sektörde çalışma amaçlı mı, hobi olarak mı? ingilizce biliyor musunuz?
sektörde çalışma amaçlı değil ama baya profesyonel olmak istiyorum. ingilizce başlangıç seviyede
3d modelleme yerine after effects gibi 2d programlar öğrenmeniz daha mantıklı. hele maya filan derya deniz.
3d animasyon için maya veya 3ds max, 2d animasyon için toonboom gibi programlar kullanılıyor. ben 3d biliyorum, onun için konuşayım. ingilizce biliyor olsaydınız yığınla kaynak var. türkçe kaynak ve kitap sayısı kısıtlı. kurslar 3000 civarı filan en az. dünyada yaygın olarak maya programı kullanılıyor, trde 3ds max kullanan da yerler var maya da.
bu iki programla bi sürü daha şey yapabiliyorsunuz, modelleme, ışık kurma, iskelet oluşturma, animasyon, render, efekt yapma gibi gibi. hepsi ayrı uzmanlık gerektiriyor. ilginiz hangisine yönelik onu da belirlemek gerekiyor.
konu iyice dallanıp budaklanacak o yüzden öncelikli tavsiyem ingilizceyi halledip öyle kaynaklara yönelmeniz. öteki türlü ilerlemek istedikçe ingilizce hep engel olacak önünüzde.
bir de türkçe şu site var, türkçe kaynak ve işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz: sinefx.com
ilk olarak bu işe tutku derecesinde bir merakınız varsa, yaşınız gençse, azimliyseniz gsf lerin çizgi film bölümü için sınavlara hazırlanın. oturup bir senelik çok sıkı bir çalışmayla zor olsa da başarma şansınız var. ki zaten türkiyede adam gibi bu konuda eğitim veren bir iki üniversite var. daha önce hiç çizim yapmamış olmanızın bir önemi yok.
yok üni. işi yaş iş derseniz izmirdeyseniz sizi bir kursa yönlendirebilirim. sağlam yerdir. özelden mesaj atarsanız bilgilendiririm.
-karakter modelleme için zbrush. ek olarak programı esnek biçimde kullanabilmeniz için bir çizim tableti.
-maya programını kesinlikle öğrenmelisiniz. 3ds max türkiyede genelde katı modelleme için kullanılır. organik modelleme ve animasyon için maya daha esnek bir program.
-after effects gibi programlar işin post production kısmı ile alakalı. apayrı bir iş dalıdır neredeyse. maya, zbrush gibi programlardan belirli bir seviyeye geldikten sonra öğrenmek için çabalayın.
- pide demiş ben de ısrarla söylüyorum ingilizce şart. sırf youtube üzerinde bile tonlarca ingilizce kaynak var. adamlar oturup uygulamayı yapıyor, yaparken anlatıyor. ha tabi bakarak görerek kaparsınız ama aynı verimi alamazsınız.
- bu benim şahsi düşüncem eğer gerçek anlamda profesyonelleşmek istiyorsanız eliniz kalem tutsun. oturup çok gerçekçi çizimler yapın demiyorum ama aklınızdakileri, tasarladığınız şeyleri farklı açılarda, gesture larda çizmeniz yaptığınız iş sürecinde çok artı kazandırır. en azından bir kursla eskiz çizebilecek, aklınızdakileri kağıda dökebilecek kapasiteye erişmeniz lazım.
- onun dışında ışık, renk bilgisi, proporsiyon, espas gibi temel tasarım konularını araştırın bilgi sahibi olun, çalışmalarınızda uygulayın araştırdıklarınızı.
türkiye için 3d nin en zor alanı animasyon. kendini gerçek anlamda yetiştirmiş eleman az. akademik eğitimi veren bir kaç yer var bunların bir ikisi sağlam eğitim veriyor, alaylı olanların da çoğu sadece program kullanmayı bilerek bu işi bildiklerini sanıyor. yanlış anlamayın alaylılara lafım yok benim max hocam alaylıydı lakin bir çok ortalıkta sanatçı havalarında dolaşan alaylının eline verirdi. dediğim gibi sadece program öğrenmekle ancak tekniker olursunuz, farkınız olması için işin özüne inecek araştırmalar yaparak yetiştirin kendinizi.
3ds max için daha fazla video tutorial var, türkiye piyasasında daha fazla tutuluyor ona göre seçimini yapabilirsin. arkadaşların söylediği gibi ingilizce şart işin inceliğini öğrenmek için, ortaya iş çıkarırsın fakat kaliteli bişeyler yapmak istiyosan inceliği öğrenmen gerek. özellikle material oluşturmak için önemli modellemeyi görerek halledebilirsin. her programın başarılı olduğu, iyi oldupu konular var o kısımları iyi incelemen gerekiyor. ben daha çok makine sektörüne hizmet verdiğim için metal vb. materyallere daha hakimim. katalog veya web için render aldığımdan genelde stüdyo ortamında render alırım bunun gibi şeyler senin seçim yapmanı kolaylaştırır. hizmet ettiğin sektör seni yönlendirir genelde. ayrıca önce 2d olayını ve mantığını çözersen altyapı olarak 3d de daha rahat kavrarsın ve çalışırsın. bu öneriler senin tamamen özgün işler yapmak istediğine göre değişir. yoksa 1 haftalık bi eğitimle standart renderlar alır basit animasyonlar yapabilirsin. şimdilik bu kadar.