eskiden diğer ülkelerdeki ölüm sayılarını takip edebiliyorduk. sanırım ülkemizde de yaygınlaşınca oralardaki ölüm haberleri pek takip edilmez oldu. kendimize yoğunlaştık. benim merak ettiğim, dünyadaki ölüm oranları ne durumda? nereden takip edebiliriz? ülkemizde neredeyse her gün 50 kişi ölüyor. bu rakam çok yüksek bir rakam değil mi? domuz gribi çok da ağır değil sadece çok bulaşıcı, ölümlülük oranı düşük, medya abartması diyorlar. ama günde 50 kişiyi öldüren hastalık az tehlikeli midir? kimisi de diyor ki mevsimsel gripten çok az daha ölümcül, onun ölüm oranından çok da yüksek değil. abartılacak bir mevzu yok diyor. e o zaman diyelim geçen sene mevsimsel gribin en yaygın olduğu zamanlarda atıyorum günde 35 kişi gripten ölüyor muydu?

ama asıl merak ettiğim şu: örneğin bugün sağlık bakanlığı 62 insanın domuz gribinden öldüğünüaçıkladı. günlerdir de benzer rakamlar açıklanıyor. bunlar ciddi rakamlar değil mi? ciddiyse ne kadar ciddi? ayrıca ne kadar güvenilir? bu insanların ismi cismi belli değil, hangi ilde oldukları belli değil. sadece sayıları belli. insan komplo kurmadan duramıyor. bu rakamın sallama, şişirilme olasılığı yok mu? toplum üzerinde bir korku yayarak insanları aşıya, ilaca yönlendirmek gibi bir durum ne kadar olası? uluslar arası bir komplo mu dönüyor?

diğer ülkelerdeki ölüm sayılarını merak etmemin sebebi de buradan kaynaklanıyor. sadece biz mi sapır sapır dökülüyoruz, yoksa dünyada da durum böyle mi?

 

who dan takip edilebilmesi lazım.

ciddi rakam derken, normal grip salgını da yılda bu seviyede olumle sonuclanıyor diyorlardı doktorlar, o nedenle boyle sanırım. acıklanmaması sebebıyle oyle bi suphe var kesınlıkle, fekat diger taraftan olulerın yakınları arkadasları vs buyuk panık yasayacak dalga dalga. bu nedenle de acıklanmıyor olabilir.

bryan fury
1

mobil görünümden çık