Eger o araçta vites etrafında +, - ler varsa kesin bu otomatik degildir, hele yarı otomatik bu diyebilir miyiz? Ya da nereden anlaşılır bu?




 

aracın marka modeli nedir ?

delidir yakalayin

Marka model yıla bakılır vites kolundan anlaşılması için siralama p r n d l 1 olması gerekir ayrıca 3-4 ileri dir. Yarı otomatik sanziman da vites işareti düz siralanmaz Manuel sanzimanin üzerine oturtulmus bir sistemdir. Dgs cvt gibi 6-7-8 ileri sanzimanlar da tam otomatik olarak geçer fakat sürücü tarafından vites geçişi de sağlanabilir. Çift kavrama sistemi sayesinde yakıt tüketimi düşük ve konforludur

steward

@mizore: yarı otomatiklerde de park modu vardır. kullandığım tüm otomatik vites sistemlerinde P modu vardı. P modu olmayan otomatik vites hiç duymadım desem yeridir. tam olarak neyi kast ettin anlamadım açıkçası

dsg örnek:

indianautosblog.com

burya

@burya

misal toyota multimode vites yarı otomatiktir. P konumu yoktur.

www.toyota-vladivostok.ru

delidir yakalayin

@delidir yakalayin: örnek için teşekkürler. ilk kez gördüm gerçekten :) yaris otomatik kullanmıştım açıkçası. ama onda da park modu vardı sanırım. multimode du sanırım o da.

burya

Dacia Sandero var, onun yarıotomatiğinde de P modu yok.

angelus

7-8-9 hatta oranlı tam otomatik şanzıman da vardır. zf8hp zf9hp 8 ileri ve 9 ileri şanzımanlara örnektir.

bunun dışında amerikada kullandığım chevrolet impala yarı otomatik şanzımanlı olup, p modunun yanında ayrietten ayaktan kontrol edebildiğin el freni de vardı.

---------

bunun ayrımı sistemde debriyaj var mıdır, yok mudur diye yapılır. direkman pedal olarak debriyaj aramaya da gerek yok tabi. sisteminde debriyajı olan yarı otomatiktir. tork konvertör'ü olan tam otomatik. kayışla kontrol edilen cvt de tam otomatiktir.

çift debriyajlı dsg'ler, tek debriyajlı dandirik easytronic opel şanzımanları, formula 1 arabalarınınkiler hep yarı otomatik diye geçer.

rain when i die

çok basit olarak cevap vereyim. millet tekniğin dibine koyuyor. cvt dst zfhp9 falan bunlar ne abi, adam ne soruyor siz ne anlatıyorsunuz.

tam otomatik: vitesleri araba değiştirir, sen değiştiremezsin
yarı otomatik: vitesleri araba değiştirir, ama istersen sen de değiştirebilirsin, manuel gibi kullanabilirsin.

P R N D 1 2 falan varsa böle düz sırada, veya modele göre merdiven basamağı gibi oluyor, vites kolunu sadece yukarı aşağı eksende hareket ettiriyosun (merdiven basamaklının basamak geçişinden bahsetmiyorum, neticede kol sadece yukarı aşağı oynuyor) o tam otomatik.

P R N D bilmemnenin yan tarafında D hizasında bir de + - varsa, böle vites kolunu sola ya da sağa ittirince kol oraya girip elle + - yapmaya yarayan şeysi varsa o da yarı otomatik.

tam otomatik: www.ikinciyeni.com

tam otomatik: i.ytimg.com

yarı otomatik: arabanakit.com

yarı otomatik: www.cazda.com

tam otomatik: ototest.xregdsxr4iuk7rjqkm7lefo0fxatrfg8.netdna-cdn.com

kibritsuyu

+1 kibritsuyu

detaya gerek yok. olay tam olarak bu şekilde.

teknikekip

vites topuzuna ve çevresine bakarak anlaşılmaz.

@kibritsuyu + - varsa yarı otomatiktir denemez. bmw'nin kullandığı zf 8hp tam otomatik (tork konvertörlü) ve + - var. keza opel astra da öyle youtu.be başka örnekler de vardır, modern çoğu tork konvertörlü şanzıman sürücüye müdahale imkanı sağlıyor.

signore

peki + - olan vitesin tam otomatik olduğuna nasıl karar verdiniz? sürücüye + - diye müdahale imkanı veriyorsa tam otomatik değilmiş ki işte? sonuçta sürücüye müdahale imkanı varsa yarı otomatik, yoksa tam otomatik. bunların hepsinin dsg, cvy zfhp8 falan filan gibi kendi teknolojisi, kendine özgü sistemi olabilir ama olay basit olarak bu.

ha bazı istisnalar bu + - olayını direksiyona falan koyuyor f1 vitesi gibi, belki o zaman anlaşılmaz.

kibritsuyu

"sonuçta sürücüye müdahale imkanı varsa yarı otomatik, yoksa tam otomatik." bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. otomatik şanzımanda debriyaj (pedal değil) varsa yarı otomatiktir, tork konvertörü varsa tam otomatiktir. youtu.be vaktiniz varsa bu videoyu izlebilirsiniz.

mesela dsg, edc, powershift çift kavramalı yarı otomatik, zf 8hp ve örneğimdeki astra'nın isimsiz şanzımanı tork konvertörlü olduğu için tam otomatik. bunların hepsi + - bulunduruyor. yarı otomatik- tam otomatik ayrımında 'müdahale imkanı' diye bir kıstas yok. çünkü müdahale imkanını artık hepsi tanıyor neredeyse.

signore

dedikleriniz doğrudur, teknik olarak hiçbir bilgim yok.

ama şöyle. bildiğim kadarıyla bu tam otomatik, yarı otomatik kavramlarıi kullanıcılar tarafından kullanım şekline göre uydurulmuş terimler. yani şu yukarıda bahsettiğiniz araçların mühendisleri, pazarlayıcılar "tam otomatik, yarı otomarik" gibi laflat kullanmadan tanıtıyorlar. bunlar sadece kullanım şekline göre kullanıcı tarafından yakıştırılmış isimler diye düşünüyorum. aslında hepsinin dsg, cvt, tiptronik, easytronic falan filan diye nesilleri, çeşitleri, teknolojileri var. hepsi farklı bir sistemle ve teknikle vites geçişi sağlıyor.

ama neticede bu işi tamamen kendi kendine yapan var, herhangi bir teknikle kullanıcı müdahalesine izin veren de var.

o yüzden bence (benim fikrimce yani), kullanım şeklinde bakarak müdahale imkanı veren yarı, her işi tamamen kendi gören tam demek daha uygun geliyor bana.

videoyu izlerim de büyük ihtimalle anlamam. tork konvertörlü olsun, zort bıttırılı olsun, neticede tam olarak otomatik değil de kullanıcıdan müdahale bekliyorsa ben ona neden tam otomatik dendiğini anlayamam. yine de vaktim olduğunda izleyeceğim, fikrim değişirse editlerim.

kibritsuyu

Modeline göre anlarsın. +- varsa yarı otomatik mantığı yanlış.

Ya da indirirsin sanzumanı bakarsın üstünde robot var mı diye...

babilbaligi
1

mobil görünümden çık