kaç para aldığın önemli değil, bir şekilde belirli bir yaşa kadar mesela 40'a kadar daha fazla prim ödüyorsun ama erken emekli oluyorsun, böyle bir sistem yok mu, mesela bunun en kolay yolu bir ev satın alıp onun kirası ile geçinmek diye düşünüyorum, merak ettiğim başka alternatif yolları var mı, gerek banka gerek başka kanallar?




 

radyolojide çalış

la noix

Benim annemin kira geliri vardı ve boşandığı için babamın özel sağlık sigortasından yararlanamıyordu. Para ödeyerek emekli olmak ve sağlık imkanlarından yararlanmak istedi-yurtdışından bir akrabamız yaptı- devlet gelir tespiti yapıyor ve belli bir sınırın altındaysanız emekli ediyor-yine o toplu parayı ödüyorsunuz ama- anneme vermediler şimdi aylık olarak prim ödüyor 10 yıl sonra emekli olabilecek.

Yanlış anlatmamışımdır umarım ama bu konuları iyi araştırmakta fayda var. Gittiğiniz kamu dairelerinde doğru düzgün bilen biri yok varsa anlatmıyor sürekli gel git yapıyorsunuz ve mal varlığınız varsa zaten şu kadar evin araban var satsana gibi üsluplarla ve zorluklarla karşılaşıyorsunuz.

jazzabel

%50 üzeri engelli olursan malulen emekli olabilirsin. 10 YIL SGK ÖDEMİŞ OLMAK ŞARTIYLA.

mrthany

Kendi emeklilik yatirimini kendin yaparsan olur. Emeklilik denen sey, katilim zorunlu olmasa soyle: her ay maasindan bir miktar biriktirip o parayla yatirim yapiyorsun. Yatirimin getirdigi bilesik kazanim prensibinden paran uzun yillarda katlaniyor. "bu kadar birikim bana yeter" dedigin zaman calismayi birakiyorsun. O parayi olene kadar aylara bolup her ay belli bir miktarini yiyorsun.

Bunu tabii ki kendin de yapabilirsin. Tek problem, turkiye'de bu birikimi devlet eliyle yaptirmak zorunlu. normalde sen kendin yatirima donusturebilecegin parayi devlete veriyorsun. Brut maasindan %11 isverenin %9 senin kesintin oluyor ve bu emekliligine gidiyor ornegin. Gun / sene doldurmazsan bu parani sana vermiyorlar bu da bir kayip.

www.memurhaber.com

Burada okuduguma gore gunun dolmasa da yeterli derecede yaslandiginda, isvereninin verdigi %11 i alamasan da senin verdigin %9 u enflasyona ayarlanmis sekilde topluca geri alabiliyorsun bu da bir arti sayilabilir o yaşa geldiginde.

Tabii bu kenara ayirdigin parayi nasil degerlendirdigin onemli. Bu da biraz ekonomik bilgi istiyor. Yani parayi yastik altinda saklarsan erir gider. Banka faizi enflasyona karsi anca korur. O yuzden yatirim icin profesyonel yardim almak gerekebilir. Benim gordugum mesela amerikanlar genclik yillarinda portfolyolari daha riskli yatirimlardan olusuyor. O arada mesela borsa cokerse bile parani cekmeyip bekliyorsun senelerce vaktin var ne de olsa. Borsa toparliyor kendini hisse senetlerin uzun vadede degerini koruyor. Emeklilik yasi yaklastikca yatirimlari devlet tahvili gibi guvenli araclara dogru yonlendiriyorlar ki emekliliklerin arefesinde olasi bir ekonomik buhran sebebiyle birikimleri erimesin.

Kendi emeklilik fonunu kendin olusturmaya calistiginda boyle seylerle biraz ilgilenmek gerekiyor. Para yonetimi sonucta bazi kisilerin meslegi olacak kadar derin bir mevzu. Halkin cogu boyle bir sey yapamayacagi icin sosyal devletin cokmeyecegine inanarak devletlerinin musait gordugu bir yasta onlara gecinecek kadar para ayirabilecegini varsayarak yasiyorlar. Boyle detaylarla ilgilenmemis oluyorlar.

dedigin sey bir de "financial independence" hareketi olarak gecer ecnebiler bu isim altinda tartisirlar. Yani genc yasta ekonomik ozgurluk elde edip hayati yasamaca. Boyle arastirirsan (dil de varsa) farkli fikirler de bulabilirsin. reddit'in financial independence subredditi iyidir (amerikan merkezlidir tabii ki ama fikir verebilir) www.reddit.com

Yukarida yazdiklarim disinda senin dedigin de tabii ki gecerli ve guvenli bir yontem. Ev fiyatlari ne kadar dalgalansa da toprak ve barinma ihtiyaci suni olarak arz talebiyle oynanamayacak seyler oldugu icin, mesela atiyorum 2-3 ev alabilirsen, kiralariyla her zaman gecinebilirsin diyebiliriz ekonomik sartlardan bagimsiz olarak.

robokot
1

mobil görünümden çık