Cocuklara yazik ama kendi cocugumu o surunun arasina sokmak istemezdim. Bir ogretmen ne kadar yetenekli olursa olsun (ki egitim fakultelerinin durumu da icler acisi) ayni anda kac cocukla ilgilenebilir?
Bahcede ders calisip, evden getirdigi yemegi paylasarak yemeyi destekleyen okullar falan var. Ozel okul daha pahali ama 25 yasinda parasizken cocuk yapmaktansa, iyi bir egitim saglayabilmek adina 30 yasinda (belki erkekler icin biyolojik olarak 35 yasinda) cocuk sahibi olmak daha mantikli degil mi?
(Asagidaki duyuruda gordum iyi aileler ne kadar da fark yaratmis.)
Troll'leri tiklemiyorum evet.
para olmazsa başka çare yok.
sanırım en mantıklısı tek çocukla kalmak. imkanları bölmemek. ama tek çocuk olmayı ben istemezdim sanıyorum.
Sürü mü ? Devlet okullarından gayet başarılı öğrenciler çıkıyor, çok değişik bir bakış açısı, çocuğun başarısı biraz kendisiyle alakalı, hatta çokça kendisiyle alakalı, öğretmen kapasitesi olmayan çocukla ne yapsın ? hem özel okulda hem devlet okulunda okumuş bir insan olarak maddi durumumdan bağımsız olarak çocuklarımı devlet okuluna göndermeyi düşünüyorum.
maddi imkanlar ortalama ise ve ille de çocuk olacaksa tek olur, düzgün bir birey olarak yetişir. ben pek düşünmüyorum bu ülkede çocuk yetiştirmeyi.
eskiden müfredat çok kötüydü ama şu anda güzel çalışmalar yapılıyor. özel okullarda beyin yıkatacağıma devlet okuluna gönderirim.
edit: kardeş sadece kemalist cevapları tikleyeceksen niye soru soruyon? zaten böyle böyle tüm türkiyeyi kendiniz gibi sanıp her seçimden sonra hile var diye zırlıyonuz. yapma güzel kardeşim canım bitanem yapma.
özel okulda okudum.
Özel okulların çoğu berbattır, bol reklam bol yalan var ama iş eğitime geldiğinde çoğu fos. Gelen kitle çocukları da genelde ailenin bir halt yapmayıp para veriyoz çcuğu adam etsinler diye özel okula teslim ettiği çocuklardı genelde.
Gerçek manada kaliteli özel okullar tabiki var, fakat ya şans eseri bulabilirsiniz, yada gerçekten pahalılar. (Çocuklara özel midilli besleyen tarz vb)
Fakaaat şunu söyleyeyim;
Eğer aile evde eğitimi iyi verirse, yani çalışmayı, öğrenmeyi, kitap okumayı çocuğuna öğretebilir ve sevdirebilirse, gittiği okulda orta halliyse (Yani 12 yaşında çocukların bıçak taşıyıp alkol sigara eşliğinde kız kesmediği normal okullardan biriyse) o çocuk çok daha başarılı olur. Devlet okullarınında sağladığı bir avantaj var, her kesimden insanın çocuğunun gelmesi, çok sosyalleşme imkanı vb (Özel okullar gibi bir fanus değil, her ailenin aşağı yukarı benzer gelir ve yaşam tarzı olmadığı bir yer)
O yüzden yine ve yeniden ailede bitiyor iş.
çocuğumu terör örgütü destekçilerinin eline teslim edecek değilim.
@düz saç hastası: bütün akp'lilerin yaptığı gibi seküler kemalist okullardan birine göndereceğim. olmadı seküler ülkelerden birine gönderir bahar tatilinde alkolün su gibi aktığı partilerin yapıldığı okullarda okuturum. yeni türkiye'nin mimarları yanılıyor olamaz...
Cocuguma cok iyi bir hayat verecek seviyeye gelene kadar ve isteyene kadar cocuk yapmam. Yaparsam da eger bu sartlar altinda asla ama asla devlet okuluna gondermem. Hatta benim isteyecegim tarzda bir egitim veren ilkokul var midir ondan da emin degilim zira bu ulkede benim egitimimden sonra cocugumun egitimini hakkini vererek devralacak seviyede bir kisinin ogretmenlik yapmasi cok uzak bir ihtimal bu ulkede. Hakli olarak tabii.
