ama neden? böyle kalmasının bir tehlikesi mi var? ya da faizleri arttırmanın ne gibi bir avantajı olacak birleşik devletlere?
@pomaks
açıklama güzel ama tam benim aradığım cevap değil gibi. fed faiz arttırınca doların değerinin neden arttığını biliyorum zaten. benim sorum fed neden faiz arttırıp paranın kendinde durmasını istiyor. eskiden bunu engelleyen neydi de ekonomi verileri düzelince faizi arttırdı ve hedeflenen şey ne? doların değerini arttırmak mı?
2008 krizinde saçtığı paraları geri toplamak içindi zannımca
birincisi para her zaman güçtür bu insanlar için de devletler için de geçerli. çok öyle akademik dilde konuşamam ama genel olarak Amerika'da bi kriz esintisi var. Hatta krizden ziyade Trump gibi bi adamın başkan olması pek çok kişi tarafından hoş karşılanmıyor ve de insanlar yatırımlarını sakınıyorlar bizdeki yastık altı mevzusu gibi düşün.
yani likitidenin dolaşımda olmasını istiyor daha çok fed. dolayısıyla faiz arttırıyor ki insanlar paralarını bankalara yatırsın. temel amaç şimdilik bu. bizde nasıl dolar bozun yastık altından diye sözde türk lirasının değerini yükseltmek istiyorlar aynı şekilde abd'de paranın kontrolünde ve elinde olmasını istiyor.
ha neden dersen sadece trump mı mevzu tabi ki değil. ortadoğu'da Rusya'nın Çin ile olan yakınlaşması Çin'in büyümesi bunun yanında Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması vs. bunlar hep bizim deyimimizle abd'nin ketenpereye gelmesi durumunda elinin altında para bulundurmak istemesine yol açıyor.
eskiden insanlar yatırımlarını korkusuzca yaparken şimdi yaparken 3 kere 5 kere düşünüyor. başka bi sebebi yok.
En basit mantık ile, düşük faiz oranlarından ötürü kaçan paraları geri toplamak adına. Bunda Trump'ın önce Amerika politikası da etkili olmuş olabilir tabi.
2008 krizi ile ilgili yoruma katılıyorum. o dönem global bir kriz vardı mortgage ile ilgili. ABD merkez bankası da düşük faizden dolar sattı piyasaya ve bu paranın faiz ile değerlendirilmemesi için, yani diğer alanlarda yatırım yapılması için faizleri düşük tuttu. bu yüzden dolar olması gereken değerinin çok altında kaldı ve iç piyasadaki dolar hep dış ülkelere gitmiş oldu. son dönemlerde doların asıl değerine çıkması için alınan önlemlerden biri de faizleri artırmak. dolar son dönemde sadece tl karşısında değil, dünyadaki birçok para birimine karşı değer kazandı. eur/usd kuru bile 1.05'e kadar indi. hatta şu anda 1.04'e doğru ilerliyor.