Soru başlıkta?




 

Iı-ıh.

sagittal

Konu hakkında uzman değilim, sadece şu an aklıma gelen 3 göstergeyi ileteyim. Bu arada aleviliğin anlamı ne kadar aynıdır, onu da bilemiyorum.

Anadolu'da göçebe bir beylik olması (göçebeler devlet karşıtı da olduklarından; devlet karşıtlığı ve kandaşlık üzerinde şekillenen alevilik -anadolu dışında ise şiilik ve benzerleri- taraftarı olmuşlardır), sanırım 1. Murat dönemine kadar askerlerin kızıl başlık takması (söz konusu padişahın ordu ile 'sivil' arasında kızıl başlık sebebiyle karışıklıkların olması yüzünden orduya beyaz başlık takmayı zorunlu hale getirdiğini okumuştum. İlk 'profesyonelleşmiş ordu' -aka yeniçeriler- 1. Murat döneminde olduğu için onun ismini verdim ama emin değilim) ve Anadou Selçuklu tarafından 'asimile' edilememiş olmaları çeşitli göstergeler.

kaynak önerileri: Ahmet Yaşar Ocak'ın kitapları; Ahmet Karamustafa - Tanrının Kuraltanımaz Kulları; Klasik Kaynaklarda Heterodoks Dervişler ve Heterodoksi.

protector

zerre kadar ilgisi yok.

1adam

alevi değildi ama İslam'ın daha serbest yorumu geçerli diyebilirsin. Şeyh Edebali, Rum-Anadolu Selçukluları zamanında çıkan Babailer isyanın önderlerinden Baba İlyas'ın takipçisidir örneğin. Türkmenlerin daha sonra Osmanlı'da isyan etmesinin sebebi de merkeziyetçi yapıyla İslam'ın yorumunun ve doğal olarak göçebe topluma yönelik tavrın da değişmesidir.

sporty

Yavuz sultan selimle yobazlasti.
Maturidi din anlayisi ensari anlayisa yerine birakinca gunumuzde de devam Eden alevileri otekilestirme, dislama basladi

baldur2

Alevi değildir ama Osmanlı'nın kuruluş döneminde Anadolu'da Alevilik sözü geçen bir inançtı ve Anadolu'da bir devlet kurmak istiyorsanız Aleviliği görmezden gelemezsiniz.

Dolayısıyla yeni beyliğini bir devleti ala'ya çevirmek isteyen Osman bey şeyh Edebali'nin elini öpüp kızını alarak icazet almış ve osmanlı bir devlet haline gelmiştir diyebiliriz kısaca.

kjswbdlkjfdlkj

Bu "hayır" gibi basit bir yanıtla geçiştirilebilecek kolaylıkta bir konu değildir. Öncelikle zaten 1299 yılında alevilik diye bir şey yoktu. Heterodox bir Islam anlayışına sahipti diyebiliriz.

Bakınız: www.youtube.com

niyeti bozuk http nesnesi

Yeniçeri ocağı Bektaşi/Alevi geleneğine göre yönetiliyordu ama Osmanlı Sünni bir topluluktu.

angelus

değildir.

alt4y
1

mobil görünümden çık