Bir arkadaşım yurtdışına yerleşiyor. Bir yıldır oturduğu evden tam bir yılın sonunda çıkıyor. Evsahibi, sözleşmende iki ay önceden haber vermezsen depoziton yanar yazıyordu deyip kiradan bira daha yüzsek olan depozitoyu vermek istemiyormuş.

Yasal olarak bu mümkün mü?

Teşekkürler

 

değil. çakallık yapmış ev sahibi.

nrmnm

bunu daha teknik bir dille ev sahibine nasıl anlatır?

nop

Yasadagi ülkede haklarini ogrenecegi danisma hatti vs. bulmasi, resmi kurumlara basvurmasi herhalde en iyisidir.

Ev sahibine, eger önceden cikar ama yerine kiraci bulursa ne yapacagini da sorarak yol yapabilir.

buf-e kür

Ev sahibi - %90 ihtimalle - hakli. Ihbar suresine uymus mu arkadasin? Ne zaman haber vermis ev sahibine? Kira sozlesmesi bir/iki yillik miydi? Belirsiz sureli miydi? Vs. vs. burada bam bam kut kut dediklerine bakma milletin.

kassiopeia

Borçlar kanunu der ki: "Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır."

Eğer sözleşme bitimine en az 15 gün kaldıysa noterden (önemli!) yazılı bildirim yapıp depozitosunu da alıp çıkar diye düşünüyorum. Çünkü yasada açıkça 15 gün derken sözleşmede aleyhte bir süre konsa bile geçerli olmaz. Yani sözleşmeyle yasanın üzerine çıkılamaz.
Eğer 15 günden de az kaldıysa o zaman otomatik yenilemiş olacağından sıkıntılı bir durum olur.
(hukukçu değilim)

mikro patlama

ben de hukukçu değilim ama açsın borçlar kanununu okusun. benim yaptığım da o. orada hepsi yazıyor.

yukarıda da yazmışlar; kiracı, bitiminden önce belirli süre içerisinde feshetmezse sözleşme otomatik olarak uzuyor ama bu kiracıya dezavantaj değil avantaj sağlıyor anladığım kadarıyla. çünkü sözleşme uzadığı zaman "belirsiz süreli sözleşme" haline geliyor ve kiracı belirsiz süreli sözleşmeyi istediği zaman feshetme hakkına sahip. yani arkadaşınızın imzaladığı sözleşme 1 yıllıksa ve bitmesine 15 günden fazla varsa hemen yazılı olarak fesih bildirimi yaparak, 15 günden az ise de sözleşme belirsiz süreli haline geçtiği için istediği zaman fesih bildirimi yaparak sözleşmeyi sona erdirebilir. önemli olan nokta bunu yazılı olarak yapması. evde hasar falan yoksa ev sahibi de depozitoyu vermek durumunda kalır.

özetle arkadaşınız ev sahibine neye dayanarak depozitoyu geri vermediğini sorsun. yasal bir dayanak gösteremezse parayı seve seve verecek ev sahibi. sözleşmede yazan maddeler kanunla çelişirse geçerliliğini yitirir o yüzden 2 ay kala haber verecek yazması problem olmaz. hatalıysam hukukçu arkadaşlar düzeltsin.

nrmnm

ev sözleşmelei için kontratta ne yazdığının önemi yoktur. kontratta isterse % 100 kira artışı yazsa da tefe tüfe neyse o uygulanır. borçlar kanununa göre 15 gün önceden haber vererek evi tahliye edebilirsiniz. whatsapp ya da mail gibi bildirimler geçerli olmuyor, noterden göndersin. ev sahibine de avukatımla konuştum borçlar kanunu şu şu maddeye göre bu şekilde yapılıyor desin. adam ksrşısındakinin mal olmadığını anlasın.

oscar

Hukukcuyum, nrmnm'nin verdigi bilgiler dogru degil. Yani sozlesme belirsiz sureli hale gelmez, istedigi zaman sozlesme feshedilemez. Sozlesme uzadigi zaman da yine belirli sureli olmaya devam eder.

medusa
1

mobil görünümden çık