Cehennemin öyle ateşten mateşten olduğunu Dante uyduruyor korkma yok öyle bir şey.
"Yok ya öyle bir şey, kafana takma. Bunlar yalan dolan."
Düşünmedim. Kitap okumayı sevmiyorum. Filmi çıkınca izlerim. Sen aç oku ama başkasının söylediklerini dinlemek yerine. Oradaki tarifler daha çok hoşuna gidecektir. Ceza sistemini oldukça güzel betimlemişler
Soğukta yaşayan baltık ülkelerinin "norse" dinlerinde, yani Thor'un falan olduğu dinde cehennem "buzlarla kaplı çok soğuk bir yer" olarak geçiyor. Zebaniler yerine "ice giants" yani buz devleri var.
Bil bakalım sıcak çölün ortasında çıkmış bir dindeki cehennem neden alevler içinde, ve şeytan bile ateşten yaratılmış?
Ateş ile alakalı olarak ateşin durumuna göre değişir bu durum, ateş harıl harıl yanıyorsa karonmonoksit zehirlenmesi yaşanacağından iyi ama yavaş yanıyorsa bilinç yerinde olacaktır ve yavaş bir ölüm bekleyecektir ve epeyce can yakar. Kutsal kitaplara göre oradaki ateş buradakilerden daha zalim olacağını düşünürsek bir de solaryuma girmiş arto'dan beter oluruz. Şimdi diyeceksin ki bunlar bilimsel cevaplar cehennem ile ne alaka, bence de bilimin olduğu yerde cehennem vs. olmaz.
Bu arada 6 yaşındayken uyku sersemi sobaya sarılmışlığım var, çok acı vericiydi, unutamadım.
bütün dini metinlerde alegorik anlatım tarzı vardır. o cehennem ateşi betimlemeleri, bakın ey inananlar işte o gaddaaaarr bir ceza var, aberiniz olsun be ya mantığında.
gerçi ben çok inançlı değilim, tanrı kavramının daha çok, somut bir gerçeklikten çok kültürel bir gerçeklik olduğu gibi fikirlerim var da konu o değil. yani bu yanma meselesi gerçekten bizim bildiğimiz anlamda ateş de olsa onun için tasalanmıyorum. ufff yanacam yaa çok kötü diye düşünüp gerilmiyorum. onu düşünüp ömür mü geçer? herkese ne olursa bize de o olur işte.
yani gazaba uğramama adına ateşten korkma fikrin mantıklı (dini metinler o ibretlik anlatımları zaten bunun için yapıyor da) da yav ulan nasıl yanacaz, kaç derecedir, mola da yok gibi kaygılar, mantıklı değil bence.
ben de cehennem'in safi ateşten oluştuğuna, her cezanın ateşle verildiğine inanmıyorum. yeterince acı verici olmazdı bu. yani, fiziksel olarak evet, acı verici ama vicdanını yaralayacak, bilincini zedeleyecek türden cezalar daha iyi olurdu diye düşünüyorum. öyle yılanlar, ateşler, zakkumlar falan çok korkunç gelmiyor diğer yapılabileceklerin yanında.
bir de bence dante'nin cehennemi dinlerdeki cehennemlerden çok daha yaratıcı.
Atesse cozumu var. Biliyorsunuz kendini yakip alevler icinde kipirdamadan duran ya da ates uzerinde aci cekmwden yuruyebilen kesisler var. Kolay demeyeyim ama zora dusunce teknigi ogrenebiliriz bence.
"kat be kat" ifadesi orada bende soru işareti yaratıyor. yanmadan duyulan acı standart bir ölçeğe oturtulmadığı sürece benim için bir şey ifade etmiyor. belki de oturtulmuştur da ben bilmiyorumdur.
hem kat be kat ne? biz nasıl hissediyoruz onu, logaritmik mi? doğrusal mı? mesela 1000 Hz'deki bir sesin basıncını iki katına çıkartırsan artma yalnızca 6 dB oluyor. nasıl hissediyoruz biz?
kısaca "kat be kat" çok muğlak bir kavram bir şeyler düşünmek için.
eğer bunlar gerçekse, bence kastedilen ' acı çekmek' . öyle ya da böyle.
şimdi yanlış bilgi vermekten korkuyorum ama bildiğim kadarıyla çok daha farklı teknikler var cehennemde, yanmakla bitmiyor.
ayrıca yanınca da ölünmüyor, yandıkça yanıyorsun ve sonsuza dek yanıyorsun. sonu yok.
Teknoloji çok gelişti artık öyle düşündüğün gibi değil.
Kılmadığın bütün farz namazlarını kızgın sac üzerinde kılacaksın, iman kurtarmıyor, müslümansan dahi.
Deriler yenilenecek, yeniden yanacaksın.
İrin fışkıracak, ufunet, kan, safra, balgam ıyk.
Sado mazoysan ama var ya... Uuu..