bence film yener. tamam kitabı okurken hayal ederiz falan da film izlerken görsel olarak da bize hitap ediyor işitsel olarak da. Yani aynı olayın film izlenirkenki etkisi daha büyük olur diye düşünüyorum.
ha kitap kötü demiyorum tabii.
açıklama yapamayacağım ama kitap okurken daha çok keyif alıyorum.
filmin yönetmeni başkasıdır. kitabınki sensindir. :p
Kitabın film karşısında herhangi bir üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum. @tolkien hayrani'nin dediği gibi karşılaştırmak pek mümkün değil. Güzel sanatların dallarını birbiriyle karşılaştırmak manasız bir çaba olur.
Kitaptan uyarlama filmler konusunda da kitap daha iyidir, film daha iyidir gibi bir şey söyleyemeyeceğim. Eskiden her türlü kitap diyordum ancak izlediğim bazı uyarlama filmler kitaplarından on kat daha iyi olmalarıyla fikrimi değiştirdi (misal Kadının Adı Yok).
Kitaptaki birçok olay sinemaya aktarılamıyor. İç konuşmalar zaten verilmiyor filmde ve kitaptaki olay akışını sinemaya aktarırken mahvediyor bu durum. En basitinden açlık oyunları gibi bir kitap serisinde çok fazla iç konuşma var. Filmi severek izleseniz de o kadar çok eksiğini görüyorsunuz ki. Aynı şekilde game of thrones'ta kitap ile dizi arasında milyon fark var.
Kitapta bir okyanussa film okyanustaki bir damladır.
kitabı ve filmi olan bir eserden bahsediyorsak kitap daha üstündür zira sayfalarca anlatılan, örneğin bir iç çatışmayı sinemada gösteremeyebilirsiniz. kitapta anlatabileceklerinizin sınırı yoktur. her ne kadar sinemaya tapsam da.
fakat sinema-edebiyat kıyaslaması yapmak saçma olur çünkü çok farklı şeyler.
Harry Potter için konuşmak gerekirse filmlerin hakkı yenemez. Filmler bir süre sonra unutulsa da kitaplar her okuyuşta farklı bir şey sunar.
@bohr
iç çatışma anlatılamayabilir belki ama çok iyi de anlatılabilir.
Spoiler olmasın diye koymayayım buraya da Revolver filminin son sahnelerini izlerseniz bunu görebilirsiniz.
kitabı okuduktan sonra izlenen filmler genellikle çok sevilemiyor. kaliteli kitap ve kaliteli film için konuşalım, sanki internette tanışılan ve hiç görmeden sevilen bir kişiyle gerçek hayatta karşılaşınca duyulan hafif buruk hayal kırıklığımsı his gibi, yani beğenmemekten değil de o kadar duygu düşünce patlamalarını %75'i su olan etli kemikli olağan bir insan vücudunun içine bir anda sığdıramamak gibi bir olay.
misal frodo deyince ağlak bakışlarıyla elijah wood akla gelmezden önce, daha farklı bir karakterdi sanki benim için.. şimdi ise o zamanlar nasıl hayal ettiğimi dahi hatırlayamıyorum. ama sonuçta kitabın yazarı da kanlı canlı bir insanı (hobbiti) hayal ederek yazmıştı onu, filme de haksızlık etmemek gerek napsın yani adamlar.
kitapta kendi filminin yönetmeni oluyosun.
film duyguları, kitap düşünceleri ve fikirleri daha iyi yansıtır.
her türlü ayrıntı bolluğundan kitap tabi.
ben film, klip ve benzeri görüntülerin hayal dünyasını kısıtladığını düşünüyorum. bir kitap yalnızca kitap olarak kaldığında çok fazla insan tarafından çok farklı şekillerde tahayyül edilebilir ama filme dönüştüğünde bu hayal dairesine net sınırlar çizilir. haliyle kitap daha ufuk açıcı oluyor. ama bu, çok güzel kitap uyarlamaları olduğu gerçeğini de değiştirmez tabii.