Çocuğum yok ama olursa ben devlet okuluna göndermek istemem. Her özel okul tabii ki iyi değil zaten kimse özel okul diye dersane bozmalarını kastetmiyordur burada ama gerçekten çok iyi özel okullar var, evet çok pahalılar ama bunu çocuk yapmadan hesap etmen lazım. Çocuğu yaptın 3 sene sonra kreşe göndereceksin eğitim öğretim hayatı başlayacak üniversite bitene kadar... bunlar para hep. çocuğuna verdiğin değeri de gösteriyor çünkü çocuğuna bırabileceğin en iyi miras kaliteli bir eğitim.
25-30 yaş konusuna gelince o aralıkta gelir astronomik değişmese de dediğin doğru. Kadınım ve çocuğu aynı sebepten, yani olması muhtemel bebeğe sağlamak istediğim hayat ve özellikle eğitim imkanları yüzünden 35-40 arasında düşünüyorum ciddi ciddi. 25 yaşındayım, arkadaşlarımın hep bebekleri var ama ben üzülüyorum onları görünce. Piyango falan vurmadıkça çocukların gideceği okullar, alacakları eğitimler çok belli, içim daralıyor. Ha ana babalarının daralıyor mu? Hayır. Sevip mıncırmalık oyuncak yaptıklarından...
Ortaokula kadar özele yollarım gerisini kendi kazansın. Zaten zeka konusunda doğuştan şanslı olacak.
zaten insanların sırf "evlenmem/çocuk yapmam/üremem lazım" kafasıyla, daha popolarında donları yokken evlenmeye kalkmaları falan gülünç geliyor.
kimse kusura bakmasın.
elbette sevdiğin adam/kadın için fedakarlık yaparsın.
ama ortaya fedakarlık yapmak zorunda bırakılan bir canlı çıkartmadan önce, olabileceğin en iyisi ya da ona yakınını yapmak lazım.
aldığımız yumurtanın hesabını yapar hale gelmişken, "allah rızkını verir, elimizden geleni yaparız" diye değil, ciddi ciddi çocuk doğmadan okuyacağı okulu, masrafını, bezini falan hesap edip, birkaç yıl önden gitmek gerekiyor.
şansa bırakılacak bir şey değil bu.
eskiden, "hallederiz/olunca düşünürüz" falan denirdi, artık öyle olamıyor zaten hayat pahalılığından.
erkeklerin zaten acele etmesine gerek yok, 35 yaşında ancak olgunlaşıyorlar.
doğurmuyorlar, etmiyorlar.
30 yaşındaki adamın acele etmesi mantıksız.
hayatımda devlet okulunda okumadım.
çocuğumu da kazanırsa Robert'te ya da yurtdışında okutabilecek maddi güce sahip olmak isterim.
ama o kadarını yapamasam bile, en azından bir Fransız lisesi'nde ya da kendim gibi alman-avusturya lisesinde okutmak için elimden geleni yaparım.
benim zamanımda iyi olan Anadolu liseleri, süper liseler, fen liseleri, hatta düz devlet okulları vardı.
artık hepsi rezil halde.
Kadıköy Anadolu gibi bir okul bile beş para etmez hale getirildi, hâlâ iyi okullar var deniyor.
devlet okullarından hâlâ iyi ya da başarılı öğrenciler, eski müfredat artıkları olarak çıkıyor.
son 2-3 yılda okula başlamış olan ve bundan sonra başlayacak olan çocuklardan, 10 yıl sonra o iyi öğrenciler çıkmayacak.
durum belli.
eğer "gavur okulu" kazanabilecek kapasitede bir çocuğum olmazsa da, herhangi bir tarikat ya da din uzantısı olmayan sıradan bir özel okula veririm.
artık konu, eskisi gibi öğretmenin en fazla kaç çocukla ilgilenebileceği falan değil bana göre.
bu saatten sonra devlet okuluna çocuk emanet etmem.
Prince legolas +1
Iyi bir lise/universite kazanacak kapasitesi varsa ortaya cikar zaten. Cikmiyosa ozele vermekle de ugrasmam.
Devlet okulundaki öğretmenler illa ki kötü olmak zorunda değil; çok iyi eğitim vermek için uğraşanları da var ama denk gelmek mesele. Ben şahsen çocukların fanusta büyütülmesine karşı olduğum için özel okulu istemem ama devlet okullarının da iyi öğretmenlerden bağımsız olarak ortamının iyi olmadığını düşünüyorum.
