nane limona neden limon nane denmiyor ?
sucuklu yumurta'ya neden yumurtalı sucuk demiyoruz ?
Öyle alışılagelmiş cevabı yeterli değilse, illa formüle dökmek istiyorsan daha fazla koyulan önce söylenir diyebilirsin. Eminim ki dünya kadar istisna vardır.
Cunku tahin daha az oranda bulunur o karisimda. Tahinli pekmezdir normalde.
Tahin başrol, pekmez yanrol... Herkes yerini bilecek
@kimlanbu o örneklerdeki yiyecekler, tek başına da ayrı ayrı tüketmek mümkün. x'li yumurta gibi bir sürü seçenek var. x'li tahin diye bişey yok. içine bi pekmez giriyor.
tahin pekmezde tahini çoğu kişi fazla koyuyor evet ama sucuklu yumurtada yumurta miktarı daha fazla? senin verdiğin örnek uymuyor formüle.
diğer cevaplara istinaden ben de tahini bol pekmezi çok az seviyorum. zaten çok şekerli olduğu için azıcık pekmez yeterli aromayı veriyor. önemli olan tahin gibi geliyor bu karışımda. o yüzden önce yazılıyor olamaz mı?
Eğer sen pekmezden çok tahin katıyorsan Pekmez tahin diyebilirsin buna da kimse karışamaz. Karışan olursa söyle dövelim.
Türkçe'nin yapısı itibariyle böyle. Pekmez tahin'i söylemesi tahin pekmez'e göre daha zor. Çayırda yolunu bulan eşek gibidir dil, sen istediğin kadar kural koy, o kolayına geleni yapmaya devam eder.
neden ibrahim halil değil de halil ibrahim?
@Icha+1
tahin başrol pekmez yanrol, herkes yerini bilecek :)
bir kuralı yok, öyle kolay gelmiş, öyle söylenmiş, öyle alışılmış. kimisi patatesli yumurta der, kimisi yumurtalı patates der.
pekmez tahin deseydik, bu sefer de niye tahin pekmez denmiyor diye soracaktınız belki.
azlığıyla çokluğuyla zerre kadar alakası yok.
bir kural olmadığına dair isim örneği güzel. mesela ali rıza deniyor, rıza ali denmiyor. ali başta.
şimdi kural mı var ali başta olacak diye? yok. mehmet ali derken de ali'yi sonra kullanıyorsun. çünkü ikisinde de aslolan söyleniş kolaylığı. memedali demek, alimehmet demekten daha kolay. aynı şekilde alirıza demek, rızaali demekten (üstelik iki a yanyana gelip işi iyice zorluyor) daha zor.
söyleniş kolaylığı ve alışılmışlık.
bence tamamen fonetik nedenlerle öyle söyleniyor.
Bunlara esdizim denir. Mersin Uni ile ODTU Turkcenin esdizim sozlugunu uretiyor. Ingilizcesi de collocation. Collocation diye ararsan daha fazla bilgin olur.