lisansta iyi bir ortalamam varken bir kaç hocamla konuşup akademisyen olmak istiyorum, ne gibi bir yol izlemeliyim demiştim. onlar da "manyak mısın oğlum, yapılacak iş değil bu. cin gibi çocuksun akademisyen mi olacaksın git başka bir meslek bul" demişlerdi.
hocalarımdan bir tanesi muhalif diye işten atıldı, geri alındı, atıldı, alındı falan bilmiyorum şimdi ne yapıyor. bir başkası yüksek lisansını verdikten sonra 6-7 yıl kadar bir üniversiteye girebilmeyi beklemiş. bir tanesi hocaları "dinazor ve cahil"görüyor. sonra hocaların yapması gereken işleri kendilerinin yaptığını söylüyorlardu. doktorasını vermeye çalışan çalışan hocalarımıza çok ders yüklüyorlardı.
falan..
vs.
ama altı aydır bir şirkette çalışıyorum. sıkıldım.
topluluk önünde konuşma, bildiğini iyi anlatma gibi özelliklerim varken ve ders vermek istiyorken, sanki potansiyelimi ziyan ediyormuşum gibi geliyor.
acaba ben olumsuz bir dolduruluşa mı geldim? dedikleri kadar kötü değildir belki de?
Türkiye de değil.
Bizim ülkede hallerini görüyoruz, senin fikirlerinin bir önemi değeri yok bizde baştaki ne derse onu destekler nitelikte iş yaparsan yürürsün tabi.
öte yandan tek derdim insanlığa faydalığa olup varlık sebebimi kutsamak ve bildiğim doğruları gençlerle paylaşmak. 5 - 6 yıl boyunca okul okuyup da dersini dinlemek istediğim bir ya da iki tane hocamın olması çok trajik geliyor bana.
o sebeple bunu bir borç hissediyorum şimdi. tüm bunlar bi yana, iş hayatı 6 ayda beni bıktırdı.
türkiye'de akademisyenlik ideal değil, özel sektörde çalışmak hiç değil. ben de senin gibi ofiste çalışırken her gün sistemi beslemeye devam ettiğim için içim sıkılıyordu. bu yüzden ofiste part time çalışıp, bir taraftan yüksek lisansa başladım. kadro bekledim, 2-3 kez sınava girdim, olmadı. 2 buçuk senenin sonunda, geçtiğimiz ay istanbul'da köklü bir üniversitenin 33a kadrosuna girdim. torpilim filan da yoktu. yani süreç zorlu olabiliyor, ama yapmak istediğin buysa ve pes etmemeye, akademisyen olduktan sonra da mücadele etmeye hazırsan hiç durma.
her gün sabahtan akşama birilerini zengin edeceğim diye çalışmaktansa, akademide insanların hayatına dokunabilmek her şeye rağmen çok daha verimli bir hayat vadediyor. türkiye'de akademinin çarkını kendi yönlerinde döndürüyor olabilirler. olsun, çark gün gelir döner, hatta tamamen yenilenir. topuğumuz kıçımıza vurarak kaçacak değiliz. o başkalarının işi.
Insallah asistanliginizda iyi bir hocaya denk gelirsiniz. Akademi asistanlik doneminde hocanizin karakterine gore eziyet olabilir. Asistanini koruyup idari gorevlere verilmesini istemeyen, tez zamani rahat birakan da var; surekli is verip tum arastirmalarini yaptirdigi yetmiyor gibi "su isten bizim asistan anliyor. Ona yaptirin hep." diyen de. Asistanlik donemini atlatip ders vermeye basladiktan sonra ise, asiri ders yukunun yaninda sacma sapan idari gorevler de verecekler.
Ortada bir sey yokken isinizi kaybetme riskine hic girmiyorum.
Çok iyi bir akademik geçmişin ve ideallerin yoksa yapılmaz.
Ortalaman iyiyse ve ingilizce yeterliligin oldugunu dusunuyorsan Erasmus Mundus cok iyi bir program. Hayatina mudahil olmak istemem ama türkiyede belli başlı eğitim kurumları hariç (ki bunlarin da yavas yavas icini bosaltiyorlar) iyi bir eğitim alma şansın pek yok bence. Bu durum hem akademinin sürekli kendini tekrar etmesinden hem de türkçe kaynaklarin zayif olmasindan kaynaklaniyor biraz
Bence o kadar kötü değil. Staj yaptığım fabrikadaki üretim müdürü her boş kaldığında Candy Crush oynuyordu. Üniversitede en azından boş vakitlerinde ders verebilirsin. Bir şirkette en fazla müdür olursun, o şirketten çıkınca müdürlüğün de gider. Ama akademik kariyer yapıp yüksek mühendis, doktor mühendis, yüksek kimyager olursan kimse almaz senden o unvanı. Bu daha tatmin edici bir yol.
@Sour, araştırma yapmak. :)
akademisyenlik bence meslek değil, hayat tarzı olmalı. bundan dolayı zaten ailede akademisyen varsa çok daha iyi akademisyen olunabiliyor.
dışarıdan her meslekte güzel şeyler bulabilirsin içinde bambaşka bir dünya çıkabilir.
akademisyenlikte politikada var, çekememezlik, güç savaşları etc var, bunlar sadece tr de değil tüm dünyada varlar.