Doktorlar hep en kötüyü söylerler bilirim. ama yorumlayabilecek birisi varsa sonuç kağıdımı ve istediği testleri göndermek istiyorum persembeye kadar içim biraz rahat etsin

Gecmis olsun. Simdi baktim ismen aramak isterseniz Suna Pekuysal'in hastaligi "ankilozan spondilit" imiş. Tam teshis icin gerekli testleri falan arastirmak isterseniz diye yazayim dedim.


@robokot evet evet biliyorum ama internetten bakıp kafamı bulandırmak istemiyorum.


ankilozan spondilit ise sadece tahlil ve film sonuçlarına göre teşhis konamaz. hem fiziksel muayene hem de şikayetlerin dinlenmesi lazım.
kötü bir durum ama yeni ilaçlarla hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabiliyor. tek yapman gereken şey ucunu bırakmamak. ortopedi yerine bir dahiliye uzmanına başvurmak daha iyi olabilir bu durumda.


Sadece anlattıklarınıza bakarak varsayalım ki ankilozan spondilit hastasısınız, ortopediden ziyade romatolojiye görünmeniz daha faydalı olacaktır. Genellikle bel bölgesinde sabahları ağrı ve tutulum oluşması ama hareketle tutulumun azalması ile karakterizedir. Tanısı zor konulan ve ilerlemesi yıllar süren bir hastalıktır o nedenle alanında iyi birine görünürseniz korkmanıza gerek olmayan bir hastalık olduğunu göreceksiniz. Şu an için endişelenip kendinizi üzecek herhangi bir durum yok, kaldı ki eğer sonuç AS çıkarsa bile gerekli tedavi ile sorunsuz yaşayabilirsiniz. Suna Pekuysal 1933 doğumlu bir kadın ve bu hastalık genellikle genç yaşlarda ortaya çıkıyor dolayısıyla 1960lı yıllar ile şimdiyi karşılaştırmak da doğru değil. Geçmiş olsun.


Çok geçmiş olsun, bir jinekolojik tetkik sonucu bu teşhise ulaşıldığı için şanlısın en azından. Doktor değilim ama erekn teşhis edilmesi, yani genç yaşta bilinmesi ve takibe alınması çok iyi. Üzülme olur mu?
Ben de de 21 yaşından beri beynimde iyi huylu tümör var ve yıllardır takipteyim.


ben de AS için sizin esas görünmeniz gereken yer romatoloji demeye gelmiştim. Baltalimanını da görünecekseniz görünün de esas romatoloğa görünün. Ayrıca bu hastalığı, varsa, takip edecek yer de romatoloji.


bu arada romatoloji doğru yer ama direkt başvuramayabilirsin. dahiliye yönlendirir genelde. o nedenle dahiliye uzmanına görünmen yararına olur dedim.
