Yerli basin yazmiyor. Yabanci basin ne oldugunu biliyormusuz gibi yaziyor. Ne dondugunu anlayamiyorum. Harita konusunda anlasildigi, bolgelerin paylasildigi ve harita orneklerinin kasaya kaldirildigi ile ilgili falan haberler var. Iki taraf anlasti deniyor ama mesele ne anlatan yok. Askerimizi mi cekiyoruz? Taraflar mi birlesiyor? Uluslararasi duzlemde kuzey kibris kabul mu ediliyor? Yoksa geri mi veriyoruz? Hic bir sey anlamadim ozetle boyle onemli bir konunun halktan gizli tutulmasini da anlayabilmis degilim (anladim da anlamadim diyelim). Konuya yakin biri bilgilendirebilirse super olur.




 

Okuduklarımı yazayım ancak çok bilgim olduğu söylenemez.

Adadaki askeri varlık, güvence, sürülen rum ve türklerin mallarının akıbeti, türk tarafının muhtemel siyasi hakları ve nüfusu daha fazla olan rum tarafına (2 katı civarında) toprak verilmesi gibi sorunlar var. Bu sorunların hepsi üzerinde daha anlaşılmadı. Anlaşma sonrası siyasi yapı için 74'teki darbe ve Türkiye'nin müdahalesi öncesindeki federal yapı düşünülüyor. Türkler toprak verme karşılığında dönüşümlü başkanlık (74 öncesinde başkan Rum yardımcısı Türk oluyordu) istiyor.

protector

Kıbrıs televizyonlarından takip ediyorum şuan kıbrısta olduğumdan. Henüz kesin bir sonuç yok. Ama hala toplantı devam ediyor. Binali Yıldırımında geleceğini söylediğini fakat gelmediğini söyleyip duruyor sunucu.

serdar5555

serdar ben tam olarak ne toplantisi oldugunu bile anlamadim henuz.

robokot

Benim okudugum bunun son gorusme olacagi hususundan vazgecilmis. Cozum bulunmazsa baska toplantilar olmaliymis. Rumlar oyle istemis. Bana magdur edebiyati yapip sorunu suruncemede birakiyorlar gibi geliyor. Yuzde yuz haklilar ya da haksizlar da demiyorum.

Traveller

Şu anda Kıbrıs harekatından sonraki geçici ateşkes süreci devam ediyor yani barış sağlanmadı ve ateşkes sürecindeyken ada üzerinde her an herşey olabilir 21. yüzyılda birbirine düşman iki toplumun aynı ada üzerinde yaşaması büyük sıkıntı özellikle KKTC neredeyse arafta kalmış bir durumda dünyanın hiç bir yerinde tanınmadığı gibi Türkiye ile bile ilişkilerinin şekli şemali belli değil. Barış harekatında birlikte yaşayan her iki kısımda kendi evlerini terk etmek zorunda kaldı Rumlar Türk tarafındaki Türkler ise Rum tarafındaki evlerine ve mallarına yeniden kavuşmak istiyor aslında bu konferanstan çıkacak sonuç asla tam bir birleşme olmayacak ama tam bir belirsizliktense insanların ateşkes sürecinin sona erip her iki tarafın da birlikte barış içerisinde yaşamasının yolları aranıyor yani yine evli evinde köylü köyünde iki ayrı toplum olsun ama barış da sağlansın mal sahipleri mallarına kavuşsun derdi var.

Diğer taraftan yönetim meselesi, malum Rum tarafı Avrupa birliği bünyesinde KKTC ise tanınmıyor eğer olur da birleşme gerçekleşirse yönetim sırayla Türk ve Rum tarafına verilecek muhtemelen de bir süre sonra yine birbirlerini yiyecekler. Kıbrısta şu anda insanların bir kısmı birleşmenin olması taraftarı bir kısmı da buna karşı ama her şekilde birşeyler değişecek.

Türkiye'de şu anda basına yansımasa da Kıbrısta konuşulan tek konu bu, insanlar ne sonuç çıkacağını sabırsızlıkla bekliyor.

Not: Kıbrıs'da yaşıyorum.

solo
1

mobil görünümden çık