Merhaba,
Nişanlımın babasının doğum yeri Bulgaristan. 1951 yılındaki zorunlu göçle Türkiye'ye gelmişler. Gelecek kaygısı sebebiyle yurtdışında yaşama planımız olduğundan Bulgaristan vatandaşlığı, dolayısıyla AB vatandaşlığı almak istiyoruz. Bu durumda benzer durumda olanlar varsa bir iki sorum olacak, zira internette yeterli bilgi bulamadım.

Nişanlımın babası Bulgaristan vatandaşlığı alabilir mi?
Babası dolayısıyla nişanlım da vatandaşlık alabiliyor mu?
Evlilik durumunda benim de bu hakkım oluyor mu?

Not: Süreç hakkında bilgi verirseniz seviniriz. Bulgaristan'a gitme ya da orada yaşama gibi bir planımız yok.

 

Türkiye vatandaşlığına yine geçerler o zaman. Zira devletlerin asimilasyon ve sindirme politikalarına herkesin boynunu eğerek katlanması gerektiğini düşünmüyorum. Zorunlu göçü keyfiyete bağlı bir eylem sanıyorsunuz galiba? (yorum silinmiş)

mimarbasi

ben bg doğumlu çifte vatandaşım. yakın zamanda buraya yerleştim.

yine çok yakın zamanda bg meclis'inden yeni bi kanunun ön görüşmesi kabul gördü.

burada vatandaş akrabası olanlara vatandaşlık vereceklermiş. nüfus çok azalıyor çünkü burada.

nişanlınızın babası bir şekilde vatandaşlık alabilir belki; belki eşiniz de alır ancak sizin de almanız için burada yaşamanız gerekir.

bunlar kişisel fikirlerim. kesin bilgi değil. haberiniz olsun. ancak BG vatandaşlığından faydalanarak pat diye EU'ya gitmeniz biraz zor olabilir.

nigeo

Aşağıda bulgaristan diye aratın:
seyler.eksisozluk.com

mikro patlama

@nigeo orada ikamet etme şartı varsa kötü olmuş :/ @mikro patlama maalesef yeteri kadar açıklayıcı olmamış, yine de teşekkürler.

mimarbasi

@iwfx çok teşekkürler :) bu hesapla 2071 yılında Sofya kapılarını Türkler'e anca açacağım gibi. :/

mimarbasi

nişanlınızın babası yaşıyor mu? eğer yaşıyorsa önce o vatandaşlık alacak sonra nişanlınız sonra da evlenince siz.
sizin almanız için önce oturum izni çıkartmanız lazım ama orda ikamet etme zorunluluğunuz yok. türkiyede yaşayıp senede sadece 1 gün girseniz yetiyor. 5 senenin sonunda dil sınavını geçince vatandaşlık alma hakkınız oluyor.

sta

babası dolayısıyla bulg. vatandaşlığı alan arkadaşım ab vatandaşı statüsünde olduğu için 4-5 yıldır Almanya'da.

ama senin vatandaşlık alman o kadar çabuk olmaz. ortalama 3-5 yıl sonra alırsın. tabii sınırsız oturum aldıktan sonra ona gerek de kalmaz.

a man alone

A man alone+1

Nisanliniz vatandaslik alirsa sizin yapacaginiz sey onun ab vatandasligi ile bir ab ulkesine gidip yerlesip yerlestiginiz yerin vatandasligini almak. Bu da 5 sene falan surer. Onemli olan vatandaslik da degil ab de bir is bulup oturmaya baslamak zafen, gerisi gelir. Dolayisiyla cok zor bir surec degil. Ayrica ben nisanlinizin babasinin da vatandaslik icin cok zorlanmayacagini dusunuyorum, burada dedesi vatandas olan bile vardi sanirim. Illa ki bir yolu vardir.

kassiopeia

Bulgaristan degil ama makedonya icin konusursak ayni durumdayiz evet. Babam makedonya dogumlu, ayni sekilde turkiye'ye gelmisler ve babam simdi vatandaslik basvurusunda bulunacak. Tc kimlikteki dogum yeri haric oradaki nufus kayitlarindan kanitlamaniz gerekiyormus. Babamin kuzenleri de ayni sekilde aldi, onlar da orada ikamet etmiyorlar. Ancak dogum yeri turkiye olan kuzenlere verilmemis mesela babalri orada dogmis olmasina ragmen.

lallala

Bugün kayınpeder Bulgar göçmenleri derneğine başvurmuş. Onlar bu konuda yardımcı oluyorlar, merak edenler olursa diye buraya da yazayım. Yurtiçinde gerekli evrakları (nüfus kaydı örneği, ikametgah vs.) toplayıp kendilerine teslim ediyorsunuz, onlar Ankara ile yazışmaları yürütüp sizin adınıza takip ediyorlar. Büyük ihtimalle kayınpeder, kayınvalidem (5 sene ve önceden beri evli olduğundan) ve nişanlım vatandaşlık alacaklar. Benim durum muallak, zamanla göreceğiz. Herkese yardımları için teşekkürler :)

mimarbasi
1

mobil görünümden çık