinin en zevk alarak okuduğum kitabıdır diyebilirim
Hurin'in çocuklarının sonu çok fenaydı diye hatırlıyorum, okuyalı epey oldu ama
Aslında sıra Silmarillion-Hobbit-Yüzüklerin Efendisidir. Ama Silmarillion'u baştan okursan "hö noluyo lan?" demen oldukça mümkün olduğu için, H-YE-S sırası nispeten daha iyi olabilir. Daha doğrusu aslında Silmarillion'u okuduktan sonra Yüzüklerin Efendisi'ni bir daha okumak gerekebiliyor :)
Bu kitaplardan sadece Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi J.R.R.Tolkien'in kendisinin nokta koyduğu kitaplardır. Diğerleri -Silmarillion, Hurinin Çocukları, Bitmemiş Hikayeler, Orta Dünya tarihi (12 cilttir, ilk ikisi Türkçeye çevrildi) vb.- oğlunun Tolkien'in el yazmalarından derlediği kitaplardır.
Bir de, eğer İngilizcen yeterliyse, orijinalinden oku derim ben. Yüzüklerin Efendisinin çevirisi oldukça iyi, ama Silmarillion için aynı şeyi söyleyemem, ve sanırım Silmarillion hangi dile çevrilirse çevrilsin orijinalindeki o lezzeti veremez.
teşekkürler hepinize.
sevgili sui, şimdi şöyle bi durum var: yüzüklerin efendisi dünyasına az biraz aşinayım, 3lemeyi okuduğum, filmini de izlediğim için, hö! katsayım fazla yüksek olmayacaktır. sıralama da silmarillion la başlıyosa, onu okurum ilk diye düşünüyodum ama tembel değilim üşeniyorum da aynı şeyi söylemiş. hobbitle başlıycam gibi duruyo.
demek bu yzdıklarımdan başka orta dünya tarihi diye kitaplar da var. başka var mı acaba?
ingilizcem de ortalamanın hayli üstündedir ama bir kitap okumak için yeterli olacağını düşünmüyorum anlasam da zevk alamam gibi duruyo. altyazısız dizi izlemeye benzemez galiba. =)
Yüzüklerin Efendisini okuduysan eğer saldır Silmarillion'a... İlk okuyuşunda sonuna gelecek, "Vay be..." diyeceksin ancak bir hafta sonra "Fingolfin hangisiydi? Finwe kimin babasıydı lan?" diyerek kitabın başından alacak ve tarih dersi çalışır gibi bütün soyağaçlarına ve haritalara çalışarak okuyacak ve ilkinden daha fazla zevk alacaksın.
Silmarillion'u okuyunca büyük ihtimalle Yüzüklerin Efendisini okumak isteyeceksin, onu bitirince de tekrar Silmarillion okuyacaksın. Artık taşlar yerine oturdu derken Kayıp Öyküler Kitabı'nı edinecek ve bitirdikten sonra "Benim bildiğim Arda böyle değildi." diyeceksin ve Silmarillion'u bir daha okuyacaksın. :)
Tabii bu süreç içerisinde Hobbit'i bir kaç kez okuyabilirsin. Diğer kitaplara oranla daha bağımsız olduğu için okumak rahat olacak.
Yüzüklerin Efendisi ile ilgili diğer kitaplar ise;
"Hurin'in Çocukları" Silmarillion içindeki Turambar Turin'in hikayesini anlatan kısmın uzun hali.
"Güç yüzükleri üzerine" kitabı aslında orijinal Silmarillion kitabının son kısmı ama Türkiye'de ayrı bir kitap olarak basıldı.
Bir de Silmarillion'un temelleri olan öykülerin eski hallerinin bulunduğu "Kayıp Öyküler Kitabı" var.
Zaman içinde bunları de edinerek okuyabilirsin.