
ince. tiz. kalın sesler cabuk dagılıyormus atmosferde.


kulak çınlamanız yoksa her türlü sesi iyi duyarsınız.


bunun icin lineer bir cikarim yapamayiz. buryanin dediginin asli: dusuk frekanslar her yone dagilir, yuksek frekanslar dogrusal yayilir.
Insan kulaginin farkli frekanslarda siddet hassasiyeti farklidir, fletcher munson curve ile tanimlanir:
upload.wikimedia.org
bu grafik, ortalama bir insan kulaginin belirli bir frekanstaki sesi duyabilmesi icin gerekli minumum spl (sound pressure level) i gosterir. Bu demek olur ki, 20 ile 1000Hz arasini duymamiz nispeten zor, inceliyoruz, 1000 ile 3-4000 arasini duymamiz daha kolay, fakat ordan sonra tekrar sagirlasiyoruz biraz, 10000 ile 13000 arasini yine daha iyi duyuyoruz, sonra ise duyusumuz 20000hz'e dogru iyice korlesiyor. 20000 sonrasini duymamiz ise mumkun degil.
yani "inceldikce daha iyi/kotu duyulur" diye bir genelleme yapmak dogru olmaz. Insan ozellikle konusma sesinin anlasilabilir olmasinda onemli 1000-3000hz arasini digerlerinden net duyar.


erkekler kalın sesleri duyarlar, kadınlar ince sesleri..


ekinoksah, soyledigin yanlis.


kurukafa, the big bang theory'de sheldon ve leonard Penny'nin evine gece temizlik için girdiklerinde "kadınların tarih boyunca bebek bakmasından dolayı bebek sesine karşı bir tepki geliştirdiklerini, erkeklerinse kalın sese karşı (hırsız, düşman vs) refleks geliştirdiğini söylemişlerdi, mantıklı.


bir sey sirf mantikli gozukuyor diye gercek olmak zorunda degil ama. :)
ayrica duyulan sese verilen psikolojik tepki ile duyumun kendisini karistirmamak lazim.


seninki daha teknik olmuş ama, işin bir de psikolojik tarafı var :)