Düzgün bir semtteki düzgün bir devlet okulunu, özel okula tercih ederdim. Para varsa özel okul düşünebilirim ama yoksa da zaten seçenek yok.
ben şu kafadayım; özel okullara yığacağım parayı çocuğum lise-üni. çağına gelince yurtdışı seyahatleri/dil okulları vs şeklinde vermenin daha verimli olduğuna inanıyorum. çünkü çocuk zaten başarılıysa derse vs istekliyse bir şekilde üniye kadar geliyor. abuk sabuk bir işletme vs okuyacaksa da yanına iki dil bilmesi hayatının yönünü çok değiştirecektir. geçmişte özel okul bitirmesinin bir faydası yok.
çok abuk sabuk köyden bilmem nerden iyi fakülteleri tutturan çocuklar oluyor. e köydeki ailesi hiç ilgilenmeyen çocukla bir olmayacak tabii ki benim desteğim-takibim faklı olacaktır. bu nedenle devlet okulunu gayet yeterli görüyorum.
zaten başarılı çockları ilkokul 5-6 dan itibaren özel okullar tam burslu seçiyor bize gelin diye yalvarıyor.
düşünmüyorum. o yüzden bu konuda maddi yeterliliğe ulaşana dek çocuk yapmayı düşünmüyorum.
özel okulda okudum, bundan 20 sene önce o zamanlar kalitesi tartışılmazdı şuan gerçekten çok kotu durumda ama tabi ki iyi eğitim veren özellerde var, şahsen sadece eğitimi değil o okula gelen diğer çocukları düşünürdüm tamam insan küçümsemek istemiyorum ama her türlüsü geliyor, çocuğun karakterinin oturacağı yaşlarda bu tarz insanlarla arkadaş olmasını istemem şahsen. şu son 10 senede insanlar o kadar çirkinleşti ki böyle insanların çocuklarıda böyle oluyor.. düzgün kişilerle ömürlük arkadaşları olsun
etrafımdaki tüm kuzenlerim iyi özellerde okuyor, daha ortaokula yeni başladı bir tanesi benim anlamadığım sanat galerilerine gidiyorlar arkadaşlarıyla, özel okul vizyondur kendini ilkokuldan itibaren geliştiren ile lise/uni zamanı geliştirmeye başlayan insan arasında buyuk bir fark var malesef ki
Devlet okulları rezil halde artık. Ben devlet okulunda okudum ama iki çocuğum var ve ikisini de özel okula gönderiyorum, biri zaten burslu okuyor.
Şimdi iki ayrı devlet okulunda iki arkadaşımın başına gelen durumları kısaca aktarayım. Birinin oğlu üçüncü sınıfa gidiyor, ilkokul öğretmeni veliden habersiz (annene sürpriz olsun demiş çocuğa) ilçe (Üsküdar) genelindeki zikir yarışmasına sokuyor çocuğu. Çocuk geceleri yatağında zikir çekmiş hep, bilmem kaç yüz bin tane. Arkadaşım duyunca çıldırdı.
Bir diğer olay Beşiktaş'ta bir ortaokulda gerçekleşiyor. Başka bir arkadaşımın oğlunun bütün dersleri çok iyi ama çocuğa din dersinden zayıf not veriliyor sürekli, üstelik sınavları iyi geçtiği halde. Din dersi öğretmeniyle konuşuluyor verilen cevap şu, ben bu çocuğa geçer not vermem çünkü kuran kursuna gitmemiş.
Yeterli mi? Bu ülkede bu tür pisliklerden biraz da olsun çocuklarımı koruyabilmek için vermiyorum devlet okuluna.
özel okulda öğretmenlik yaptım, devlette ve özel okulda çalışan birçok öğretmen arkadaşım var. çocuğum olsa çok iyi ve seçici bir kolej olmadıktan sonra özel okula göndermem çünkü çoğu okulda öğretmen kalitesi berbat, öğrenci profili berbat. genellikle devlet okulunda tutunamayan çocukları parası neyse verip okutmaya, yoldan geçen dört yıllık bölüm bitirmiş saçma sapan insanları da öğretmen diye almaya dayalı bir stratejileri var.
çocuğum olsa büyük ihtimalle ortaokula gelene kadar özel okulda, ortaokul lisede devlet okulunda okuturum.