napmalı ya?

bi amcam akciğer kanserinden öldü.
diğeri 2 sene önce akciğer kanseri oldu, tedavi falan oldu. bu hafta beyne, böbreklere vs. metastas yaptığı anlaşıldı, bir kaç aya kadar o da ölecek kısaca.

yani demek ki genetik eğilimim var.
sülale genelinde başka kanser vakaları da var.

ne yapmak gerekiyor?
yani elimi kolumu sallayıp "vücudumda kanser var mı bir bakın" mı demek gerekiyor? devlet hastanelerinde vs. nasıl baktırıyoruz bu işlere? ne diyoruz yani?

illa ki "bulantı kusma var, şuram felaket derecede ağrıyor" raddesine mi gelmek gerekiyor?
yoksa şöyle topluca vücutta kanser, kist mist var mı diye bakan bi yöntem var mı ve bunu devlet karşılıyor mu?

ne kadarda bir baktırmak gerekiyor?

 

yılda bir falan check up yaptır, yaş ilerledikçe 6 ayda bir yaptırırsın.
check up yaptırmasan bile kan değerlerine baktırıp ciğer filmi çektir en kötü

cekilmis gayfe

@cekilmis gayfe,

peki devletin falan böyle bir hizmeti yok değil mi? gidip bir özel hastanede kendimiz yaptıracağız checkup ı mecbur?

tchuck

İki amcanızın da akciğer kanserinden ölmesi genetik eğilimden olmayabilir. Yaşam koşulları, sigara kullanımı, bilirsiniz siz de, etkiliyor.

Aslında bunun testi de yapılabiliyor. Bir arkadaşımın annesinde kolon kanseri çıktı. Testte genetik dendi. Arkadaşım ve kız kardeşi test yaptırdılar ikisinde de faz-1 çıktı. Temizlendi. Dikkat etmeleri gerektiğini biliyorlar ama tedbirlerini aldılar.

SiyamkedisiZorro

devlet hastanesi check up yapmaz. ama gidersin doktora kan sayımı, şeker-kolesterol ve hormon testleri yaptırırsın. bir de film çekirirsin. bunlar bile hiç yoktan iyidir. göğüs hastalıkları doktoruna gitmen gerek bu arada.

cekilmis gayfe

Anne tarafimda cok benim de. (Annem de atlatti.) En son gittigimiz doktor -ki annem onceki doktorundan cok sikayetciydi, hacettepede bu doktor ve mukemmel bir insan- gen testi diye bir sey yaptirmasini istedi ve bizi yonlendirdi. Ankara Yildirim Beyazit Diskapi Hastanesinde bu gen testi taramasi yapildi. Kan verdik ve aylarca bekledik. Haftaya sonucu almaya gidecrgiz ama buyuk ihtimalle genetik. Testi yapan doktorun soyledigi eger bir gen tespit edilirse o zaman biz 3 kiz kardesin de test yaptiracsgiydi. Bu durumda bulundugunuz sehird gen testi yapan genetik merkezi var mi arastirin. Varsa arayip sizin yaptirip yaptiramayacaginizi sorun. Ailede kimde nasil oldugu, sonucunun ne oldugu, kac yasinda ortaya ciktigi vb hepsi sorulmustu bize, mumkunse siz de ogrenin. Varsa zaten testi yapan doktor size bir yonlendirme yapacaktir.

Edit: Ek bilgileri niye gerdigimi bilmiyorum. Sevgiler.

gretchellen

Adam silkelemekten başka bişeye yaramaz çekap.

Ayrıca sigara içmiyorsanız asbest vesair solunmuyorsanız sırf amcalarınız yakalandı diye akciğer kanseri olma riskiniz sigara içenlere oranla çok daha düşük. Şu an kanser taraması yapılması gereken grupta değilsiniz. Ama içiniz rahat etsin isterseniz amcalarınızın mümkünse patoloji ve radyoloji sonuçlarıyla birlikte bir göğüs hastalıkları uzmanına danışır ve durumunuzu anlatırsınız. Devamını o getirir.

Geçmiş olsun, gerçekten zor bir durum amcalarınızın yaşadığı.

herp

meme kanserinde genetik tespit yapılıyor yukarıda arkadaşın bahsettiği bu. angelina memelerini bu yüzden aldırmıştı

oscar

ailende böyle bir geçmiş olmasa bile yılda 1 check up zaten. onun haricinde sigara kullanıyorsan böyle bir soru sorman bile ayıp.

freya

günde 1 tane aspirin iç

loser blueser

Bu başlığa benzer başlığı ben açacaktım. Tesadüf olmuş. benim babamda prostat kanserine yakalandı ben de korkuyorum açıkçası. takipteyim.

komando kani var bende

amcalar ciftci filan miydi? mobilyaci, mesela?

hayat hikayeleri de muhim; yukarida soylenmis.

e haliyle

genetik olarak hepimiz pek çok şeye meyilliyiz. önemli olan bunun tetikleyicisini bulmak. sistem bu şekilde işlemiyor. örneğin babaannem alzheimerdan öldü. babam akciğer kanseri 4. evre, kemiğe ve sonrasında beyine metastaz yaptığı halde gayet sağlıklı hayatta. ablam emboli attı, hayatta. ayrıca farkettik ki babam da beyinde emboli atmış, kimsenin ruhu duymamış. 3 ayda bir beyin taramasına girdiği halde.
bu durumda benim genetik yatkınlık taramasından başımı alamıyor olmam gerek. bunlar arasından sadece emboli için genetik test yapıldı. o da doğum kontrol hapı kullandığım ve ileride de devam edeceğim için. oral kontraseptifler emboli riski içerir (toplam 15 yıl kullandim). bende de emboliye genetik yatkınlık yokmuş.ama sonrasında babam 2 kere emboli atmış beyinde farkedilmemis.

kısacası yatkınlık ve tetikleyici unsur önemli. risk grubu denilen grupta olmalısınız.

kaldı ki babam da kanser hastası olmasına rağmen beyindeki yayılım sinyal verene kadar farkedilmedi. cunku durduk yerde hicbir doktor dur bir de bu adamin beynine bakalim demez. bir kanser hastası birden fazla kere ve türde kanser geçirebilir. hangi birisi için tarasinlar???

ayrıca KETEM'ler var pek cok ilde. belli bir yaşın üstündeyseniz oralarda kanser taraması yaptırabiliyorsunuz. (belki yaş sınırı kalkmistir) bir araştırın isterseniz.

balik kraker
1

mobil görünümden çık